Perioada de izolare socială și de carantinare în case, ne-a făcut pe mulți dintre orășeni să simțim cu adevărat ce înseamnă un pâlc de verdeață, câțiva copăcei, o adiere de vânt sau bătaia soarelui. Și am simțit valoarea acestora tocmai prin lipsa totală a lor.
Știm că îți e dor de Parcul Central, de piața Unirii, sau de o vizită în Hoia ori Făget. Totuși, avem noroc de locații în orașul nostru cu șanse mult mai mari să stăm distanțați:
1. Parcul Est (Parcul Între Lacuri). Puțini clujeni știu că lângă Iulius Mall nu se regăsește un singur lac. Acela pe care îl cunoști face parte dintr-o salbă de 3 lacuri legate printr-un mic canal. Ele se întind până în zona magazinului Selgros. Locul ascunde atât zone nou amenajate de primărie cât și zone ceva mai sălbatice, pline de stuf. Totul se întinde pe spațiul în care ar fi trebuit să fie cândva cel mai mare parc al orașului.
Puncte de acces: Ieșirea din parcarea Iulius Mall, sau zona strada Dunării și strada Galați.
2. Parcul Feroviarilor. Ar trebui să nu mai aibă nevoie de introduceri. S-au scris poezii, s-au făcut proiecte, creându-se o adevărată mișcare pentru reintrarea lui pe agenda publică. Lucrările de recondiționare sunt pe cale să înceapă, după încheierea unui concurs de idei pentru arhitectura acestui spațiu. Va arăta foarte bine, dar până atunci rămâne un loc foarte puțin vizitat, care ascunde o poveste aproape uitată a Clujului.
Puncte de acces: Strada Mărășești (Piața Abator)
3. Dealurile cu acces de pe strada Donath. Puțini știu că strada Donath e foarte lungă, ea plecând de la Tăietura Turcului și mergând până în Florești la barajul de pe Someș. Iar și mai puțini știu că, de pe această stradă, ai acces prin diverse puncte la dealurile care se întind deasupra Clujului și a Floreștiului. Astfel, nu poți ajunge doar la pădurea Hoia și Muzeul Etnografic prin Tăietura Turcului, ci poți ajunge și la alte puncte de belvedere spectaculoase plecând tot de pe această stradă:
– Urcă pe strada Uliului, până la capăt și ai acces la o zonă verde cu perspectivă deosebită.
– Dacă treci de clădirea TVR Cluj și continui pe strada Donath spre Florești, treci și de noile blocuri de sus și vei găsi câteva locații unde poți parca mașina și poți continua pe jos pe dealurile acum verzi aflate in zonă. Locația e perfectă pentru picnicuri și e așa de întinsă încât promitem că te poți distanța social în cel mai sigur mod.
Amănunte picante de știut: Există o statuie a lui Donath, pe deal, vizibilă din zona La Coloane-Grigorescu. Ea îl reprezintă pe ciobanul cu acest nume, care conform legendei ar fi salvat Cetatea Clujului, anunțând un iminent atac al tătarilor care ajunseseră în zonă. Iar Tăietura Turcului își ia numele din același moment, spunându-se că tătarii încercau tăierea dealului pentru a devia râul Someș, lâsând cetatea fără apă.
4. Zona Fânațele Clujului și dealurile Clujului Est. Sunt localizate la nord-est de oraș, cu acces pe strada Oașului, pe lângă magazinul Auchan. E o zonă de pășune spectaculoasă care ascunde o mulțime de flori și fluturi rari. De recomandat a se pleca cu bicicleta în vizitarea lor. Dealurile din jurul satului Petrești sau Satul Lung sunt la fel de interesante.
5. Malurile Someșului, după barajul de la capătul cartierului Grigorescu. Și pe o parte și pe alta a apei, Someșul adăpostește câteva locații frumoase și mai puțin populate în această zonă. Accesul se face de la pasarela de la barajul de lângă parcul Rozelor pe malul drept, ori de pe strada Paul Ion (lângă capătul liniei de autobuz 30).
Sper că ne vom vedea, de la distanță, prin una din aceste locații din oraș, iar de săptămâna viitoare vom reveni cu recomandări de locuri din afara Clujului în care merită să te bucuri de o oază de libertate.
Amintim faptul că nu încurajăm deplasările nenecesare sau întâlnirile cu alte grupuri de persoane. Nu uita: evită locurile aglomerate, ia o păturică cu tine și întinde-o la o distanță sigură față de cei din jur, nu intra în contact direct cu persoane din afara domiciliului, mănâncă produse sigure aduse de acasă, fă cât mai puține opriri în afara domiciliului, poartă mască în zonele închise, alimentează cât mai rar mașina. Iar dacă vrei un set complet de recomandări de specialitate pentru atunci când ieși în spațiu liber, citește interviul integral de aici, cu unul din membrii Observatorului Român de Sănătate.
Aceste articole România Remarcabilă vin cu misiunea de a promova câteva locuri care ascund povești sau priveliști încă puțin cunoscute. În același timp recomandăm publicul clujean să cumpere alimente și produse locale, realizate în regiunea noastră, astfel încercând să ajutăm la supraviețuirea micilor producători care trec printr-o perioadă dificilă.