Cum au primit clujenii inițiativa Re-Think Plastic, evenimentul care susține educarea privind reciclarea plasticului

Pe parcursul unei săptămâni Centrul Cultural Clujean și Scientifica au reunit designeri, arhitecți, specialiști din țară, dar și reprezentanți ai publicului larg într-un eveniment dedicat reclicării plasticului – Re-Think Plastic. În acest sens, a fost instalat la Casa TIFF din Cluj-Napoca, în perioada 3-9 decembrie, un atelier temporar de prelucrare a plasticului, deschis comunității locale și bazat pe utilajele de reciclare Precious Plastic (www.preciousplastic.com). Evenimentul Re-Think Plastic, care propune noi practici de reciclare a plasticului și identificarea de soluții funcționale ce pot fi implementate și adaptate la nevoile și la contextul local, a inclus: un proiect colaborativ cu studenți și designeri locali, ateliere pentru copii, prezentări pentru publicul larg și discuții cu specialiștii în cadrul weekend-ului porților deschise.

Prin proiectul Centrului – Arta în Joacă, care are ca scop educația culturală a elevilor din școlile clujene,  aproximativ 130 de copii și cadre didactice au participat în perioada 6 – 7 decembrie la Re-Think Plastic. Aceștia au fost purtați prin întreg ciclul de reciclare a plasticului și s-au implicat în activitățile creative menite să îi responsabilizeze cu privire la importanța reciclării. Astfel au putut transforma plasticul aruncat la gunoi în obiecte utile pe termen lung, cum ar fi ornamente pentru brad.

În total, aproximativ 600 de persoane de toate vârstele, predominant familii cu copii și studenți, au ajuns în weekend-ul 7 – 9 decembrie la Casa Tiff, la Re-Think Plastic: Weekend-ul Porților Deschise. Cei interesați au participat la atelierele „Snowflake Academy” sau „Punga de Pungi” (atelier în care au învățat cum să reutilizeze pungile folosite), la prezentarea rezultatelor atelierului de design, la dezbateri despre reciclat, împreună cu alți actori locali și regionali care activează în acest domeniu. Invitații la eveniment au fost: Sandor Korosfoy, Directorul Serviciului Public de Salubrizare al orașului Târgu Lăpuș, Alin Mureșan – WeRecycle, Alexandra Anghel – Someș Delivery, Carol Okos – Viceprimarul Gilău, Laura Macovei – Let\’s Do It, Romania!, Ingo Tegge – Centrul Cultural German și Simina Lakatos – IRCEM.

Evenimentul care este în faza de pilot a răspuns nevoii publicului de a se informa și de a acționa corespunzător în ceea ce privește reciclarea plasticului. Actori direct interesați, atât instituții publice cât și private, au venit cu propuneri de colaborare. Inițiativele viitoare se vor concentra pe activități educative în școli, colaborări cu administrația publică, participări și activități specifice la diferite festivaluri din oraș. O direcție foarte importantă în acțiunile viitoare este dezvoltarea unor astfel de programe în cartiere, impulsionând astfel micro-comunitățile să se implice în procesul educativ, prin co-creare și participare activă. În viitor ne dorim să replicăm acest tip de eveniment, minim de 3-4 ori / an, și să alegem locații dintre cele mai diverse.

„Mă bucur că acest proiect pilot a reușit să strângă în jurul lui o comunitate entuziastă și dornică să-l vadă crescând. Vreau să mulțumesc colaboratorilor noștri de la Cluj Makers, (Alexandru Popescu și Paul Bogdan), Prototip Studio (Ioana Ciurea si Mihai Veg), studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, dar și tuturor participanților la workshop-uri, mici si mari. A fost o săptămână în care am învățat unii de la alții și în care ideile și plasticul au curs lanț. Eu una abia aștept următoarea ediție.”, a spus Miruna Batin, Creative Director/ Scientifica.

Re-Think Plastic este un eveniment inițiat de Centrul Cultural Clujean, prin programul Quantum, în colaborare cu Scientifica. Programul Quantum caută să soluționeze nevoia identificată în România pentru realizarea unui centru interactiv de științe la standarde europene. Prin Quantum se propune dezvoltarea unui program pregătitor, constând în proiecte punctuale cum este Re-Think Plastic care dezvoltă audiențe pentru educația STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Engineering/Inginerie, Arte și Matematică), pentru a pregăti crearea unui centru interactiv de științe în anii următori la Cluj. QUANTUM e un centru STEAM, care poate apărea oriunde şi oricând şi care poate fi în două sau mai multe locuri în acelaşi timp.

Foto: Komiti

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!