Ești un practician în domeniul artei & well-being-ului care caută perspective noi? Te gândești la practicile artistice în sănătate și well-being dintr-o perspectivă antreprenorială? Te așteptăm în 11 aprilie, între orele 10:00 și 11:30, la primul panel online din cadrul proiectului european AWAKE – Arts & Wellbeing: Livelihoods and entrepreneurial opportunities for artists and cultural workers. Participarea este gratuită, pe bază de înregistrare.
În toată Europa, legătura dintre artă și starea de bine capătă amploare. Artiștii sunt din ce în ce mai interesați de perspectiva de a-și valorifica expertiza creativă în sfera sănătății și a stării de bine, în timp ce organizațiile din domeniul sănătății îmbrățișează colaborări cu artiști pentru a îmbunătăți starea de bine a pacienților. Cu toate acestea, este evident că inițiativele artistice orientate spre starea de bine rămân adesea eforturi de scurtă durată, bazate pe proiecte, susținute în primul rând de entuziasmul părților implicate. Sustenabilitatea acestor inițiative este un subiect de dezbatere, deoarece eforturile susținute din surse financiare stabile sunt o raritate. În acest context nou și fragil financiar, împărtășirea cunoștințelor și învățarea de la alți profesioniști internaționali sunt esențiale pentru dezvoltarea unor noi idei despre sustenabilitatea și impactul practicilor artistice pentru sănătate și stare de bine.
Subiectele principale ale panelului din 11 aprilie sunt:
- Experiențe practice cu privire la inițiativele artistice pentru starea de bine;
- Abilități și sprijin necesare pentru a face sustenabile practicile artistice pentru starea de bine;
- Puncte de acces ale artiștilor și lucrătorilor culturali în sectorul sănătății: așteptări și realitate.
Discuțiile se adresează:
- Artiștilor și practicienilor culturali care caută noi perspective și idei pentru dezvoltarea inițiativelor artistice pentru starea de bine
- Viitorilor antreprenori care se gândesc să dezvolte inițiative artistice pentru sănătate și starea de bine
Evenimentul prezintă perspectivele profesioniștilor din sectorul cultural, cât și a celor din sănătate, oferind oportunitatea de îmbogățire a cunoștințelor și a experiențelor:
Kornelia Kiss este directoarea Departamentului de Cercetare și Dezvoltare la Culture Action Europe. În calitate de coautoare al Raportului „CultureForHealth. Contribuția culturii la sănătate și stare de bine. Un raport despre dovezi și recomandări de politici pentru Europa”, ea militează pentru schimbarea politicilor în întreaga Europă în acest domeniu de intersecție dintre artă și well-being.
Angelica Postu activează ca muzicoterapeut la Spitalul Universitar Charité din Berlin și este doctorand la Universitatea de Artă din Berlin, unde își concentrează cercetarea pe dezvoltarea și implementarea terapiei muzicale în România. Angelica îmbină psihologia cu terapia prin muzică și este cunoscută ca trainer și speaker în domeniul dezvoltării personale, conștientizării emoționale și gestionării emoțiilor prin intermediul muzicii. Lucrează activ în sfera well-beingului pentru muzicieni, contribuind semnificativ la creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește importanța sănătății emoționale pentru această categorie profesională.
Tine Van Goethen este directoarea Departamentului pentru Dezvoltarea Publicului la Centrul de Artă din Bruxelles (Bozar). Tine deține diplome în Științe Politice și Management Cultural de la Leuven și Bruxelles și are o experiență profesională vastă în sectoarele culturale și creative. Pasionată de artă, cultură și educație, Tine are un interes deosebit pentru practicile incluzive. Ea este întotdeauna dornică să creeze parteneriate semnificative, care implică noi audiențe.
Isto Turpeinen, doctor în arta dansului, este expert în dans, cercetător și pedagog. În prezent, lucrează ca specialist senior la Art, Health and Wellbeing Advisory Service în Art Promotion Center Finland. Un domeniu de interes recent (2022-2023) al lucrării sale a fost proiectul „Stare de bine și cultură pentru îmbătrânire”, parte a Programului național de îmbătrânire 2030 – For an age-competent Finland.
Julie Läderach este violoncelistă și co-directoare al Collectif Tutti din Bordeaux, Franța. De aproximativ 15 ani, în colaborare cu dansatorul-coregraf Sylvain Méret, a lucrat cu și în jurul copilăriei foarte fragede („BB”, „3pM” sau „Eclosion”), promovând conexiuni între părinți, copii și profesioniști în îngrijirea copiilor.
Sylvain Méret este interpret de dans, coregraf și educator/terapeut în mișcare somatică. Proiectele sale recente includ „BB” (pentru bebeluși și părinți), „Oumaï” (instalație captivantă pentru tineri), „Les Talentueux” (cu interpreți cu autism) și „éclosion” (ateliere și instrumente pentru bebeluși, părinți și profesioniști). Aceste proiecte explorează diversitatea și incluziunea în evenimentele de muzică și dans. Sylvain este activ în promovarea mișcării somatice prin asociația Le Souffle co-créateur și predă ateliere și cursuri în Franța și Europa.
Moderator: Inga Surgunte este Directoarea Programului de Cultură la Comisia Națională Letonă a UNESCO. Ea se concentrează pe impactul culturii asupra dezvoltării sustenabile și a sănătății. Absolventă a Academiei de Cultură din Letonia în 2023, Inga are experiență în interpretarea patrimoniului și activitatea muzeală. Ea a colaborat cu Muzeul Eduards Veidenbaums Kalāči între 2021 și 2023, contribuind la prima expoziție permanentă din Letonia și la un program educațional despre sănătatea mintală. În prezent, conduce programul Museums on Prescription în Cēsis, ca parte a proiectului „Arts on Prescription in the Baltic Sea Region”. Inga a fost implicată în proiectul „CultureForHealth”, care a promovat includerea culturii și sănătății ca o prioritate în planul de lucru al UE pentru cultură. Ea reprezintă Ministerul Culturii al Republicii Letonia în cadrul grupului OMC al Comisiei Europene pentru Cultură și Sănătate.
La finalul discuției de tip panel, începând cu orele 11:30 la 12:30, partenerii proiectului vor organiza discuții onsite sau online pentru a aprofunda perspectivele locale și regionale a inițiativelor artistice pentru sănătate și starea de bine. Pe site-ul NDPC te poți înregistra pentru discuția internațională online.
Context
Proiectul „AWAKE: Arts & Wellbeing as a Creative Business and Future Livelihood” își propune să exploreze intersecția dintre artă și well-being dintr-o perspectiva economică și antreprenorială.
Prin evidențierea practicilor de colaborare emergente între artă și well-being, proiectul va:
– furniza material educațional valoros (un caiet de modele de afaceri);
– oferi oportunități de formare (ateliere și un bootcamp);
– facilita mese rotunde cu scopuri diversificate.
Citește mai multe despre proiect aici. Mai multe informații: Kate Zilgalve-Masjukeviča (kate@ndpculture.org).
Parteneri: Northern Dimension Partnership on Culture, Lapinlahden Lähde, Centrul Cultural Clujean, Pôle Culture et Santé Nouvelle Aquitaine.