Cercetare

Realizăm studii și sondaje privind starea sectoarelor culturale și creative și impactul culturii în societate.

Pentru a pune bazele unui observator statistic în domeniul culturii la Cluj-Napoca, Centrul propune realizarea unei diagnoze a sectorului cultural și dezvoltarea unei metodologii și a unor serii de cercetări cu privire la participarea culturală.

Pentru a ne fundamenta acțiunile și a propune mecanisme și politici bazate pe date inițiem cercetări în toate domeniile de acțiune ale proiectelor centrului (well-being, mobilitate urbană, participare socială, dezvoltare urbană, etc).

Știri proiect

Obiective

2021

Consolidarea metodologiei pentru dezvoltarea unui Observator de date în domeniul culturii

Dezvoltarea unei platforme digitale și a unor instrumente de colectare de date și măsurare a impactului culturii

Dezvoltarea unei metodologii și a unor instrumente proprii de comunicare publică a rezultatelor cercetărilor

Calendar activități

 
IAN. FEB. MAR. APR. MAI IUN. IUL. AUG. SEP. OCT. NOI. DEC.
Observator cultural Cluj-Napoca – metodologie, indicatori, surse
Platformă digitală de colectare date și instrumente de analiză și impact pentru organizații culturale
Diagnoza sectorului cultural clujean 2021
MESOC: Measuring the Social Dimension of Culture - Cluj-Napoa oraș pilot ”Sănătate și well-being” – colectare date, studii de caz, analize, focus grupuri, ateliere | MESOC
inDICEs: Measuring the Impact of Digital Culture – colectare de date, analize, grupuri de lucru, webinar | inDICEs
Cercetările Art & Well-being | Art & Well-being
Cercetările Cluj Future of Work, ediția a II-a - sectorul cultural, industriile culturale și creative, impactul automatizării | FoW
Publicații, articole științifice, campanii de comunicare a rezultatelor cercetărilor

Cercetări

2020 2019
LEAP: Am făcut parte din consorțiul proiectului LEAP și am contribuit la finalizarea raportului de cercetare LEAP, la realizarea proceselor consultative și la comunicarea proiectului.
Detalii proiect: www.leapcluj.ro
inDICEs: Pentru cercetările realizate în cadrul proiectului inDICEs, am participat la maparea și colectarea datelor în România pentru inițiative (cum ar fi aplicații, expoziții digitale, jocuri, servicii educaționale, comunități, practici sau alte aspecte intangibile, etc) în care resursele culturale digitale de la muzee, arhive și biblioteci sunt aplicate unor noi produse, servicii sau inițiative care generează impact cultural, social sau economic, ca parte a paradigmei Culture 2.0 (în care entitățile, fie ele instituții publice, firme private sau ONG-uri reutilizează patrimoniul cultural digital într-un produs sau serviciu) sau a paradigmei Culture 3.0.
Detalii proiect: www.indices-culture.eu
MESOC: Maparea și colectarea de date de la o serie de actori locali care derulează sau au derulat programe care utilizează cultura pentru a contribui la transformare pe tema Health & Well-being și care au un impact social la nivelul orașului. Clujul este unul dintre cele trei orașe în care se măsoară acest tip de intervenții.
Detalii proiect: www.mesoc-project.eu
Art & Well-being: Am inițiat și coordonat împreună cu partenerii din proiectul Art & Well-being o cercetare la nivel European care atestă efectul benefic al artelor asupra stării de bine pe parcursul pandemiei Covid 19.
vezi studiul
Art & Well-being: Am organizat o versiune pilot a prescripțiilor culturale, sub forma unor ateliere creative adresate persoanelor cu simptome de burnout. Atelierele au fost facilitate de artiști din echipa Create.Act.Enjoy și au constat în exerciții bazate pe diferite tehnici artistice. Designul atelierelor creative care constituie prescripțiile culturale a fost realizat de o echipă de experți și cercetători în domeniul artei și al sănătății, pe baza rezultatelor studiilor de specialitate.
detalii intervenție
Studiu cu privire la nevoile și percepțiile studenților din Cluj, realizat în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB.
vezi studiul
Munca în cultură și cultura muncii. Tendințele de transformare ale modului de organizare a muncii. Studii de caz cu privire la munca în cultură și munca informală., realizat în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB, pentru proiectul Cluj Future of Work.
vezi studiul
Culturepreneurs: Competitivitatea industriilor culturale și creative din Cluj-Napoca și zona metropolitană în context European., realizat în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB, pentru proiectul Cluj Future of Work.
vezi studiul
Impactul automatizării și digitalizării asupra muncii și capitalului în Zona Metropolitană Cluj., realizat în colaborare cu Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor, UBB; pentru proiectul Cluj Future of Work.
vezi studiul
Studiu cu privire la bunăstarea medicilor rezidenți, realizat în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență și Departamentul de Sănătate Publică al FSPAC, UBB, în cadrul proiectului Spațiu Interior.
Studiu privind publicul spațiilor independente de artele spectacolului din Cluj-Napoca.
vezi studiul

Ai întrebări?

CONTACTEAZĂ-NE