Implicarea comunității în InDICEs: apel deschis pentru surse și site-uri web despre cultură

În cadrul celui de-al doilea atelier de consultare Tranziții digitale în patrimoniul cultural, organizat în cadrul proiectului inDICEs, a fost lansat un apel deschis pentru surse culturale, de către profesorul și cercetătorul Pier Luigi Sacco.

Prin acest apel deschis publicul este invitat să recomande site-uri web despre patrimoniul cultural și să contribuie la cercetările pe care le efectuează inDICEs pentru a măsura impactul social și economic al digitalizării colecțiilor de muzee, biblioteci și arhive.

Relevante pentru cercetare sunt site-urile care conțin date și informații despre teme culturale, tendințe și conținuturi culturale digitalizate, cum ar fi:

  • Site-uri web ale instituțiilor culturale, site-uri web de dezbateri culturale și practici culturale
  • Surse legale online despre patrimoniul cultural și ale instituțiilor de patrimoniu cultural
  • Site-uri web de la orice institut sau organizație culturală, indiferent de mărime sau de cât de implicați sunt în procesul de digitalizare.

Tipurile de sursele care pot fi incluse sunt:

  • site-uri web cu acces deschis bazate pe text
  • surse oficiale, bloguri, reviste, pagini de rețele sociale, ziare, reviste științifice cu acces deschis.

Contribuțiile colectate din acest proces participativ al experților și publicului vor furniza resurse pentru dezvoltarea și utilizarea a Visual Analytics Dashboard, o interfață avansată de explorare și recuperare a informațiilor care are ca scop găsirea și analizarea poveștilor emergente din sectorul patrimoniului cultural, pe platforma Open Observatory a inDICEs. Platforma Open Observatory oferă un loc pentru dezbateri, cercetare și schimb de bune practici între experți și creează o comunitate online în jurul temei patrimoniului cultural.

Participați la apelul deschis și înscrieți-vă pentru a face parte din comunitatea inDICEs și a putea participa la discuții.

Centrul Cultural Cluj este unul dintre partenerii proiectului care contribuie la cercetare, elaborează politici și recomandări și facilitează implicarea comunităților artistice și creative în activitățile proiectului.

Despre inDICEs

Proiectul împuternicește industriile culturale și creative și factorii de decizie să înțeleagă pe deplin impactul social și economic al digitalizării și al reutilizării inovatoare a bunurilor culturale. Finanțat prin Orizont 2020, proiectul va oferi instrumente care pot fi utilizate pentru a măsura și avansa impactul patrimoniului cultural în Europa.

Partenerii proiectului:

ICCU (IT), KU Leuven (BE), Sound and Vision, Centrum Cyfrowe (PL), Fondazione Bruno Kessler (IT), Platoniq (ES), Europeana Foundation, European Fashion Heritage Association (IT), MICHAEL Culture (BE), Deutscher Museumsbund (DE), webLyzard technology gmbh (AT), Capital High Tech SARL (FR), PIN SOC.CONS. A R.L. (IT), Centrul Cultural Clujean (RO).

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!