Jivipen

Proiectul Jivipen, al cărui nume înseamnă „viață” în limba romani, este realizat împreună cu asociațiile roma din Cluj-Napoca.

Jivipen promovează cultura romilor și susține expresii contemporane ale artei cu și despre viața romilor. Proiectul adresează prin mijloacele culturii teme precum istoria romilor, rasismul cotidian și structural și facilitează noi conexiuni între comunitățile rome și nerome. Între activitățile proiectului se numără tabere internaționale pentru copii, evenimente de teatru și arte vizuale, ateliere creative, expoziții etnografice și activități de advocacy.

Proiectul își propune și crearea unui spațiu de dialog intercultural, care să aducă  împreună membri ai comunității rome, ai altor minorități și publicul larg, promovând istoria și moștenirea culturală romă și punând bazele unui schimb cultural autentic.

În 2018, Jivipen aduce un nou eveniment pe agenda clujeană: Ziua Culturii Rome, care a fost organizată în 19 mai, în cadrul Zilelor Clujului, afirmând rolul comunității și al culturii rome ca parte a comunității orașului. Au avut loc spectacolul de teatru „Marea rușine”, de Alina Șerban, proiecția filmului documentar suedez Taikon, în regia lui Gellert Tamas și Lawen Mohtadi și un concert de muzică tradițională romă. Evenimentele au fost realizate în colaborare cu Teatrul Național Lucian Blaga, Ambasada Suediei în România, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Primăria Cluj-Napoca.

Consultările cu activiști romi și membri ai comunității din Pata Rât au confirmat interesul acestora de a participa în imaginarea și dezvoltarea proiectului Jivipen. Pe parcursul acestui an identificăm parteneri locali și internaționali activi în promovarea culturii rome și a dialogului intercultural și organizăm grupuri de lucru pentru planificarea activităților Jivipen din anii următori.

Cluj Future of Work animează temele și prioritățile Culturepreneurs, Cluj 2.1 și Jivipen. Cluj Future of Work este un proiect elaborat și coordonat de Centrul Cultural Clujean și Primăria Cluj-Napoca și finanțat prin programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europeane. Proiectul este în valoare de 5,6 milioane de euro și se va desfășura în perioada 2019-2021. Partenerii proiectului sunt: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania, festivalul ZAIN, Fundația AltArt, ARIES Transilvania, Cluj IT, Cluster Mobilier Transilvan și Clusterul de Industrii Creative. Mai multe detalii pe cluj21.ro/work