Divizia de Inovare Urbană

Divizia de Inovare Urbană sprijină identificarea, experimentarea și măsurarea de soluţii alternative la probleme ale orașului care sunt astăzi greu de abordat.

Proiectul îi susţine cu bani, expertiză și autorizaţii pentru experimentare pe clujenii care au propuneri de îmbunătăţire a modului în care folosim împreună orașul. Proiectul abordează cu prioritate trei teme majore ale Clujului: mobilitatea urbană, locuirea și viitorul muncii.

Cluj Future of Work animează temele și prioritățile Culturepreneurs, Cluj 2.1 și Jivipen. Cluj Future of Work este un proiect elaborat și coordonat de Centrul Cultural Clujean și Primăria Cluj-Napoca și finanțat prin programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europeane. Proiectul este în valoare de 5,6 milioane de euro și se va desfășura în perioada 2019-2021. Partenerii proiectului sunt: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania, festivalul ZAIN, Fundația AltArt, ARIES Transilvania, Cluj IT, Cluster Mobilier Transilvan și Clusterul de Industrii Creative. Mai multe detalii pe https://diviziadeinovare.ro/

Ce ne propunem pentru 2019?

Divizia de Inovare continuă să lucreze pe cele trei paliere tematice de lucru: mobilitate urbană, locuire, viitorul pieței muncii și pe 3 componente transversale: promovarea practicilor culturale pentru inovare urbană, creșterea capacității locale de inovare urbană și pregătirea transferului Diviziei către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în 2022.

Astfel, în 2019, implementăm o serie de măsuri pentru încurajarea utilizării transportului în comun, ce au reieșit din raportul Pactului pentru mobilitate, constituim grupul de lucru Pact pentru Locuire, care va coordona o cercetare pe tema locuirii și începem activitățile proiectului Cluj Future of Work, finanțat prin Urban Innovative Actions.

Istoric

În perioada 2017-2018 au fost implementate câteva proiecte pilot conectate cu mobilitatea urbană. Mai multe detalii aici. De asemenea, a fost organizată cea de-a doua ediție a Dialogurilor Urbane, moment în care Primăria și Centrul Cultural Clujean au anunțat dezvoltarea primei Divizii de Inovare Urbană din Estul Europei. Mai multe detalii aici.

În 2017 a avut loc prima ediție a conferinței Dialoguri Urbane, care a marcat și debutul pentru Cluj 2.1| Fondul de Inovare. Detalii aici.