Europe at Home este un proiect care reunește perspective artistice europene din domeniul fotografiei și literaturii, legate de această situație excepțională și fără precedent pe care o trăim cu toții. La invitația Faro, oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii în Portugalia și membru în rețeaua Culture Next pe care am inițiat-o în 2017, ne-am alăturat proiectului, propunând doi artiști care să reprezinte orașul Cluj: Gabriel Aldea (Komiti) și Alexandra Felseghi.

Gabriel Aldea este fotograf, iar împreună cu echipa Komiti a realizat un proiect de colaborare cu ilustratorii din Cluj-Napoca: KOMITI ✕ ILLUSTRATORS. Fotografiile realizate cu orașul gol au fost completate de către ilustratori, care au animat locuri cunoscute din oraș cu personaje și scene colorate.

Textul Alexandrei Felseghi, Singur/Împreună sau anonimii dintre patru pereți a fost creată în cadrul mișcării Artiști Împreună (link) pe care am lansat-o împreună cu Observatorul Român de Sănătate cu susținerea Băncii Transilvania, pentru a implica artiștii în lupta împotriva Covid-19.

Proiectul Europe at Home este în continuare deschis orașelor care doresc să se alăture. Pentru a participa, fiecare oraș poate participa cu lucrări de fotografie și literatură pe site-ul proiectului – www.europeathome.eu.

Europe at Home este deschis și cetățenilor din întreaga Europă care, prin intermediul rețelelor de socializare, pot participa la proiect arătându-și perspectiva acestui moment și împărtășind public fotografiile lor folosind hashtag-ul #EuropeAtHome.

Inițial, invitația de a se alătura proiectului a fost lansată de către Faro unui grup de orașe care plasează cultura drept unul dintre principalele lor axe de dezvoltare, pentru a interpreta acest moment particular din istorie prin fotografiile artiștilor și prin textele autorilor literari.
Deși multe dintre orașele implicate sunt legate de titlul de Capitală Europeană a Culturii, proiectul Europe at Home își propune să fie o mișcare deschisă care încearcă să implice orice oraș din Europa și artiștii săi.

Lucrările artiștilor pot fi vizualizate la următoarele link-uri:
https://www.europeathome.eu/alexandra-felseghi.html
https://www.europeathome.eu/gabriel-aldea.html


Culture Next este o rețea fondată în 2017 de foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii, care își propune să susțină orașele să implementeze programe și politici urbane bazate pe cultură, construind pe experiența candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Centrul Cultural Clujean asigură secretariatul rețelei de la înființarea acesteia în 2017.