Concluziile dezbaterii publice „Ce fel de scheme? Ce fel de ajutor?” #cultura2030

Joi, 4 februarie 2021, Centrul Cultural Clujean, Fundația Gabriela Tudor, Insula 42 și MetruCub au organizat dezbaterea „Ce fel de scheme? Ce fel de ajutor”, pentru a discuta clarificări și îmbunătățiri necesare cu privire la schemele de sprijin pentru sectorul cultural anunțate recent de către Ministerul Culturii.

Înregistrarea dezbaterii poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/watch/live/?v=242648407501801

La eveniment au participat Monica Drăgan și Mădălina Marcoci (UMP, Ministerul Culturii), Raluca Iacob (MetruCub), Codruța Vulcu (AROC), Diana Marincu (Art Encounters), Șerban Radu (Cărturești) și Cosmin Manolescu (Fundația Gabriela Tudor). Dezbaterea a fost moderată de Corina Șuteu (Insula 42) și Ștefan Teișanu (Centrul Cultural Clujean).

Printre cele mai importante idei prezentate în întâlnire:

1. Anunțul celor două scheme de sprijin aduce vestea bună unei creșteri semnificative (cu 80 de milioane de euro) a bugetului general al culturii în România;

2. În munca sa de elaborare de măsuri de sprijin, programe de finanțare și dezvoltare de politici publice în cultură, Ministerul Culturii are nevoie și de implicarea continuă și riguroasă a specialiștilor cu expertiză dovedită în managementul instituțiilor și organizațiilor culturale, dinamica ecosistemului cultural și situația lucrătorilor culturali. Între demersurile majore care vor solicita acest tip de colaborare în perioada imediat următoare se numără: includerea responsabilă a domeniului culturii în Planul Național de Redresare și Reziliență, redactarea unui Statut al artistului și lucrătorului cultural și a unei Strategii Naționale pentru Cultură;

3. Este necesară consultarea eficientă și constantă cu grupuri de specialiști independenți, pe domenii artistice și ținând cont de complexitatea ecosistemului cultural, în care coexistă și se întâlnesc inițiative publice, non-profit, private și comerciale, cultură publică și de divertisment, acțiuni la firul ierbii și mari evenimente. Pentru acompanierea acestui moment sistemic de criză este nevoie de o asumare a complexității și de o tratare atentă și diferențiată a acestora, plecând de la înțelegerea misiunii fondurilor publice și rolului intervenției statului. Această consultare bazată pe o viziune clară din partea administrației publice va conduce la corelarea ideilor și inițiativelor și la asumarea în comun a măsurilor administrative celor mai bune pentru sistemul culturii în toată complexitatea lui. Această implicare are nevoie de o recunoaștere formală a statutului grupurilor de lucru și de un calendar clar, după modelul dialogului structurat care se realizează la nivelul instituțiilor europene în domeniul cultural;

4. Sectorul cultural din România așteaptă din partea Ministerului Culturii o mai bună comunicare a demersurilor care vizează sprijinirea sa în contextul pandemiei, pentru a le putea înțelege și urmări și pentru a putea contribui la îmbunătățirea lor. Ministerul Culturii este invitat să realizeze un compendiu public cu demersurile realizate la nivel central de către administrația publică, inițiative care privesc și sectoarele culturale și creative, în special cele gestionate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. De asemenea, este necesară publicarea variantelor în lucru ale măsurilor de sprijin pe care le propune, la care specialiștii din afara administrației culturale să poată contribui și să ofere un punct de vedere. O arhivă a discuțiilor avute în 2020 până în prezent, măsurile propuse de actorii culturali, inclusiv listele participanților și concluziile sintetice, este necesar a fi publicată. Aceasta va reprezenta o resursă pentru viitor și un marcaj cu privire la un moment de cotitură în evoluția sectorului cultural din România.

5. În cadrul discuției au fost prezentate numeroase propuneri tehnice de îmbunătățire a schemelor de sprijin. Aceste propuneri vor fi formulate in scris si comunicate Ministerului Culturii. Reamintim faptul că Ministerul Culturii, prin UMP, a primit și primește în continuare propuneri concrete de îmbunătățire a schemelor inițiate. Aceste propuneri sunt așteptate în scris în termenul legal prevăzut de consultarea publică (8 februarie 2021). Forma proiectului de act normativ pusă în consultare publică poate fi consultată pe site-ul.cultura.ro: www.cultura.ro/proiect-de-ordonanta-de-urgenta-0.

Dacă mai era nevoie, dezbaterea de astăzi a făcut clar că în chestiuni de o asemenea complexitate nu putem aștepta realizarea unui consens la nivelul sectorului cultural, singura soluție pentru a progresa în mod sănătos fiind documentarea temeinică a situației în care se află cultura din România în acest moment, asumarea politică a unei viziuni coerente cu privire la dezvoltarea culturii în România, consultarea riguroasă a opiniei actorilor culturali și păstrarea unei imagini de ansamblu asupra măsurilor publice existente și posibile..

Am solicitat Ministerului Culturii să organizeze o dezbatere publică oficială, în conformitate cu Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, articolul 7, paragraf (9), și un compendiu public actualizat cu propunerile de îmbunătățiri pe care Ministerul le primește de la operatorii culturali interesați cu privire la cele două scheme de sprijin inițiate.

Pentru perioada următoare pregătim dezbateri publice între reprezentanți ai Ministerului Culturii și specialiști din afara administrației culturale pe teme precum „Cultura 2030: exerciții de viziune” și „Cultura în Planul Național de Redresare și Reziliență”.

„Cultura în Dumbrava Minunată” este o serie de conversații inițiată de către un grup de organizații preocupate de dezvoltarea sănătoasă a culturii în România. Discutăm relaxat temele grele ale culturii de azi și ne străduim să descoperim împreună cum putem trece de la discurs la acțiune și de la imaginație la realitate și înapoi.

 

5 februarie 2021

Centrul Cultural Clujean

Fundația Gabriela Tudor

Insula 42

MetruCub

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!