„Scopul seminarului Națiuni și naționalisme este de a genera o dezbatere despre națiune și naționalism pornind de la o selecție de texte esențiale din bibliografia dedicată teoriilor despre naționalism. Fără a avea pretenții de exhaustivitate, selecția propune o discuție legată de paradigmele dominante de interpretare din cadrul domeniului: cea modernistă și cea etnosimbolistă. Pornind de la aceste texte, vom căuta să înțelegem de ce națiunea și naționalismele aparțin epocii moderne și să aflăm care au fost condițiile istorice care le-au permis apariția. Totodată, discuțiile se vor îndrepta și asupra importanței simbolurilor, miturilor, memoriei colective, valorilor și a tradițiilor comune în cazul emergenței naționalismului și a națiunilor.”(Marius-Alexandru Dan, Alexandru Țîrdea)
Alexandru Țîrdea (n. 1991) este doctorand la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, realizând o teză despre formarea clasei muncitoare în România comunistă. Domeniile sale de interes sunt istoria contemporană și recentă a României, teoriile naționalismului și sociologia istorică.
Marius-Alexandru Dan (n. 1990) este doctorand la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Domeniile sale de interes sunt istoria modernă și contemporană, teoriile naționalismului, perspective interdisciplinare vizând problematica conceptului de putere cât și abordări privitoare la evoluția conceptelor, ideilor și a curentelor politice.
Țărani, Religie și Naționalism
În a doua zi de atelier, în continuarea atelierului, într-o manieră cât se poate de interactivă, Valer Simion Cosma propune o explorare a procesului de construire a identităților naționale, concentrându-ne în special asupra rolului atribuit țăranilor și religiei în narativele identitare. Ne vom concentra în special asupra cazului românesc, fără a lipsi comparațiile cu alte cazuri și o scurtă trecere în revistă a istoriei naționalismului și a conceptelor și coordonatelor sale fundamentale. Accesul se face pe bază de Carte de Identitate.
Valer Simion Cosma este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, fondator al Conferințelor de vară de la Telciu și al Școlii de vară de la Telciu. În ultimii doi ani a fost cercetător în cadrul proiectului “East-West”. Vernacular religion on the boundary of Eastern and Western Chritianity: continuity, changes and interactions găzduit de Institutul Etnografic al Academiei Maghiare de Științe din Budapesta, Ungaria. Preocupările sale vizează religiozitatea țărănească, religia vernaculară și raporturile dintre modernitate/colonialitate și religie în Europa de Est.
Coordonatoriseminar: Alexandru Țîrdea, Marius-Alexandru Dan
Perioadă de desfășurare: 8 și 9 noiembrie 2017, între orele 11:00 și 15:00
Loc: Biblioteca Academiei, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, TBC
Număr locuri: 15 participanți
Seminarul se desfășoară în limba română.
Data limită de înscriere: 31 octombrie 2017
[Form id=\”19\”]
Seminar realizat de Fabrica de Pensule, Asociația Colectiv în parteneriat cu Asociația 1+1, în cadrul programului ECCA 2017, lansat de Centrul Cultural Clujean.