Programul de formare și mentorat: un cadru de dezvoltare dedicat profesioniștilor culturali din întreaga țară

Centrul Cultural Clujean organizează, între 17 octombrie și 24 noiembrie 2022, cea de-a treia ediție a Programului de formare și mentorat dezvoltat în cadrul Academiei Schimbării – o platformă dedicată creșterii capacității sectorului cultural. Realizat sub forma unor sesiuni pedagogice interactive, online, programul își propune să acompanieze dezvoltarea profesională a celor care lucrează în domeniul cultural în acest moment de profundă transformare a meseriilor.

Clădit anul acesta în jurul temei Cultura ca serviciu public, programul invită profesioniști culturali care stăpânesc deja cunoștințe de bază despre managementul proiectelor, programare culturală, finanțare și organizare de evenimente să aprofundeze și să exploreze modalități noi de gândire în context și programare culturală cu accent pe conținut artistic inovator, contemporan. 

Transformarea, în profunzime, a realităților sociale și economice – globale și naționale – din deceniile recente, cere o redefinire și o reafirmare a rolului organic, conectiv, al culturii, ca liant spiritual al societăților europene. Cultura ca serviciu public este un concept pe care profesioniștii domeniului îl pot moderniza doar printr-o conduită strategică și durabilă, construită în colaborare cu parteneri din afara sistemelor autoreferențiale și operând cu o gândire ieșită din tiparele comune ale trecutului.

Corina Șuteu – director de curs

Anul acesta, programul de formare și mentorat ia o formă mai suplă, dar intensă, de întâlniri, ateliere și discuții deschise în format online, din dorința de a aduce laolaltă participanți din colțuri diferite ale țării, la fel ca în edițiile precedente. Tema nu poate fi mai actuală, iar ceea ce încercăm să construim este un program flexibil care să ofere un spațiu nu doar de învățare, ci și de reflecție pentru cei care lucrează sau vor să se dezvolte în domeniul culturii. 

Corina Bucea – director de proiect, Academia Schimbării 

Programul este construit în colaborare cu Corina Șuteu (director de curs), expert în management și politici culturale și coordonat de Corina Bucea, director de proiect Academia Schimbării, Centrul Cultural Clujean. Acesta cuprinde în structura sa patru module, în cadrul cărora intervin artiști și experți culturali, precum: Corina Șuteu, Andrei Codrescu, Ștefan Teișanu, Oana Radu, Andrei Borțun, Cristi Șimonca, Lidia Bodea și include diferite formate de lucru (cursuri, ateliere, conferințe, webinarii, întâlniri, discuții): 

  • Modul I: Politicile publice ale culturii în Europa și cultura ca serviciu pentru comunitate
  • Modul II: Subiecte culturale în dezbatere
  • Modul III: Comunicarea culturală în practică. Strategii și instrumente adaptate contextului prezent
  • Modul IV: Cultura, între național și global

În completarea modulelor, cei 20 de participanți selectați vor putea beneficia de sesiuni de mentorat corelate cu posibilitatea desfășurării unor stagii profesionale găzduite de Centrul Cultural Clujean. Întregul parcurs de formare și mentorat propune o abordare metodologică interactivă, inter-generațională si interdisciplinară și răspunde nevoii de recalibrare a noțiunilor cheie legate de rolul culturii pentru societate.

Programul însumează un număr de 14 sesiuni de câte trei ore, desfășurate în perioada 17 octombrie – 24 noiembrie 2022. Acestea vor avea loc pe Zoom, conform calendarului, între orele 15:00 și 18:00, și vor fi accesibile doar în timp real celor care sunt selectați pentru a participa în program.

Participarea este gratuită, dar este necesar angajamentul pe întreg parcursul programului. Înscrierile sunt deschise până în 29 septembrie 2022, ora 23:59. Mai multe detalii despre proiect, precum și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul www.academiaschimbarii.ro

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și susținut de Consiliul Județean Cluj-Napoca. Partener: Banca Transilvania. 

Academia Schimbării este platforma cadru a Centrului Cultural Clujean dedicată creșterii capacității sectorului cultural. Agenda Academiei include activități de formare și mentorat pentru artiști și lucrători culturali, un program de profesionalizare în mediere culturală, un program experimental pentru colaborări între sectorul business și cel cultural, rezidențe artistice și voucherul cultural – o inițiativă menită să crească accesul la cultură. Academia Schimbării facilitează conectarea și dialogul între profesioniști din domeniul cultural și propune ateliere, conferințe, programe de schimb, rezidențe sau evenimente precum Forumul medierii culturale.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!