Cu ocazia Zilelor Porților Deschise la castelul Bánffy din Bonțida, am organizat prin programul România Remarcabilă, un eveniment prin care să oferim participanților oportunitatea de a intra în gospodăriile unor localnici sau artizani ai locului precum și descoperirea unor locații mai puțin cunoscute din zonă.
Astfel, pe data de 20 septembrie s-au desfășurat în paralel, în alte șase locații, ateliere, degustări gastronomice, expoziții și vizite ghidate.
Atelierele ținute de localnici au avut un iz aparte, demonstrând că tradițiile locului merită să fie păstrate și transmise și noilor generații. Oamenii au primit cu deschidere invitația noastră și am avut un număr maxim de participanți pe care i-am putut găzdui în această perioadă.
Domnul Rigo, de la Casa cu Turtă Dulce și gazda unuia dintre ateliere ne-a declarat la sfârșitul zilei: ”Acest eveniment închide un cerc. Nu numai că a ieșit foarte bine, dar e important că închide un ciclu al muncii de a căpăta prietenie, curaj și colaborare cu toții împreună. Aceste proiecte merită să continue.”
Pe lângă atelierul de ornat turtă dulce, cei veniți pentru o zi în zona Bonțidei au mai putut participa la atelierul familiei Nádudvary, un atelier de artizanat/meșteșug care a cuprins atelierul Mariei – Demonstrație meșteșug:tehnica baticului și atelierul lui László – meșteșugul bijuteriilor de sârmă dar și să stea puțin în tihnă la Terasa de stat a familiei Pop, unde cei doi soți îmbină gastronomia și arta într-o curte mică din Bonțida.
Unul dintre participanți, venit chiar din județul Buzău, ne-a spus: ”Am fost impresionat și foarte plăcut surprins! Mulțumesc din inimă, celor care au organizat și celor care au găzduit. Continuați să promovați pentru că merită cu prisosință toate eforturile depuse. Respectul meu!”
Colecția de artă Populară „Kallós Zoltán” din Răscruci, Ansamblul Artistic de la Tăușeni , precum și Ținutul Fluturelui Albastru s-au numărat și ele printre atracțiile cuprinse în programul zilei.
Mihai Giurgiu, manager proiect România Remarcabilă: ”Evenimentul Zilele Porților Deschise în Comunitate a fost în marea lui parte despre conexiuni. A fost despre a pune pe același calendar șase locații altfel foarte dispersate, unele dintre ele fiind la prima ”deschidere” spre publicul larg. A fost despre a crea conexiuni între oamenii dintr-o comunitate și a-i aduce la un loc. A fost despre conexiunea dintre un proiect organizator și o comună din mediul rural. A fost despre strângerea unei conexiuni între un castel mare și renumit și locațiile de văzut din jurul acestuia. A fost despre a arăta că se poate crea o experiență complexă și completă folosind pur și simplu ce ai specific la acest moment într-o comună”.
Un pas următor al programului România Remarcabilă va fi de a scala și multiplica acest exercițiu, treptat ajungând să propună modele prin care comunitățile ar putea să gestioneze singure evenimente și programe de genul celor de la Bonțida.
…
Bonțida face parte din rețeaua de comune România Remarcabilă, programul nostru care are ca obiectiv acordarea unui rol important culturii și patrimoniului în vederea dezvoltării locale și regionale.
Din program, pe lângă Bonțida, mai fac parte alte 10 comune pilot: șase din județul Cluj (Beliș, Moldovenești, Poieni, Ciurila, Vad) și cinci din alte județe (Bârsana – Maramureș, Bucium – Alba, Fundata – Brașov, Plopiș – Sălaj și Valea Viilor – Sibiu).