Curs de formare în mediere științifică în Cluj-Napoca

Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Universcience, Paris organizează în cadrul sezonului România – Franța 2019 un curs de mediere științifică. Cursul are ca scop dezvoltarea abilităților practice de comunicare a științei către un public larg.

Cursul se va desfășura în perioada 14 – 15 mai 2019 în Cluj-Napoca și se adresează unui număr de 15 participanți. Condus de către Catherine OUALIAN, specialist francez în domeniul comunicării științifice, cursul se va derula în limba engleză.

Înscrierile se fac până la data de 8 mai prin completarea formularului de aici. Participarea este gratuită iar cei 15 de participanți vor fi selectați pe baza documentației depuse.

Scopul cursului este să pregătească participanții pentru a concepe și facilita activități de familiarizare a publicului larg cu știința și teme specifice care sunt abordate din punct de vedere științific.

Cum se poate introduce știința publicului larg? De ce se alege o metodă sau alta pentru comunicarea științifică? Cum se poate atrage și menține atenția publicului pentru informațiile științifice? Atelierul de formare în mediere științifică își propune să răspundă acestor întrebări și să pregătească participanții pentru a concepe un program de mediere științifică pentru publicul larg.

Atelierul se va concentra pe dezvoltarea abilităților practice în:
· Moderarea evenimentelor și co-crearea cu diverși actori
· Dezvoltarea activităților de informare
· Construirea tehnicilor de prezentare și \”punerea în scenă\” a unei teme către diferite audiențe
· Utilizarea altor medii și canale de comunicare

Cursul se adresează:
· Tinerilor profesioniști din domenii științifice diverse (științe elementare, științe sociale, etc.)
· Studentilor, cercetătorilor științifici, doctoranzilor, jurnaliștilor, experților, practicienilor în domenii științifice diferite
· Persoanelor pasionate de știință și care sunt interesate să comunice informații și cunoștințe științifice unui public larg, în special publicului tânăr

Cerințe specifice:
· Vârsta minimă: 20 ani
· Limba engleză fluent (înțelegere și vorbire)
· Disponibilitate de a participa în ambele zile de curs (14 – 15 mai 2019)
· Disponibilitate de a participa ca facilitator în cadrul unui eveniment organizat în perioada 22 – 23 iunie la Cluj-Napoca și care are ca scop să aducă știința mai aproape de clujeni. Această cerință nu este un criteriu eliminatoriu.

Catherine OUALIAN este trainer certificat al Școlii de mediere din cadrul Universcience (Paris, Franța).
După un doctorat în neuroscience și o perioadă de formare în managementul comunicării științifice de proiect, Catherine Oualian a lucrat ca mediator științific. A fost apoi manager de proiect și, după aceea, director al unei asociații de comunicare științifică axată pe incluziunea socială și implicarea publicului. Catherine Oualian s-a alăturat apoi centrului de formare \”Ecole de la média \”unde coordonează și desfășoară cursuri de instruire pentru mediatori științifici.

Cursul face parte din proiectul „Către un demers participativ al publicului local: mutualizare de cunoștiințe în medierea științifică”, organizat în cadrul sezonului România-Franța 2019.

Participanții la curs vor fi încurajați să mențină un interes colaborativ, pe termen lung, în proiectele de educație și promovare STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) pe care Centrul Cultural Clujean le va organiza în perioada următoare.

Cursul de formare este organizat de Centrul Cultural Clujean, în cadrul programului Academia Schimbării, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Parteneri: Banca Transilvania și URSUS.

Sezonul România-Franța 2019 este organizat și implementat de către următoarele instituții:
Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.
Comisar general : Andrei Țărnea
Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.
Comisar general : Jean-Jacques Garnier

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!