Jivipen

Jivipen, care înseamnă „viață” în limba romani, promovează cultura romă și formele contemporane de expresie a vieții rome.

Proiectul se folosește de cultură pentru a adresa subiecte precum istoria romă sau a inegalităților care încă persistă în societatea noastră, facilitând noi conexiuni între comunitățile rome și non-rome ale orașului.

Proiectul include organizarea Zilelor Culturii Rome, eveniment anual ce are loc sub egida Zilelor Clujului, care susține artiștii romi emergenți prin comisionarea lucrărilor acestora. Proiectul Jivipen sprijină de asemenea muzeele în demersurile lor de a organiza colecții și programe dedicate culturii rome. Școli de vară pentru copii romi, o serie de discuții dedicate unor tematici interculturale precum și un grup de lucru internațional completează agenda Jivipen.

Știri

Repere proiect

Mai 2017 Pentru prima dată, Zilele Clujului includ o secțiune dedicată culturii rome.
Mai 2018 Zilele Culturii Rome se extind pentru a cuprinde filme, piese de teatru sau discuții despre viața și cultura romilor.
Noiembrie 2019 Prin intermediul Voucherului Cultural, facilităm accesul la diferite evenimente culturale pentru comunitățile din Pata-Rât.
August 2019 Asigurăm participarea la Școala de Vară de la Telciu a 10 copii din comunitățile din Pata-Rât, care beneficiază de un program intercultural.

2020

20 iunie

Stabilim colaborări cu Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei pentru a promova istoria și cultura romilor.

12 iulie

Lansăm seria de discuții online Întâlnirile Jivipen, prin care creăm o platformă pentru a aduce în fața publicului larg conversații cu artiștii și activiștii romi.

6-13 august

20 de copii din comunitățile din Pata-Rât participă la Școala de Vară de la Telciu, unde profesori și artiști vor crea un loc de învâțare sigur și creativ.

1-22 septembrie

Organizăm expoziția „Cunoaște rOmul” despre istoria și personalitățile rome într-un efort de a tematiza aspecte mai puține cunoscute ale istoriei noastre colective.

18-19 septembrie

Organizăm un atelier de scriere creativă pentru tinerii romi în cooperare cu teatrul feminist rom Giuvlipen.

Ai întrebări?

CONTACTEAZĂ-NE