Idei creative și proiecte ingenioase la prima ediție Culturepreneurs, proiectul Centrului de educație antreprenorială

În 25 octombrie, la Liberty Technology Park a avut loc evenimentul public de lansare Culturepreneurs, un program gratuit de educație antreprenorială destinat ideilor, produselor și serviciilor din industriile culturale. Programul sprijină crearea și dezvoltarea de produse și servicii în design, film, știri, literatură, jurnalism, muzică, cultură, artă multimedia, meșteșuguri şi mass media.

La evenimentul de lansare au fost prezenți cei care s-au înscris în proiect, dar și persoane pasionate de subiectele abordate. Au participat aproape 100 de persoane, dintre care 25 au prezentat idei în cadrul evenimentului. Dintre acestea, un juriu specializat a decis proiectele, 13 la număr, care vor intra în programul de mentorat. Pe scurt, acestea sunt:

1. Eco-Captain – aplicație bazată pe Google Maps ce încurajează cetățenii să ecologizeze traseele pe care le parcurg (Mădălina Pîrlog)

2. Audio Books pentru copii (Gabriela Lupea & Bogdan Lupea)

3. Fotopia Collective Festival – evenimente dedicate fotografiei ce vor reuni la Cluj-Napoca cei mai importanți fotografi documentarişti din România și din străinătate (Călin Ilea)

4. Gaming – o platformă web dedicată înregistrării gamerilor semi-profesioniști și crearea unui concept de eveniment internațional anual dedicat acestora (Oana Stănculescu)

5. Circ contemporan – utilizarea jongleriei și acrobației în ateliere și activități pentru copii și adulți, consolidarea comunității de jongleuri, ateliere de perfecționare, spectacole, proiecte sociale și multiculturale (Ana Leoca)

6. Art to Go – app care să livreze ‘art snippets’ zilnice, curatoriate (proză scurtă, arte plastice, muzică, scurt metraj, poezie etc.) bazate parțial pe răspunsurile userului la un chestionar inițial. (Bogdan Odăgescu)

7. Art for People – crearea unui spațiu creativ de tip hub unde orice persoană cu înclinații artistice poate găsi un mediu deschis, productiv și educativ pentru a-și materializa cele mai creative și inovatoare idei (Paul Rațiu)

8. Platformă educativă de muzică – platformă online pentru profesionişti şi iubitori de muzică, cu informaţii complexe despre cele mai importante genuri muzicale, mergând de la clasic şi populară până la jazz şi rock (Alina Szuz)

9. Domul ca spațiu cultural versatil – dezvoltarea de proiecte culturale variate (cinema, concert, teatru, dans, yoga, planetariu, expoziții) utilizând arhitectura domului ca spațiu de manifestare a acestora (Adela Muntean)

10. Idei pentru Cluj – laborator de inovare urbană, care creionează agenda publică și accelerează transformarea orașului, inspiră și influențează cultura urbană și creează un hub pentru schimb de idei și dezbateri legate de viitorul orașului (Sebastian Florian)

11. Creative Haus – un proiect ce urmărește să aducă la realitate proiectele studenților, prin crearea unui spațiu creativ cu coordonatori experimentați ce vor oferi sprijin și consultanță pe baza experiențelor lor în design și domenii conexe (Stefan Capbun & Dia Buga)

12. Where in Cluj – comunitate suport în organizarea și promovarea evenimentelor culturale, de business, dezvoltare personală, cursuri și recreere din Cluj-Napoca (Carina Mercea)

13. Podcast – dedicat îmbunătățirii sănătății și calității vieții publicului general prin prezentarea științei din domeniul medical într-un mod entertaining și digerabil pentru toată lumea (Marius Farcaș)

Între 27 octombrie – 23 noiembrie vor fi organizate 4 workshop-uri care sunt menite să sprijine punerea în practică a ideilor selectate. Astfel, sâmbătă 27 octombrie a avut loc primul workshop în cadrul căruia inițiatorii proiectelor care au fost selectate au petrecut câteva ore în compania lui Alin Vaida, directorul Jazz in the Park, și au început să lucreze împreună pentru dezvoltarea ideilor. Vor urma alte 3 workshop-uri pe parcursul cărora inițiatorii ideilor, cu sprijinul mentorilor din program, vor definitiva ideile și le vor transforma în produse/servicii care pot fi plasate pe piață.

  • 9 noiembrie – Workshop: Definirea produsului sau a serviciului
  • 16 noiembrie – Workshop: Modele de sustenabilitate si de marketing
  • 23 noiembrie – Workshop: Prezentare si metode de vanzare

Culturepreneurs este înscris în linia de program #culturalucrează. Obiectivul principal al acesteia este dezvoltarea unei economii creative puternice în oraș și în regiune. Alături de alte două proiecte ale Centrului, Culturepreneurs face parte din proiectul Cluj Future of Work, finanțat prin programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europeane cu suma de 5,6 milioane de euro pentru perioada 2019-2021.
Culturepreneurs este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Foto: ©️ Komiti

 

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!