Narative Naturale – rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste

Centrul Cultural Clujean, prin programul România Remarcabilă, anunță deschiderea apelului pentru cinci rezidențe artistice în comunități rurale cu înscriere până pe 9 iunie 2023.

Rezidențele România Remarcabilă au loc în perioada iulie – septembrie 2024 în cinci comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și se concentrează pe procese de creație participative care să exploreze modul în care patrimoniul natural se integrează în narațiunile rurale, căutând să întărească sentimentul de apartenență al localnicilor și mândria culturală.

Regenerare rurală

Cele cinci rezidențe se concentrează pe păstrarea și revitalizarea moștenirii culturale prin integrarea spațiilor naturale, prin conectarea la povești locale, tradiții, obiceiuri existente sau în pericol de a fi uitate și care merită să fie date mai departe generațiilor viitoare și chiar elemente de patrimoniu imaterial senzorial (cum ar fi peisaje sonore naturale sau sunete realizate de om). Fie că vorbim despre simbolistica plantelor din flora locală și sezonieră, cum ar fi reprezentări fitomorfe pe obiecte casnice, fie că ne uităm la plante din perspectiva întrebuințărilor spirituale: ceaiuri, leacuri, decocturi, ne dorim să le dăm o nouă forță prin poveștile spuse de cele cinci artiste. 


Community empowerment

Cele cinci artiste ar trebui:  

  • să aibă o curiozitate antropologică spre a înțelege comunități și modul în care au evoluat;
  • să aibă practici de lucru eco aware prin folosirea de materiale locale și integrarea spațiilor naturale;
  • să caute să includă și să recontextualizeze tradiții și tehnici locale, cu referințe folclorice;
  • să lucreze alături de/ în jurul oamenilor din aceste comune;
  • să aibă o practică artistică de mai puțin de 10 ani pe care să o poată justifica printr-un portofoliu de lucrări și expoziții.


Femeile pe care le-am cunoscut în satele remarcabile cântă de veselie și de tristețe, vorbesc cu plantele din grădină, cos când îți spun povești și te iubesc dându-ți mâncare. Rezidențele acestea au cea mai ridicată proporție de îmbrățișări per artist pe care o cunosc și sunt un bun punct de plecare într-o explorare artistică a naturii de la sat”, declară Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

 

 

Rezidențele vor include întâlniri și sesiuni de lucru incluzive și senzoriale cu comunitatea. Printre mediile artistice care credem că s-ar potrivi patrimoniului și comunităților ce-l conțin, includem (fără a ne limita la) textile, new media & instalații, foto-video & sunet, sculptură (lemn), ceramică. Ne dorim ca fiecare artistă să poată lăsa o lucrare în comunitatea gazdă. Mai multe detalii despre patrimoniul natural al fiecărei comune se pot găsi pe: https://romaniaremarcabila.ro/narative-naturale-rezidente-artistice-in-comunitati-rurale/.

Rezidența include:

  • posibilitatea de a se caza sau de a vizita în lunile iulie – septembrie cele cinci comunități rurale: Mănăstireni (CJ), Moldovenești (CJ), Bârsana (MM), Fundata (BV) și Bucium (AB);
  • sprijin din partea unui facilitator local care are rolul de a introduce artistele în comunitate, de a sprijini integrarea lor și de a promova participarea localnicilor;
  • întâlniri de conectare cu membrii comunității pentru a prezenta propriile practici artistice și întâlniri de lucru în comun (sub formă de ateliere de cercetare sau creație participativă);
  • realizarea unei lucrări care să rămână în comunitate și care să poată fi inclusă în expoziția de final a rezidențelor;
  • documentarea procesului de lucru printr-un jurnal audio-video, foto sau scris al rezidenței care să poată fi accesibil echipei de proiect, iar fragmente din acesta făcute publice;
  • self managed residency – un buget de până la 15.000 de lei brut în total pentru fiecare rezidență, sumă gândită să acopere onorariul artistelor, precum și costurile prevăzute de către acestea pentru desfășurarea rezidenței. Recomandăm ca cel puțin 50% din buget să rămână drept onorariu al artistei;
  • participarea la un eveniment de final al rezidenței în comunitate alături de săteni în care vor fi discutate procesul creativ și felurile în care poate fi valorificat în comunitate.

     

Artiștii se pot înscrie până pe 9 iunie prin completarea formularului de înscriere. Selecția artiștilor va fi făcută de un juriu de specialiști în cultură din cadrul proiectului România Remarcabilă, alături de membri ai comunităților rurale.

Inițiativa este realizată în parteneriat cu Primăriile comunelor Bârsana, Bucium, Fundata, Mănăstireni, Moldovenești, și sprijinită de Muzeul Etnografic al TransilvanieiMuzeul Național al Țăranului Român și British Council.

 

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și co-finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. 

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!