Noaptea Muzeelor 2017

Noaptea Muzeelor 2017 înseamnă o zi și o noapte pline de activități intersante. Incintele muzeale pot fi vizitate normal în prima parte a zilei, urmând ca porțile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19 și până în jurul orei 1 a doua zi. De la cross-uri și ateliere cu participarea publicului, expoziții de artă contemporană sau inaugurări de spații expoziționale noi și până la inedita șansă de a petrece o noapte în Muzeul de Artă, Noaptea Muzeelor 2017 se prezintă a fi cea mai diversă inițiativă prezentată vreodată publicului clujean.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie.

Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.  

 Program:

 1. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

       Expoziții permanente și temporare:

 1. Marius Bercea. “A Full Rotation of the Moon”.
 2. Expoziția de pictură Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin DIPȘE (1917 – 2010)
 3.  MOSTAPHA ROMLI. 20 / 21
 4.  Expoziție Ovidiu Panighianț
 5.  Expoziție:  Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)
 6.  Expoziţia de email: Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth
 7.  Galeria Națională

 

În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției “A Full Rotation of the Moon”, Marius Bercea, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai noului val de pictori ai Școlii de la Cluj, după care să înnopteze în muzeu, la fel cum se întâmplă în alte mari incinte expoziționale precum Smithsonian Museum Washington DC, The American Museum of Natural History New York, Tate Britain London și multe altele. Inițiativa realizării acestui eveniment aparține Centrului Cultural Clujean, cu scopul de a apropia publicul de artiștii contemporani și de incintele muzeale.

 

 1. Vivariul UBB

     În cadrul Vivariului există mai multe secţiuni:

 1. Expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări.
 2. Expoziţiile temporare, au loc în holul din zona de intrare a vivariului.
 3. Biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme, etc.) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie.

        La acestea se adaugă laboratoarele şi spaţiile de lucru.

 

        Vivariul se găseşte pe str. Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie.

 

 1. Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB

       Expoziția poartă numele Fauna din Mările Transilvaniei și poate fi vizitată între orele 19-24 la sediul Muzeului de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj din strada Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca.

 

      4. Muzeul de Istorie a \”Universității Babeș-Bolyai\”

        Expoziția temporară poartă numele Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai. Aceasta își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din îndelungata istorie a prestigioasei universități clujene, evenimente care au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite.

        Muzeul de Istorie a Universității \”Babeș-Bolyai\”  se poate vizita între orele 19-24 pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 4, Cluj.

 

 1. Muzeul de Mineralogie UBB

          Muzeul de Mineralogie UBB Cluj îsi propune să facă cunoscută lumea fascinantă a mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative.

         Muzeul de Mineralogie a Universității \”Babeș-Bolyai\”  se poate vizita între orele 19-24 pe str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter, Cluj Napoca.

 

 1. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei)

       Colecţia de Istorie a Farmaciei este una dintre cele mai importante colecţii ale Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi este găzduită în spaţiul celei mai vechi farmacii din Cluj, la “Sfântul Gheorghe”, care datează din anul 1573. Colecţia ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele al XVI-lea şi al XX–lea. Cele mai valoroase obiecte farmaceutice transilvănene provin din colecţia profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 la Muzeul Ardelean, şi îmbogăţită pe parcursul timpului.

      Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei se poate vizita la adresa Piața Unirii nr. 28.

 

 1. Muzeul Etnografic al Transilvaniei

       Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

       Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, dar și copiilor dornici să atingă și să manipuleze asemenea obiecte neobișnuite (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

      Expoziția etnografică „Tineri colecționari din România” cuprinde piese de port, podoabe, documente fotografice și țesături ale unor colecționari din diverse zone ale României. La eveniment va fi prezent dl. Sebastian Paic, președintele Asociației Zestrea (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

     Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN 2017 este un eveniment organizat Sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României. Evenimentul va cuprinde o expoziție cu vânzare cu 19 artiști, iar tipurile de ceramică expuse sunt: produse utilitare, bijuterie contemporană, obiecte de design și decorative. De asemenea, vor avea loc ateliere gratuite și demonstrații de creație pe suport ceramic susținute de profesori ai Liceului de Arte Plastice din Cluj, de membri ai asociației Terra Dacica Aeterna și de artiști ai Fabricii de Pensule. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

      Ateliere de modelaj în lut – Asociația Terra Dacica Aeterna. Vor avea loc 4 ateliere (reproducere diferite figurine zoomorfe, crearea unor vase de diferite dimensiuni, replici după vasele antice, obținerea unor obiecte folosite la treburile casnice, „îmbrăcarea” unor împletituri special cu lut, așa cum sunt stupii arhaici ai apicultorilor români. Înscriere la 0742217029 Laura Petresc. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

       Expoziția „ArhiVe” (de arhitectură vernaculară) reunește amintiri din câteva expediții de observare a patrimoniului construit expus în parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Expoziția este organizată în 3 secțiuni: cea dintâi cuprinde imagini de ansamblu, care încearcă să surprindă trecerea de la natură la spațiul controlat din jurul caselor și la arhitectura însăși; cea de-a doua cuprinde detalii, fie ele spațiale, constructive sau ornamentale; iar ce-a de-a treia se apropie de texturi și materiale.

      Expoziția permanentă în aer liber cuprinde 2 sectoare: unul tehnic şi unul al gospodăriilor zonale, organizate spaţial pe numai 16 hectare, într-o reţea aerată ce sugerează  structura unui sat tradiţional răsfirat. (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului)

      Crosul Muzeului – Transylvania Ethno Run – concurs de cross, pe un traseu de 2 km, în care concurenții vor parcurge mai multe ture, în funcție de experiență. La ora 12 va începe categoria 4 km, iar la 12,30 categoria 8 km. Premierea va avea loc la ora 14. La finalul concursului, concurenții care vor obține premiul I, vor fi recompensați de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu câte 1 abonament anual de intrare la muzeu (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului)

      Atelier şi demonstrații de olărit tradițional cu participare și din partea publicului, cu o introducere teoretică despre tehnicile ceramice ale dacilor, susținute de renumitul artist popular Daniel Leş. Activitatea va avea lor între orele 14-18, cu limita de 20 de locuri pe atelier. Pentru detalili: +40 741 963 261 Letiția Câmpan (coordonator PR) și +40 723 778 403 Ioan Sumedre Jr. (președinte și fondator) (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului)

        Muzeul Etnografic al Transilvaniei va putea fi vizitat în intervalul orar 13 – 01 Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21; intervalul 10 – 18 Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului. Accesul este gratuit.

 

 1. Cinema Dacia – Mănăștur

         Noaptea Cinemedia reprezintă un eveniment prin care absolvenții Departamentului  Cinematografie şi Media din cadrul Facultății de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai vor proiecta filme realizate de ei pe parcursul anilor de studiu. Puteți viziona filmele de scurt metraj ale absolvenților de anul acesta, imagini de culise (making-of), filme de prezentare şi fotografii realizate de studenți. Ultimele vizionări încep la ora 24, accesul fiind liber.

   Organizatori: Facultatea de Teatru și Televiziune – UBB Cluj

 

 1. Centrul de Cultură Urbană Casino – Parcul Central

         „Clujul are farmec” Expoziție de fotografie

 

 1. Muzeul Mitropoliei Clujului – subsol Catedrala Mitropolitană – Piața Avram Iancu

La Muzeul Mitropoliei Clujului vor fi expuse două din cele mai reprezentative icoane ale Sfintei Fecioare Maria din spațiul Transilvaniei.

 

 1. Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor

            Debutează la Cluj-Napoca în ambianța medievală a Bastionului Croitorilor când cornul străjerilor va suna de nouă ori. La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar  breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură și surprize … pentru cei mici.

 

Cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 20 mai, troleibusul 25 va putea fi utilizat pe ruta sa de noapte cu titlu gratuit, prin amabilitatea Companiei de Transport Public, o inițiativă a Centrului Cultural Clujean.

La nivelul județului Cluj, Noaptea Muzeelor 2017 va înseamna acces gratuit și pentru persoanele care vor vizita Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Memorial \”Octavian Goga\” din Ciucea și Galeria de Artă a Muzeului Municipal Dej.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!