Reprezentații sectoarelor culturale din Eleusis (Grecia), Aveiro, Braga și Guimaraes (Portugalia), Klaipeda și Plunge (Lituania), Košice (Slovacia), Leeds (UK) și Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe (Romania) s-au adunat la Cluj-Napoca pentru a pune bazele unei rețele europene privind rolul culturii în dezvoltarea urbană.
„Cluj-Napoca recunoaște importanța culturii în dezvoltarea urbană, socială și economică. Suntem orașul cu cea mai mare vitalitate culturală din România, iar în strategia noastră de dezvoltare locală cultura este definită ca un element strategic-cheie, care unește cei trei piloni clujeni ai dezvoltării urbane: inovația, universitatea și participarea. Căutăm să ne aliniem cu alte orașe europene care au aceeași preocupare și am lansat o invitație deschisă de a deveni co-fondatorii unei rețele europene care să sprijine regândirea culturii ca factor strategic al dezvoltării urbane pe întregul continent”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.
Orașele invitate au fost sau sunt candidate în competiția pentru titlul de Capitală European a Culturii. Aceste orașe și-au dovedit angajamentul pentru tema transformării sociale și urbane prin cultură și și-au dezvoltat deja programe culturale mari în acest sens, astfel încât cooperarea dintre ele să se poate produce cu ușurință.
Kelly Diapouli, director artistic la Eleusis 2021 Capitală Europeană a Culturii (Grecia): „Suntem dornici și interesați să contribuim la dezvoltarea rețelei, credem că într-adevăr cultura este o mare forță transformatoare în orașe. Tot mai multe orașe fac eforturi de a regândi rolul culturii în dezvoltarea urbană. Conectarea acestora într-un proiect european comun e nu numai o posibilitate, ci și o mare necesitate”.
Carlos Martins, fost director la Guimaraes 2012 Capitală Europeană a Culturii (Portugalia): „Salut această inițiativă. În Europa, sunt sute de orașe foste sau actuale candidate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acestea au construit împreună un portofoliu imens de proiecte culturale, care poate aduce contribuții semnificative la dezvoltarea orașelor de pe întregul continent.”
Până la finalul acestui an, rețeaua își va comunica public planurile și va invita alte orașe să se alăture inițiativei.
Activitățile administrative și secretariatul general vor fi găzduite de Cluj-Napoca (România). Începând cu 2018, două conferințe anuale și un program de capacitate vor oferi membrilor rețelei posibilitatea de a discuta și de a colabora pe proiecte comune. În 2018, conferințele vor fi organizate la Cluj-Napoca (România), în luna mai, și la Aveiro (Portugalia), în luna septembrie.
La conferință au participat în calitate de vorbitori invitați Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Steve Green, fostul președinte al juriului pentru Capitala Europeană a Culturii, și András Farkas, director executiv al Rețelei Europene a Capitalelor de Tineret.
Conferința a fost organizată de Centrul Cultural Clujean și Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul Municipalității Cluj-Napoca.