Cea de-a patra ediție a Forumului Medierii Culturale are loc între 29 și 30 august, în Cluj-Napoca. Tema din acest an este Participare! și explorează potențialul diferitelor forme de participare culturală de a reflecta deschidere, incluziune și apreciere pentru diversitate, de a reprezenta și a crea un spațiu al democrației.
Participarea culturală activează potențialul artei de a genera sens, de a transmite valori civice, de a forma comunități (dincolo de public) și de a sprijini învățarea. Ediția din acest an urmărește modul în care mediatorii culturali pun copiii în dialog cu arta și între ei, dându-le fiecăruia locul pentru a se exprima, educându-i și încurajând conversațiile care contează.
Timp de două zile, educatori și mediatori, manageri, cercetători și studenți, artiști și analiști de politici publice sunt invitați să participe la o serie de discuții care navighează diferitele aspecte ale participării culturale, de la felul în care instituțiile și organizațiile contribuie activ la crearea unui cadru pentru dialog și mediere culturală în rândul copiilor și tinerilor, până la resursele și competențele necesare pentru ca educatorii să fie pe deplin sprijiniți în acest demers.
Programul este curatoriat de Corina Bucea (Centrul Cultural Clujean / Academia Schimbării) și Raluca Iacob (consultant în politici și management cultural).
Agenda evenimentului
- 29.08 | 10.00-11.30 – Deschiderea Forumului
- 29.08 | 13.00-15.00 – Cum (re)definesc practicile culturale participative medierea culturală?
- 29.08 | 15.30-17.30 – Ce au în comun organizațiile și spațiile care încurajează participarea copiilor?
- 30.08 | 14.00-16.00 – Ce repere avem pentru a integra participarea în practica medierii?
- 30.08 | 16.30-18.30 – Cum ajung mediatorii culturali să aibă o practică participativă?
Deschiderea Forumului se va transmite live, pe pagina de Facebook a Centrului. Sesiunile de discuție vor avea loc în format fizic, la QUB, noul nostru spațiu dedicat educației nonformale (Str. Ferdinand 22-26, Cluj-Napoca), dar vor fi transmise și pe Zoom, pentru participanții înscriși.
Înscrierile sunt deschise până în 25 august, ora 23:59, iar participarea este gratuită. Află mai multe detalii.
Proiectul face parte din programul Academia Schimbării, platforma noastră pentru dezvoltarea și creșterea capacității sectorului cultural. Academia generează resurse pentru un mediu cultural rezilient și dinamic, bazat pe inovare, colaborare și responsabilitate.
Ediția din acest an este organizată în cadrul proiectului STUDIOTOPIA și este cofinanțată de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca. Partener strategic: Banca Transilvania. Partener de comunicare: Asociația MetruCub – resursă pentru cultură.