Rețeaua Orașelor Candidate și prima conferință

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”3.22\”][et_pb_row _builder_version=\”3.25\” background_size=\”initial\” background_position=\”top_left\” background_repeat=\”repeat\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”3.0.47\” custom_padding=\”|||\” custom_padding__hover=\”|||\”][et_pb_text _builder_version=\”4.0.2\” z_index_tablet=\”500\” hover_enabled=\”0\” text_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” text_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” text_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” link_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” link_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” link_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” ul_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” ul_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” ol_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” ol_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” quote_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” quote_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” header_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” header_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” header_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” header_2_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” header_2_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” header_2_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” header_3_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” header_3_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” header_3_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” header_4_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” header_4_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” header_4_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” header_5_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” header_5_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” header_5_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” header_6_text_shadow_horizontal_length_tablet=\”0px\” header_6_text_shadow_vertical_length_tablet=\”0px\” header_6_text_shadow_blur_strength_tablet=\”1px\” box_shadow_horizontal_tablet=\”0px\” box_shadow_vertical_tablet=\”0px\” box_shadow_blur_tablet=\”40px\” box_shadow_spread_tablet=\”0px\”]

INVITAȚIE LA CLUJ-NAPOCA

Municipiul Cluj-Napoca invită toate orașele foste sau actuale candidate la titlul de CEaC să devină partenere în crearea unei Rețele a Orașelor Candidate. Obiectivul Rețelei este de a deveni o platformă care să sprijine o abordare sustenabilă a planificărilor CEaC prin facilitarea și încurajarea implementării programelor CEaC, indiferent de rezultatele concursului.

Cluj-Napoca a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, necâștigând acest titlu. Cluj-Napoca 2021, asociația care a gestionat candidatura, a fost reorganizată în Centrul Cultural Clujean (CCC). CCC a primit din partea orașului și a comunității un mandat de lansa implementarea programului propus în cadrul candidaturii CEaC.

Numărul de membri a crescut după anunțarea titlului, însă structura programului și bugetul au rămas la fel. În 2017, CCC a intrat în faza de pregătire a programului său, revizuindu-și proiectele, implementând câteva activități-pilot și realizând pregătirile necesare pentru implementarea generală din 2018-2020 Mai multe detalii pot fi găsite accesând www.cccluj.ro/en

Vă rugăm să găsiți mai jos un document conceptual provizoriu al Rețelei și o invitație de a vă alătura primei conferințe a Rețelei, care se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 22-23 septembrie 2017. Conferința va fi o oportunitate în care să contribuim cu toții la forma Rețelei și, totodată, va fi o piață de training, networking și parteneriat pentru toate orașele care au înțeles rolul culturii în dezvoltarea urbană sustenabilă.Participarea la conferință este gratuită.

Organizatorii oferă gratuit masele și cazarea (pentru două nopți) pentru un participant din fiecare dintre primele 12 orașe care se înregistrează pentru conferință. Participanții trebuie să-și acopere propriile cheltuieli de călătorie.

Oferim asistența noastră în rezervarea cazării și a meselor tuturor celorlalți participanți interesați (celui de-al reprezentant din primele 12 orașe înregistrate și participanților orașelor din afara celor 12 locuri subvenționate).

Prima conferință a Rețelei Orașelor Candidate este organizată de Centrul Cultural Clujean și Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca.

Orașele confirmate (listă actualizată la 18 septembrie): Guimaraes 2012 (PT), Košice (SK), Matera 2019 (IT), Eleusis 2021 (GR), Alba Iulia (RO), Arad (RO), Cluj-Napoca (RO), Timișoara 2021 (RO), Sfântu Gheorghe (RO), Târgu Mureș (RO), Plunge (LT), Klaipeda (LT), Debrecen (HU), Belfast (UK), Leeds (UK), Aveiro (PT), Braga (PT)

Pentru rezervarea unui loc, vă rugăm să vă exprimați interesul printr-un email.

Persoană de contact: Alexandra Hoștină, Event Manager – alexandra@cccluj.ro

Ce reprezintă această Rețea? Documentul conceptual provizoriu se găsește mai jos

Prima conferință a Rețelei – agenda se găsește mai jos

DE CE O REȚEA A ORAȘELOR CANDIDATE?

MOTIVAȚIA NOASTRĂ

90% din orașele care candidează în competiția Capitală Europeană a Culturii nu obțin acest titlu. În schimb, toate aceste orașe dezvoltă strategii culturale puternice și instituie mecanisme de planificare culturală și de participare a cetățenilor. Mai mult, aceste orașe reușesc să strângă sume semnificative pentru implementarea propriilor programe: un plan integrat multianual care să contribuie la dezvoltarea locală și europeană. Toate aceste eforturi sunt, de obicei, în zadar după necâștigarea titlului, concursul Capitală Europeană a Culturii fiind de tipul în care „câștigătorul ia totul”.

MISIUNEA NOASTRĂ

Misiunea rețelei este de a implementa cât mai multe programe CEaC.

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEASTĂ REȚEA?

  1. Deoarece toate orașele au nevoie de sprijin și inspirație pentru a-și duce mai departe implementarea propriilor programe, indiferent dacă au primit sau nu titlul de CEaC.
  2. Deoarece această rețea poate să contribuie la succesul și moștenirea proiectului CEaC.
  3. Deoarece cu cât sunt mai multe programe culturale europene, cu atât mai multe probleme europene vor fi adresate.

BENEFICII PENTRU ORAȘELE MEMBRE

  1. Acces gratuit la conferința anuală a Rețelei: un training de două zile și un parteneriat pe piața europeană.
  2. Access gratuit la platforma Rețelei: o bază de date cu proiecte din programele CEaC, cu contacte pentru parteneriate și instrumente de comunicare între membrii Rețelei.
  3. Access gratuit la programele de dezvoltare a capacităților derulate de Rețea pentru orașele culturale: un program de training anual construit pe nevoile membrilor și finanțate prin granturi europene corespunzătoare.

MEMBRI

  1. Pot deveni membri foste orașe candidate sau aflate în proces de candidatură la statutul de CEaC.
  2. Nu se plătesc cotizații în primii doi ani (2017-2019).
  3. Fiecare oraș va fi reprezentat de o singură organizație, mandatată oficial de municipalitate.

STRUCTURA DE CONDUCERE

Boardul de conducere intenționat este format din 5 persoane care sunt alese de către membri pentru o perioadă de doi ani. Boardul are sarcina de a lua deciziile. Centrul Cultural Clujean va asigura activitățile de secretariat și o conferință anuală a Rețelei. Orașul-gazdă al activităților de secretariat se va schimba la fiecare doi ani.

REȚEAUA ORAȘELOR CANDIDATE | PRIMA CONFERINȚĂ

22-23 septembrie 2017 | Cluj-Napoca, România

PRIMA ZI, VINERI, 22.09.2017

9.30 – 9:45 – Înregistrarea

9:45 – 10.15 Deschiderea conferinței

  • Cuvânt de primire: Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca
  • Enlarging the Legacy of European Capitals of Culture Programme: Vincent LAMBOTTE, Șeful Secției de Comunicare, Reprezentanța Comisiei Europene în România
  • Proposal for a Candidate Cities Network: Florin Moroșanu, director al Casei de Cultură a municipiului Cluj-Napoca și fost manager al candidaturii CEaC

10:15 – 11,15 Tema principală

  • Lessons from the Future: Steve Green, fost președinte al juriului CEaC

11:15 – 11:45 Pauză de cafea

11.45 – 12:45 Tema principală

  • Articulating the right to the city. The role of culture: Norbert Petrovici, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

12:45 – 14:15 Masa de prânz

14:15 – 16:00 The Practice of ECoC Criteria, During and After the Candidacy

  • Contribution to the Long Term Strategy: Rarița Zbranca, director de programe al Centrului Cultural Clujean
  • European Dimension: Simona Neumann, director executiv la Timișoara 2021
  • Cultural and Artistic Content: Kelly Diapouli, director artistic la Eleusis 2021
  • Outreach: Carlos Martins, director executiv la Guimarães 2012

16:00 – 16:30 Pauză de cafea

16:30 – 18:00 Spațiu deschis pentru fostele și actualele candidate CEaC

A DOUA ZI, SÂMBĂTĂ, 23.09.2017

10:00 – 11:00 Building the Candidate Cities Network. ECoC Candidacy as a Long Term Investment

  • Studiu de caz: Cluj-Napoca 2021 – Ștefan Teișanu, director executiv al Centrului Cultural Clujean
  • Orașele Secundare: Lubos Bisto (SK) – Local Operators’ Platform (LOCOP)

11.00 – 11.30 Pauză de cafea

11:30 – 13:00 Building the Candidate Cities Network. Defining our mission together

  • Intervenții: Carlos Martins, fost director executiv la Guimaraes 2012

13:00 – 14:30 Masa de prânz

14:30 – 16:00 Building the Candidate Cities Network. How will we work together?

  • Intervenții: András Farkas, director executiv al Rețelei Europene a Capitalelor de Tineret

16.00 – 16.30 Concluzii și viitorii pași

Program de seară: Descoperirea orașului Cluj-Napoca: artiști, spații artistice și instituții culturale.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=\”3.25\” background_size=\”initial\” background_position=\”top_left\” background_repeat=\”repeat\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”3.0.47\” custom_padding=\”|||\” custom_padding__hover=\”|||\”][et_pb_code disabled_on=\”on|on|\” _builder_version=\”4.0.2\” z_index_tablet=\”500\”][su_carousel source=\”media: 11212,11213,11214\” link=\”lightbox\” responsive=\”yes\” title=\”no\” arrows=\”yes\” mousewheel=\”no\” width=\”auto\” height=\”auto\”][/et_pb_code][et_pb_code disabled_on=\”off|off|on\” _builder_version=\”4.0.2\” z_index_tablet=\”500\”][su_carousel source=\”media: 11212,11213,11214\” items=\”1\” link=\”lightbox\” responsive=\”yes\” title=\”no\” arrows=\”yes\” mousewheel=\”no\” width=\”auto\” height=\”auto\”][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!