Inițiat de Centrul Cultural Clujean în 2018, Forumul pentru Cultură și Stare de bine se va desfășura în acest an în jurul temei ”Extinderea intervențiilor artistice și culturale pentru sănătate și stare de bine”.
Programul celor trei zile (25-27 octombrie) include paneluri, discuții inspiraționale, studii de caz, ateliere, dezbateri despre politicile din domeniu și un program artistic.
Evenimentul se adresează profesioniștilor din domeniul culturii, practicienilor din domeniul sănătății, cercetătorilor, factorilor de decizie și oricărei persoane interesate de arte și stare de bine.
Agendă
Ziua 1, luni, 25 octombrie 2021
18:00-19: 00 CEST
Marc Vilanova – Sunete invizibile | Spectacol prelegere
Program artistic, eveniment live și streaming online (engleză)
Locație: Casa Tranzit, Str G. Barițiu 16, Cluj-Napoca
______________________________________
Ziua 2, marți, 26 octombrie 2021
9:30- 11:00 CEST
Cercetarea despre artă pentru sănătate și stare de bine: fundație sau cale?
Discuție în grup, pe ZOOM (engleză)
Gazde: Pier Luigi Sacco, Fundația Bruno Kessler & Rarița Zbranca, Centrul Cultural Clujean
Cu: Francesco Molinari (de confirmat), Econcult – Centrul de cercetare în economia culturii și turismului, Universitatea din Valencia | MESOC – Măsurarea impactului social al culturii, Katey Warran, University College London | Proiectarea și cercetarea artelor în intervenția în sănătate, Kai Lehikoinen, Centrul CERADA pentru cercetare educațională și dezvoltare academică în arte, Universitatea de Arte Helsinki
12:00-13: 30 CEST
Programarea artei pentru bunăstare în instituțiile culturale
Discuție în grup, pe ZOOM (engleză)
Gazdă: Frédéric Meseeuw, BOZAR
Cu: Angeliki Lampiri (de confirmat), Elefsina 2023 Capitală Europeană a Culturii, Ann Geeraerts, BOZAR, Jak Spencer, Urban Scales Interventions, Jure Kirbis, UGM
15: 00-16: 30 CEST
Intervenții culturale pentru sănătate
Discuție în grup, pe ZOOM (engleză)
Gazdă: Ștefan Teișanu, Centrul Cultural Clujean
Cu: Mikkel Ottow, Regiunea Danemarca Centrală, Juliette le Corre, BOZAR, Angelica Postu, Asociația Română de Muzicoterapie, Centrul Universitar de Psihiatrie al Spitalului Charite din Berlin, Diana Buluga, Create.Act.Enjoy & Marina Dascăl, Universitatea Babeș-Bolyai
________________________________________
Ziua 3, miercuri, 27 octombrie 2021
9.30 – 10.00 CEST
Prelegere: Perspective pentru cultură, sănătate și stare de bine
Prelegere, pe ZOOM (engleză)
Keynote: Pier Luigi Sacco, Fundația Bruno Kessler
10.00 – 12.00 CEST
Extinderea intervențiilor artistice și culturale pentru sănătate și stare de bine
Atelier despre politici publice, pe ZOOM (engleză)
Discuție în grup
Gazde: Ștefan Teișanu & Rarița Zbranca, Centrul Cultural Cluj
Cu: Piia Rantala-Korhonen, Orașul Oulu, Planul de bunăstare culturală (de confirmat), Nils Fietje, Organizația Mondială a Sănătății din Europa, Globus Arts & Health Project, Monica Urian, ofițer politici, Comisia Europeană, Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport (de confirmat), Tere Badia, Culture Action Europe (de confirmat)
13: 00-14: 30 CEST
Spațiu deschis
Eveniment de networking, pe ZOOM (engleză)
Un spațiu deschis online pentru artiști și lucrători culturali interesați de sănătate și stare de bine pentru a se conecta, a prezenta proiecte relevante și a discuta provocări comune și posibile colaborări. Subiectele și intențiile de prezentare a proiectelor trebuie trimise în avans.
Agenda completă a evenimentului poate fi găsită aici.
Înscrierea este gratuită și se poate face până pe 24 octombrie la acest link.
Ediția 2021 a Forumului pentru Cultură și Stare de Bine este organizată ca parte a proiectului Art & Well-being care explorează potențialul artelor pentru a îmbunătății starea de bine individuală și a comunităților. Este o inițiativă colaborativă a Centrului Cultural Clujean (RO – coordonator), BOZAR (BE), Galeria de Artă UGM Maribor (SI) și Fundația Bruno Kessler (IT). Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.