Cluj 2.1| Fondul de Inovare

Cluj 2.1| Fondul de Inovare este un mecanism ce sprijină grupuri de cetățeni, specialiști din mediul academic și cel de afaceri în prototiparea de soluții alternative la probleme ale orașului identificate împreună cu Primăria Cluj-Napoca și conectate cu mobilitate urbană, locuire și viitorul pieței muncii.

Prin Cluj 2.1 | Fondul de Inovare sunt încurajate soluții alternative ce nu sunt dependente de schimbări de infrastructură sau de legislație. După perioada inițială de testare, este luată o decizie comună dacă schimbările propuse sunt permanentizate și dacă pot fi implementate și în alte locuri din oraș.

În perioada 2018-2021, prin proiectul Cluj 2.1| Fondul de Inovare sunt propuse următoarele teme:

  • 2018- Mobilitate urbană (pilot)
  • 2019- Mobilitate urbană
  • 2020- Locuire
  • 2021- Viitorul pieței muncii

În acest an, lucrăm la măsuri ce promovează mecanisme voluntare de renunțare la mașina personală, în favoarea altor mijloace de transport. Împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca urmărim să creștem cu 10% numărul studenților care își folosesc facilitatea de abonament gratuit pe transportul în comun în Cluj-Napoca în lunile octombrie- decembrie 2018.

Sprijinim măsuri care ne ajută să înțelegem cum actualele condiții de trafic ne influențează decizia pentru un anumit mod de transport. Am lansat Pactul pentru Mobilitate, un grup de lucru ce reunește specialiști din administrația locală, companii și universități, ce sunt interesați de utilizarea big data disponibile la nivel municipal legate de trafic pentru proiecte civice care îmbunătățesc calitatea vieții. Raportul Pactului de Mobilitate va fi disponibil în septembrie 2018.

Facilităm schimbul de bune practici în inovare urbană în cadrul conferinței anuale Cluj 2.1- Dialogurile Urbane, ce va avea loc între 4-6 noiembrie 2018.  

Cluj Future of Work animează temele și prioritățile Culturepreneurs, Cluj 2.1 și Jivipen. Cluj Future of Work este un proiect elaborat și coordonat de Centrul Cultural Clujean și Primăria Cluj-Napoca și finanțat prin programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europeane. Proiectul este în valoare de 5,6 milioane de euro și se va desfășura în perioada 2019-2021. Partenerii proiectului sunt: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania, festivalul ZAIN, Fundația AltArt, ARIES Transilvania, Cluj IT, Cluster Mobilier Transilvan și Clusterul de Industrii Creative. Mai multe detalii pe cluj21.ro/work