News from CCC

\"\"

  • Pianistul Paul Wittgenstein s-a născut la 5 noiembrie 1887 în Viena. Debutul său la pian a avut loc în 1913, iar un an mai târziu a fost mobilizat în timpul Primului Război Mondial. În urma unei răni suferite, i s-a amputat brațul drept pentru a-i salva viața. În perioada de prizonierat în Siberia, Wittgenstein a gândit metode ingenioase pentru a-și continua pasiunea pentru pian, inclusiv desenarea unei claviaturi pe o ladă de lemn. După război, întorcându-se acasă, datorită averii familiei, a comandat lucrări compuse special pentru mâna stângă de la compozitori precum Richard Strauss, Serghei Prokofiev, Benjamin Britten și Maurice Ravel. Ravel, experimentând pe propria-i piele traumele războiului, a compus faimosul Concertul pentru pian și orchestră pentru mâna stângă, cea mai faimoasă compoziție inspirată de pianistul cu un singur braț. Respectivul concertul a fost interpretat de Yuja Wang, poate cea mai bine cotată pianistă la nivel mondial în prezent, și de celebra Orchestră Regală Concertgebouw din Amsterdam la Festivalul Enescu 2023, într-o Sală a Palatului arhiplină.

  • Alegerile viitoare pentru Parlamentul European reprezintă o oportunitate de a stabili o nouă direcție asupra a ceea ce contează: oamenii, cultura și climatul. Ecosistemul cultural european este convins că Europa are nevoie de un nou acord cultural, un cadru transversal și global care ar trebui să demonstreze angajamentul politic al UE de a plasa cultura în centrul proiectelor Uniunii. 

  • Muzeul Național Brukenthal și-a lansat propriul parfum, în două variante, pentru femei și bărbați. Cel masculin, Brukenthal, e denumit după fondatorul muzeului, Samuel von Brukenthal, iar cel feminin după soția sa, Sophia. 

  • O lucrare Van Gogh, furată acum 3 ani, a fost trimisă de către o persoană anonimă la detectivul Arthur Brand într-o plasă IKEA

\"\"

  • Am încheiat prima parte din rezidențele artistice „Povești din România Remarcabilă”, în care, prin intermediul scrierii creative, teatrului și narațiunii vizuale, ne-am propus să oferim copiilor din școlile rurale o înțelegere timpurie a noțiunii de patrimoniu cultural al comunității din care provin. 

\"\"

  • Cluburile și atelierele organizate de Qub Education continuă în spațiul lor de la ClujHub. Prin modalități hands-on și experimente, elevii descoperă cum funcționează lumea din jur. Află mai multe aici!

\"\"

  • Tot Qub Education și-a propus să mute Clujul pe Marte. Vezi aici mai multe detalii și cum poți contribui la această…mutare.

\"\"

  • Miruna Amza, manager Qub Education, a participat Forumului Internațional al Directorilor Centrelor de Știință, desfășurat în perioada 14-17 noiembrie, la Heureka Science Centre din Finlanda. Miruna, reprezentând Ecsite, a fost catalizatorul a două grupuri de discuții, în care s-au abordat subiecte precum parteneriatele globale, schimbările climatice și problema dezinformării și știrilor false. La eveniment, Qub Education a fost recunoscut la nivel de conducere, program și misiune drept un partener de discuții alături de muzee renumite precum Science Museum of Boston, Miraikan Center, ArtScience Singapore și altele.

\"\"

  • Evenimentul final al Școlii Curatoriale de Toamnă a avut loc în 18 noiembrie, la Timișoara, unde Xiaoyu Weng a vorbit despre noul rol pe care trebuie să și-l asume curatorul, într-un ecosistem în continuă schimbare. Pe parcursul celor 7 zile, cei 20 de participanți internaționali au avut oportunitatea să-și prezinte abordările curatoriale și proiectele, să viziteze spațiile culturale din Cluj și Timișoara și să primească input valoros pentru dezvoltarea lor profesională.

\"\"

  • Între 17-30 noiembrie, au avut loc atelierele Re:form pentru operatori culturali, în care am adresat necesitatea schimbării modului în care muncim și ne raportăm la munca noastră și nevoia unui mediu de lucru (mai) sănătos și sustenabil. Atelierele au fost urmate de sesiuni individuale de mentorat pentru participanți.

\"\"

\"\"

  • În 23 noiembrie, ne-am întâlnit cu cei 20 de artiști care au participat la rezidențele artistice locale, pentru a afla mai multe despre proiectele lor, procesul lor creativ și provocările întâmpinate pe parcursul celor 2 luni de rezidență din programul pilot „Cluj în rezidență”.  S-a discutat despre nevoia unor astfel de programe de susținere a artiștilor care să ofere cadre libere de creație, sisteme de finanțare ușor de accesat și să aibă o recurență anuală.

\"\"

  • Între 22-24 noiembrie, la Leeuwarden, am vorbit despre moștenirea culturii și instrumente de măsurat impactul culturii la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, la a unsprezecea conferință Culture Next.

\"\"

  • Între 27-29 noiembrie, operatori culturali, profesori, învățători și artiști au luat parte la ateliere de facilitare creativă a activităților de educație non-formală, pe care le-am conceput cu scopul de a promova colaborarea, creativitatea, procesarea emoțiilor și dezvoltarea abilităților esențiale pentru facilitarea activităților educaționale cu și pentru tineri.

\"\"

  • În 28 noiembrie, am văzut pe scena celor de la REACTOR de creație și experimente ENEMY (a peace conference). Spectacolul are în spate o amplă muncă de teren în Balcani cu cei care lucrează pentru restabilirea păcii, dar și cu soldați francezi și italieni. Performance-ul propune o cale paradoxală, unde trupurile găsesc, prin respirație și voce, o modalitate de a se confrunta cu traumele conflictului. E un spectacol realizat în cadrul Stronger Peripheries: A Southern Coalition, proiect european în care alături de REACTOR, facem parte dintr-o coaliție de 14 organizații culturale și universități pentru a susține practici artistice locale.

\"\"

  • În noiembrie, ne-am întâlnit cu membrii noștri la două evenimente Concentric, în care am vorbit despre consumul cultural în România și Cluj, respectiv despre finanțările publice pentru cultură, împreună cu beneficiarii și finanțatorii.

\"\"
\"\"

  • Magic Puppet a publicat programul pentru luna decembrie în care găsești spectacole pentru cei mici, dar și pentru cei mai mari.

  • Și programul spectacolelor Teatrului Național Cluj-Napoca pentru luna decembrie poate fi văzut aici

  • În intervalul 27 – 30 noiembrie, aveți ocazia să vizitați universul tropical al serelor Bromeliaceelor și Araceelor ale Grădinii Botanice „Alexandru Groza”, având la dispoziție o îndrumare profesională. 

  • Rața nu are de ales și pleacă de acasă. Rața ajunge la corporație. Rața trebuie să fie productivă. Rața se îndrăgostește de un cântător. Rața are o voce. Rața nu are curaj să cânte. Rața se autosabotează. Rața merge la petreceri în peșteră cu lilieci. Rața se auto-abandonează. Rața se scufundă și îngheață. Rața începe să construiască, nesigură. Rața își face un prieten. Rața alege. Rața își dă drumul în zbor. Doar că nu e despre rațe, e despre oameni și despre maturizare. În 3 și 4 decembrie la REACTOR de creație și experiment. 

  • ArtCrawl oferă tururi personalizate în spațiile independente de artă contemporană din Cluj. Tururile sunt pentru toată lumea interesată și curioasă să descopere scena artistică locală. Check it out!

  • Nunta lui Figaro, operă comică în patru acte, pe un libret scris de Lorenzo Da Ponte și muzica compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, poate fi văzută pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în 14 ianuarie 2024. 


Abonează-te la newsletter

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!