Peste 150 de participanți, dornici să afle bunele practici din administrațiile locale din Romania, la ediția II a conferinței

Centrul Cultural Clujean a găzduit sâmbătă, 29 septembrie, la BT Arena din Cluj-Napoca, cea de-a doua ediție a Conferinței de Bune Practici în Administrația Locală, o întâlnire cu format unic în peisajul întâlnirilor la nivel înalt din țară. La conferință au fost invitați primari și reprezentanți ai administrațiilor locale din orașele performante din țară, care implementează proiecte cu impact, demne de replicat, în domeniile cultural și creativ. Anul acesta, au răspuns invitației de a participa primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu și primarul municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor.

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a vorbit despre Târgul de Crăciun de la Sibiu și cum a ajuns acest eveniment să fie comparat cu marile târguri de Crăciun din Europa. Târgul de Crăciun din Sibiu a fost organizat pentru prima data în anul 2007, în Piața Mică, iar din următorul an, datorită amplorii avute, a fost mutat în Piața Mare. Bugetul pentru agenda culturală a târgului a crescut în timp, primarul Sibiului recunoscând importanța acesteia în dezvoltare. Succesul acestui târg este datorat și faptului că, an de an, acesta s-a reinventat și s-au propus mereu noi componente, cum ar fi pachete citybreak și componente educative.

Următorul subiect pe agenda conferinței a fost transportul public pe Bega, prezentat de primarul Timișoarei, Nicolae Robu. S-au adus în discuție provocările pe care administrația locală din Timișoara le-a întâmpinat pentru implementarea unui astfel de proiect care a presupus reabilitarea și modernizarea malurilor canalului Bega pe o distanță de aproximativ 10 kilometri. Astfel, la Timișoara, pe Bega, începând din 4 octombrie 2018, se va lansa transportul public cu șapte vaporașe, administrația propunându-și un minim 15.000 de utilizatori ai transportului public cu vaporetto și minim 100.000 de călătorii de agrement cu vaporetto.

Primarul municipiului Cluj-Napcoa, Emil Boc, a vorbit despre Concursurile internaționale de soluții pentru revitalizarea spațiilor urbane din oraș și despre avantajele pe care acestea le au.

„Concursurile de soluții au două mari avantaje față de procedurile standard: Primul avantaj este calitatea, avantaj pe care nu îl are nici un alt sistem de achiziții în sfera publică pentru că ai șansa de a avea competitori pe cei mai buni din lume. Al doilea avantaj este acela că nu mai ești legat de conceptul de cel mai mic preț, atât de dăunător în legislația românească. Un mare dezavantaj este perioada de timp foarte lungă până la implementarea unui proiect. Chiar și așa, eu încurajez această practică și zic că merită toată așteptarea” a spus primarul Clujului, Emil Boc.

Concursurile de soluții au fost realizate în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România iar primul dintre acestea a fost cel pentru reabilitarea Turnului Pompierilor, fiind urmat de un concurs pentru modernizarea malurilor râului Someș – ReThinking Someș, amenajarea Parcului Feroviarilor și pietonalizarea și reabilitarea străzii Mihai Kogălniceanu.

De asemenea, primarul Clujului a vorbit despre mobilitatea alternativă și nevoia tot mai mare de a racorda Clujul la marile direcții mondiale: urbanizare, globalizare și schimbări climatice.

”[…] suntem un oraș care are o mașină la fiecare doi oameni. Unde vom ajunge în acest ritm? Calitatea vieții nu este dată de mașină. Vrem să oprim această direcție ascendentă înainte de a ajunge la sufocare” a spus Emil Boc la Conferința de Bune Practici.

La conferință au participat peste 150 de persoane din domeniile administrativ, academic, cultural și creativ, reprezentanți ai presei și alți pasionați de dezvoltare locală și cultură, din România și alte 10 țări. Evenimentul a beneficiat și de participarea reprezentanților Rețelei Orașelor Europene de Tineret și ai orașelor sale membre, precum și de prezența activiștilor de tineret din orașele românești înscrise în programul național al Capitalelor de Tineret.

Conferința de Bune Practici în Administrația Locală a fost organizată de Centrul Cultural Clujean, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Parteneri: Banca Transilvania, URSUS, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT.

Accessibility Toolbar