Cum ar fi dacă medicii și asistenții sociali ar prescrie artă?

În ritmul accelerat al zilelor noastre, oamenii de pretutindeni se confruntă cu provocări precum bolile mintale, singurătatea și izolarea. Implicarea în artă și cultură ne poate inspira și ne poate conecta, promovând reziliența, încrederea, starea de bine și sănătatea generală.

Ediția din acest an a Forumului Culture & Well-being, organizată în perioada 27-28 octombrie, a explorat mecanismul de prescripții socio-culturale ca o oportunitate de a integra eforturile culturale, sociale și de sănătate pentru a oferi abordări holistice ale sănătății și rezilienței individuale și comunitare. Prescripțiile sociale sunt o practică inovatoare prin care medicii, asistenții sociali, psihologii sau educatorii pot recomanda pacienților/beneficiarilor lor participarea la activități culturale pentru a le îmbunătăți sănătatea și condițiile psihosociale.

La această ediție a Forumului au participat aproximativ 75 de experți și specialiști din instituții publice, artiști, lucrători culturali, psihologi, specialiști în sănătate publică, asistenți sociali și medici cu un interes comun în domeniul intersecției dintre cultură, sănătate și incluziune socială.

Un punct cheie al forumului a fost prezentarea rezultatelor studiului Oportunitatea dezvoltării și implementării unui mecanism de prescripții socio-culturale în România, inițiat de Consiliul Economic și Social al României. Pornind de la acest studiu, discuțiile din cadrul forumului s-au axat pe implementarea unui astfel de sistem în România. Mai multe astfel de mecanisme din Europa și din lume au fost prezentate pentru a servi ca sursă de inspirație și de comparație în discuția privind contextul actual local, provocările prevăzute și potențialele soluții.

Pe lângă discuțiile și mesele rotunde, agenda Forumului a inclus un atelier de dans condus de coregraful Cosmin Manolescu și un spectacol, Cancer, coregrafiat, ambele explorând legătura dintre expresia artistică, sănătate și stare de bine. Atelierul a fost o invitație pentru participanți de a se familiariza cu mișcarea și apropierea, prin contact, liniște, ritm și respirație. Spectacolul, creat de Cosmin Manolescu pe baza textului cu același nume scris de dramaturga Cătălina Florescu, include mărturii ale unor persoane care au trecut prin experiența cancerului. Intensă și incredibil de emoționantă, experiența a oferit publicului o perspectivă din interior asupra impactului cancerului în viețile celor care se confruntă cu această boală.

Forumul Culture & Well-being este un eveniment anual organizat de Centrul Cultural Clujean începând cu anul 2018, care reunește factori de decizie politică și profesioniști din domeniul culturii și sănătății din Europa pentru a discuta practici, oportunități pentru politici publice și acțiuni comune în vederea activării puterii artelor pentru sănătate și stare de bine.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!