Alături de partenerii noștri de la Sites & Cités remarquables de France am organizat, timp de două zile (27 și 28 mai), un curs de formare pe tema rolului interpretării patrimoniului.
Cursul s-a adresat directorilor de muzee, etnografilor, mediatorilor, cadrelor didactice dar și personalului Centrelor de Informare Turistică din rețeaua România Remarcabilă, care se ocupă de promovarea patrimoniului în comunitățile locale.
În prima zi, formatorii și invitații francezi au prezentat cadrul global al medierii patrimoniului, rolul interpretului și ce fel de acțiuni se pot pune în aplicare pentru medierea patrimoniului, ce mijloace media se pot utiliza și cum se poate măsura succesul acțiunilor de mediere.
Cea de-a doua zi a fost dedicată prezentării exemplelor de mediere pentru publicuri specifice, cum ar publicul tânăr și cel adult din zonele rurale. A fost de asemenea, prezentată platforma dedicată patrimoniului din Nantes, cu focus pe importanța colaborării cu locuitorii pentru identificarea și promovarea patrimoniului local.
Sesiunile celor două zile au fost :
27 mai 2021: Mediere, patrimoniu local și comunități rurale
- Christian GENSBEITEL, Lector universitar, Universitatea Bordeaux Montaigne: Ce este interpretarea patrimoniului și cum se implementează.
- Jessica DE BIDERAN, Cercetător postdoctoral, Universitatea Bordeaux Montaigne: Storytelling și medierea patrimoniului.
- Emilie LHOSTE, Responsabil Departamentul Patrimoniului, Metropola Rouen Normandia: Tehnici de mediere a patrimoniului și abordări participative.
28 mai 2021: Punerea în practică: Care sunt tehnicile de mediere și interpretare pentru patrimoniul local?
- Sandrine DAUREIL, Coordonator arhitectură și patrimoniu și Laurie GACON, interpret patrimoniu pentru publicul tânăr, Pays d’art et d’histoire de Saint-Flour Communauté: Acțiuni de mediere pentru publicul tânăr și adult în zonele rurale.
- Tania SAINT-AIMÉ, Șef departament arhive și colecții, Saint-Laurent-du-Maroni: Centrul de interpretare a patrimoniului și arhitecturii, instrument pentru valorificarea patrimoniului imaterial și arhitectural.
- Gaëlle CAUDAL, Responsabil parteneriate științifice și culturale, Nantes: „Nantes Patrimonia”, platformă de colaborare pentru identificarea și promovarea patrimoniului local.
Cursul a fost gratuit și s-a desfășurat online, pe platforma Zoom.
Despre Romania Remarcabilă
Programul România Remarcabilă dezvoltă o reţea de localități care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale. Programul este realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France și Consiliului Județean Cluj, beneficiind și de patronajul ministerelor culturii din România și Franța.