Am încercat să aflăm care sunt măsurile pe care trebuie să le respectăm cu toții pentru a ieși în siguranță în aer liber. Mihai Giurgiu, coordonatorul programului România Remarcabilă a stat de vorbă cu Ștefan Voinea, psiholog și unul din membrii Observatorului Român de Sănătate.
Pentru că ne așteaptă o perioadă de relaxări treptate ale restricțiilor de deplasare, dar și pentru că vremea va deveni tot mai frumoasă, încercăm să vedem cum putem să ne informăm corect despre măsurile pe care să le respectăm în cazul în care am putea să ieșim în natură. Să zicem la o plimbare scurtă prin pădurile de lângă Cluj, sau la un picnic mic. Care ar fi primele măsuri pe care ar trebui să le luăm când ieșim din casă?
Ș.V.: Sunt importante niște precizări. Chiar dacă legal vom avea mai multă libertate, riscurile de infectare sunt încă foarte mari. Coronavirusul nu citește Monitorul Oficial și nu îi pasă că legea se schimbă. Mai puțin de 10% din populația României a fost infectată, adică 90% dintre români sunt încă vulnerabili. Încă nu există vaccin sau tratament pentru COVID-19 și dacă nu ne comportăm responsabil, riscăm un nou val de infectări.
Dacă ne uităm la date, România este încă în prima fază a răspândirii coronavirusului. Pentru a intra în faza a doua și a lua măsuri de relaxare, experții în sănătate publică spun că este nevoie să atingem un indicator important: 14 zile consecutive de descreștere a numărului de cazuri de COVID-19. Iar în România încă nu am ajuns în această situație — în 6 mai aveam 270 de noi cazuri confirmate, iar în 7 mai, 392 de cazuri.
Revenind la întrebare. La fel cum perioada cea mai periculoasă din zborul cu avionul este drumul cu taxiul până la aeroport, perioada cea mai riscantă la mersul în natură este drumul până acolo. Avem nevoie să facem cumpărături, să alimentăm cu combustibil, ne expunem și crește riscul de infectare. În aceste condiții trebuie să luăm măsuri de protecție: purtăm mască, păstrăm distanța de 2 metri față de ceilalți, ne dezinfectăm mâinile după ce atingem suprafețe ce ar putea fi infectate.
Care sunt șansele să luăm noul virus din mediul deschis, din pădure sau de pe iarbă, atâta timp cât nu întâlnim alți oameni în apropiere? Este mai sigur spațiul din mijlocul naturii decât cel din parcurile populare ale orașului?
Ș.V.: Sunt încă multe lucruri pe care oamenii de știință nu le cunosc cu privire la transmiterea noului coronavirus. Informațiile pe care le avem până acum sugerează că transmiterea are loc de obicei când stăm mai mult timp în apropierea unei persoane infectate (de exemplu, dacă stăm 30 de minute lângă cineva infectat în autobuz).
Experții consideră că activitățile în aer liber prezintă un risc mic de infectare cu COVID-19. Dacă putem să ne bucurăm de natură respectând regulile de distanțare socială, ar trebui să o facem. Izolarea în casă generează stres și anxietate și ne pune la încercare sănătatea mintală. Ieșirea în natură poate avea efect terapeutic, este dovedit științific că expunerea la spații verzi reduce stresul.
Nu toată lumea poate să evadeze în pădure, pentru mulți dintre noi parcurile rămân singura opțiune de conectare cu natura. Dar parcurile pot fi aglomerate și regulile de distanțare socială pot fi mai greu de respectat.
Este indicat să ne plănuim ieșiri și cu alți membri ai familiei sau prieteni cu care nu am stat în izolare comună, sau e mai înțelept să ieșim singuri sau cu familia restrânsă cu care locuim (parteneri/copii)?
Pe cât posibil, ar trebui să menținem măsurile de distanțare socială de până acum. Aceasta înseamnă că este recomandat să ieșim în natură cu familia sau partenerii de izolare.
Dacă vrem neapărat să ieșim în natură cu prietenii, putem să ne așezăm păturile de picnic la 3-4 metri distanță. Nu atingem aceleași suprafețe (nu dăm alimente sau berea de la unul la altul) și așa ar trebui să fim în siguranță.
Este periculos să atingem copaci, plante sau pietre? Animalele sălbatice sau de companie poartă noul virus?
Noul coronavirus supraviețuiește pe suprafețe până la 2-3 zile și poate fi transmis prin aerosoli (particule eliminate când tușim, vorbim sau expirăm). Dacă un copac a fost recent atins de o persoană infectată, există un risc teoretic să ne infectăm. Dar, având în vedere că vorbim de drumeții în natură, probabilitatea să atingem același copac cu un alt drumeț este foarte redusă.
Nu există dovezi științifice că virusul poate fi transmis de animale. Nici de cele sălbatice, nici de cele domestice. Vorbind despre blana animalului de companie, ea poate fi o suprafață de transmisie – de exemplu, când o persoană infectată tușește pe mână apoi atinge animalul, apoi el este mângâiat de noi.
Cât de periculoasă e mașina noastră? Am putea contacta virusul de pe ușile mașinii sau de pe volan, dacă aceasta nu a fost folosită de câteva zile?
Este puțin probabil să ne infectăm din mașina proprie, dar putem folosi alcool sanitar (spirt) pentru a dezinfecta suprafețe precum volanul mașinii.
Conform unor cercetări recente, virusul supraviețuiește 2-3 zile pe plastic și inox, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru. De aceea e important să ne spălăm pe mâini cu săpun (timp de minimum 20 de secunde) și să ne dezinfectăm oricând atingem suprafețe ce ar putea fi infectate.
Este recomandat să luăm cu noi mâncare pregătită de acasă în mediu sigur, de exemplu un sandvich sau ceva la caserolă? Cum ne dezinfectăm corect înainte de a gusta ceva?
Cu cât facem mai puține opriri pe drumul spre natură, cu atât suntem mai în siguranță. De aceea este mai bine să ne pregătim ceva de acasă decât să trecem pe la supermarket să facem cumpărături. Ca să ne curățăm mâinile folosim dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).
Persoanele cu copii mici ar trebui să prevadă măsuri suplimentare?
Chiar dacă riscurile pe care noul coronavirus le prezintă pentru sănătatea copiilor sunt mai scăzute, ei se pot infecta și transmite boala adulților. Dacă ieșim în natură cu prieteni care au copii, chiar dacă noi, adulții, respectăm regulile de distanțare socială, este important să avem grijă ca și copiii să facă același lucru. Ceea ce e destul de dificil.
Crezi că vor fi permise drumețiile cu înnoptare la cort? (Sau crezi că ar trebui să fie permise drumețiile la cort?) Ne supunem unor riscuri suplimentare dacă prelungim ieșirea noastră în natură pentru mai multe zile?
Sper că acest tip de drumeție va fi legal. Riscul este foarte mic în cazul mersului cu cortul. După cum spuneam, problema este ce facem până ajungem în natură. Fiecare interacțiune pe drum este o nouă expunere și crește riscul de infectare. O dată ajunși la verdeață, riscurile sunt minime.
Ce alte măsuri ar fi recomandate?
Măsurile standard: purtăm măști (corect), ne spălăm / dezinfectăm frecvent pe mâini, stăm la minimum 2 metri distanță de ceilalți. Vă invit să vizitați pagina Observatorului Român de Sănătate cu informații utile despre noul coronavirus, acolo răspundem la zeci de întrebări și demontăm mituri cu privire la virus.
Ștefan Voinea este membru al Observatorului Român de Sănătate. Are experienţă în dezvoltarea de soluţii software pentru sistemul medical românesc. În 2006 a înfiinţat Fundaţia Gazeta de Sud şi are o experienţă de peste 10 ani în dezvoltarea de proiecte sociale legate de sănătate, mediu şi educatie. Ştefan este fellow al Departamentului de Stat American şi câştigător al hackatonului Romanian Google Editors Lab 2016, cu tema „New Ways to Cover Public Health Care”.