«NEW NOW»: Școala curatorială de toamnă revine cu cea de-a doua ediție, online (20-30 noiembrie 2020)

Organizăm, prin proiectul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană, împreună cu Fundația Art Encounters (Timișoara), Școala curatorială de toamnă care își propune să le ofere tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog și învățare. Parteneriatul dezvoltat de cele două organizații dedicate artei contemporane propune un model colaborativ care să dezvolte și să consolideze o rețea profesională activă în sfera culturii contemporane din Cluj și Timișoara. 

Invitații speciali ai Școlii curatoriale vor fi: Carlos Amorales (MX), Zheng Bo (CN), Ibrahim Nehme (LB), Heba Y Amin (AE), Tara Lasrado (AU/IN/CH), Joanna Warsza (PL / DE). 

ECCA – Centrul European de Artă Contemporană Cluj-Napoca și Fundația Art Encounters din Timișoara au lansat un apel deschis pentru cea de-a doua ediție a Școlii curatoriale de toamnă, care va avea loc online între 20 – 30 noiembrie 2020.

Școala curatorială de toamnă «NEW NOW» este un seminar online de zece zile, condus de curatorul Adrian Notz, cu scopul de a crea o platformă de dialog, schimb de cunoaștere și învățare pentru tineri curatori. Pe parcursul celor zece zile, participanții se vor conecta cu artiști și curatori din întreaga lume, care le vor oferi informații despre bune practici de ieri și de azi, metode de prezentare și de comunicare a ideilor și a subiectelor de cercetare și, de asemenea, posibile soluții la problemele cu care ne confruntăm în ziua de azi, cu speranța de a răspunde la o întrebare simplă, dar foarte presantă: Unde și cum putem noi să ne implicăm /  poate arta să intervină?

Cursurile vor aborda subiecte controversate care generează discursurile actuale ale artei, activismului și nu numai, încercând să ofere un punct de plecare pentru a construi o strategie și o viziune despre ce se poate face acum și în viitor.

«NEW NOW» este ideea naivă și romantică de a crea o mișcare colectivă plină de patos, îndreptată spre cele mai urgente subiecte ale societății de astăzi, care năzuiește spre o vindecare blândă și intimă a personalităților individuale, dar și a eului nostru social.

PARTICIPANȚI VIZAȚI:

Tineri curatori din zona curatoriatului și a criticii de artă, cu o experiență de minim 3 ani în domeniu. Școala curatorială de toamnă «NEW NOW» este gratuită și deschisă candidaților internaționali. Cursurile se vor desfășura în limba engleză. Este necesară disponibilitatea participanților pe întreaga durată a școlii.

TERMEN-LIMITĂ  ÎNSCRIERI:

23 octombrie 2020 –  Participanții selectați vor fi anunțați pe 2 noiembrie 2020

PROCEDURĂ DE ÎNSCRIERE:

Doritorii se pot înscrie pe site-ul ECCA, pe baza unui formular și pe baza documentelor cerute (în limba engleză): https://ecca.ro/future-events/the-autumn-school-of-curating-2/ 

Adrian Notz (n. 1977 în Zurich), formatorul din acest an, este curator freelancer, curator la Ticy Ocean Foundation, Rege al Elgaland-Vargaland și Chevalier de la Tombe de Bakunin. Între 2012-2019 a fost director la Cabaret Voltaire în Zurich. La început a lucrat acolo ca asistent curatorial, din 2004, iar între 2006-2012 a ocupat postul de co-director. Între 2010-2015 a fost șeful Departamentului de Arte Frumoase la Școala de Design a Universității St. Gallen. Din 2007, Notz este ambasador al Statului NSK, iar între 2008- 2018 a fost ambasadorul Regatelor Elgaland-Vargaland la Zurich. Notz a organizat numeroase expoziții, evenimente și acțiuni împreună cu artiști, activiști și gânditori internaționali. În prezent, este obsedat de o teorie ciudată pe care o numește «End of Future» („Sfârșitul viitorului”), hrănită din apropierea sa nostalgică de mișcarea avangardistă.

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, fondată în 2015, cu scopul de a susține scena artistică din România. Activitățile fundației se desfășoară în câteva direcții majore: organizarea Bienalei Art Encounters și a programului de expoziții desfășurat la sediul permanent al fundației sau în alte locuri; sprijinirea educației și dezvoltarea de public prin programe dedicate; dezvoltarea unor serii de rezidențe pentru artiști și curatori.

ECCA este viitorul Centru European de Artă Contemporană din Cluj-Napoca, dedicat cercetării și promovării lucrărilor și proceselor artistice din zona artelor vizuale, artelor spectacolului și artelor media. Proiectul redefinește relația dintre instituții și audiență, angajându-se să însoțească toate segmentele publicului într-un parcurs dedicat explorării critice și implicării active a practicilor de artă contemporană în producția de cunoaștere. ECCA este parte a Centrului Cultural Clujean. 

Pentru orice întrebări legate de program, puteți contacta organizatorii la: school.curating@gmail.com

Puteți afla mai multe despre ediția anterioară a Școlii curatoriale de toamnă aici, pentru Cluj: http://revistaarta.ro/ro/making-conversation-pieces-scoala-curatoriala-de-toamna-1/ și despre Timișoara: https://revistaarta.ro/ro/making-conversation-pieces-scoala-curatoriala-de-toamna-2/ 

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!