SUPERPOWER! – un proiect participativ privind empatia colectivă și impactul mediului asupra stării de bine a studenților
În cadrul proiectului Art & Well-being, Centrul Cultural Clujean găzduiește atelierele SUPERPOWER! – facilitate de artista Ling Tan – în perioada 2 – 3 iunie și 16 – 17 iunie.
Artista britanică Ling Tan este unul dintre artiștii selectați în urma apelului deschis pentru proiecte care explorează relația dintre artă și bunăstare în cadrul Art & Well-being. Proiectul ei – SUPERPOWER! – este un proiect participativ care permite oamenilor să dea sens interacțiunii lor complexe cu orașul, explorând empatia colectivă și impactul mediului construit asupra bunăstării locuitorilor orașului prin percepția lor subiectivă înnăscută. Participanții pot să înregistreze observații și răspunsuri în diferite locuri folosind gesturi tactile proiectate de ei înșiși, utilizând un site web de colectare de date mobile. Astfel, în timp ce hoinăresc prin oraș, vor construi o hartă de date a lucrurilor relevante pentru ei și comunitatea lor, care le reflectă percepția proprie asupra anumitor spații publice. Datele urmează să fie colectate în timp real, oferind participanților posibilitatea de a interpreta și de a discuta despre experiențele și preocupările lor. Rezultatele vor fi prezentate pe o platformă vizuală interactivă, prin care publicul poate da sens datelor colectate și își poate exprima propriile opinii.
Având în vedere provocările ridicate de pandemia COVID-19, proiectul a fost adaptat și ia forma a două ateliere online. Participanții sunt selectați printr-un apel deschis adresat studenților din Cluj care locuiesc în zona campusului universitar Hașdeu. Artista va lucra cu două grupuri de câte zece studenți fiecare. După prima sesiune online, participanții sunt invitați să exploreze fizic zona campusului. În timpul plimbărilor lor, accesează prin intermediul telefoanelor mobile o platformă web personalizată, care le permite să-și înregistreze observațiile și sentimentele în legătură cu locurile pe care le explorează. Cele două ateliere au loc în perioada 2-3 iunie și 16 – 17 iunie și au un format similar, activitățile având loc în prima zi de la 17:00 la 19:00 și în a doua zi de la 17:00 la 18:00.
Mai multe informații despre apelul deschis aici.
Ling Tan (www.lingql.com) este o artistă, producătoare și programatoare care lucrează în domeniul implicării sociale, tehnologiei, implicării cetățenești și politicii. Formată inițial ca arhitect, practica ei explorează interacțiunea cetățenilor cu mediul construit și impactul și responsabilitatea noastră colectivă în abordarea problemelor complexe din jurul orașelor noastre. Lucrările sale sunt expuse la nivel internațional în locuri precum Centre Pompidou (Franța), Victoria and Albert Museum (Marea Britanie), Barbican (Marea Britanie) și Wits Art Museum (Africa de Sud).
SUPERPOWER! este un proiect artistic prezentat în cadrul proiectului Art & Well-being (AWE), care cercetează potențialul artei de a spori bunăstarea individuală și a comunității. Proiectul conectează patru organizații – Centrul Cultural Clujean (România), Bozar, Centre for Fine Arts, Bruxelles (Belgia), UGM | Maribor Art Gallery (Slovenia) și Fundația Bruno Kessler (Italia) – și este cofinanțat de Comisia Europeană, prin programul Europa Creativă.