Atelierele „Roma (S)heroes” sunt destinate tinerelor și tinerilor romi și neromi cu vârsta între 16 și 25 de ani, interesați să descopere dramaturgia romă contemporană și să exploreze creativ figura eroinei/ eroului. Participarea la ateliere este gratuită.
Împreună cu trainerii Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, participantele și participanții vor intra în contact cu texte de dramaturgie romă pentru o incursiune în lumea story-telling-ului și a scrierii dramatice. În primele două zile participanții vor experimenta noi jocuri de cunoaștere, autocunoaștere și improvizație pornind de la fragmente alese din piese de teatru scrise de autoare și autori romi. Cea de-a treia zi va fi destinată scrierii creative iar participanții vor avea posibilitatea să descopere tehnici de scriere dramatică, cum se construiește un personaj, dialogul, relația dintre personaje, conflict, stil – și alte detalii care țin de structura unei piese de teatru. Vom face exerciții de scriere dramatică, participanții vor lucra creativ pentru a dezvolta un mic text iar la sfârșit vor primi feedback de la traineri.
Atelierele se vor desfășura cu un număr de maxim 20 de persoane în perioada 18 – 20 septembrie 2020 la Cluj-Napoca. Întâlnirile vor avea loc la sediul Centrului (Str. Fluierașului nr.3) respectând toate măsurile de siguranță necesare.
Înscrierile pentru participarea la ateliere se fac până în data de 16 septembrie 2020 prin trimiterea unui email pe adresa contact@cccluj.ro cu subiectul Roma Sheroes sau prin sms la numărul de telefon 0739883584.
Despre traineri
Mihaela Drăgan este actriță și dramaturgă care lucrează în România și în alte câteva țări. În anul 2014, împreună cu Zita Moldovan înființează Giuvlipen – ”un teatru revoluționar” conform agenției de presă Reuters, un fenomen cultural pe scena locală. Spectacolele Giuvlipen au o agendă feministă și antirasistă cu scopul de a promova un discurs critic la nivelul societății în care trăim.
Anul 2017 îi aduce Mihaelei Drăgan o nominalizare la Premiul Internațional de Teatru Gilder/Coigney din New York care recunoaște munca excepțională a 20 de artiste din toată lumea. Mihaela este una dintre cele șase finaliste și cea mai tânără artistă nominalizată la acest premiu. În 2020 este din nou nominalizată la același premiu.
În 2018 reprezentă din nou România la New York, la Festivalul Internațional PEN World Voices ca una dintre zece cei mai respectați dramaturgi contemporani ai anului. Tot în anul 2018, este una dintre artiștii în rezidență la ParaSite Hong Kong, unde pune bazele unei noi mișcări artistice- Roma Futurism, o estetică culturală care explorează elemente de science fiction în cultura romă, punând la intersecție cultura și istoria romă cu tehnologia avansată a viitorului.
În 2019 este parte din programul de rezidențe International Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, la Royal Court Theatre din Londra.
De-a lungul timpului, Mihaela a lucrat și ca trainer pentru Teatrul Oprimaților în comunitățile rome marginalizate din România și a ținut diverse speech-uri pentru drepturile romilor la evenimente ca TEDxEroilor sau Creative Mornings.
Zita Moldovan este una dintre cele mai cunoscute actrițe rome din România, jurnalistă și moderatoare a emisiunii „Din viața romilor” și creatoare de modă a colecției „Romany Dreams” inspirată de portul tradițional al comunității rome. Este co-fondatoarea primei companii de teatru feminist rom din România – Giuvlipen care militează pentru înființarea unui teatru rom de stat în România. De-a lungul anilor a lucrat pentru Teatrul Muzical și de Operetă Ion Dacian în producția ”Broadway București”. De asemenea, este trainer de teatru forum unde lucrează cu femei și tineri romi.
În 2018 face parte din producția româno-franceză „Déracinés” regizată de Bogdan Zamfir și prezentată la Paris în timpul sezonului România-Franța 2019.
În mai bine de 15 ani de carieră, Zita s-a implicat activ în mișcarea romilor, lucrând în diferite campanii pentru drepturile romilor.
Atelierele vor fi organizate de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Giuvlipen, prima companie de teatru feminist rom din România, ca parte a proiectului Jivipen care își propune promovarea culturii rome și susține expresiile contemporane ale vieții rome. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Partener strategic: Banca Transilvania
Atelierele „Roma (S)heroes” sunt dezvoltate în cadrul proiectului „(Roma) heroes in Theater Education and Everyday Life”, un proiect european Erasmus+.