În august, 6 artiști contemporani își mută atelierele în satele transilvănene

Centrul Cultural Clujean anunță câștigătorii rezidențelor România Remarcabilă – Alex Mirutziu, Nona Inescu, Orsolya Gál, Mihaela Moldovan, Ștefan Radu Crețu, Irina Botea Bucan și Jonathan Dean. În luna august, artiștii vor interacționa cu comunitățile locale din 6 comune din Transilvania creând instalații și experiențe culturale imersive. 

Cele 6 rezidențe artistice promovează deschiderea către artele contemporane în comunitățile rurale, prin implicarea artiștilor în procese comunitare.  La finalul acestui proces, artiștii vor  dezvolta, în comuna Vad, o producție artistică ce urmează să fie asimilată  în Centrul de Interpretare a Patrimoniului și 5 evenimente de artă contemporană ce vor fi vernisate în perioada august-septembrie în  comunele Mănăstireni, Moldovenești, Bârsana, Fundata și Bucium. 

Patrimoniul cultural, material și imaterial al fiecărei localități, va fi punctul de pornire a fiecăreia dintre inițiativele artistice, artiștii invitând prin arta lor comunitățile locale să vadă cu alți ochi contextul natural, poveștile și meșteșugurile din fiecare comună. În același timp, o atenție deosebită va fi îndreptată către oamenii și obiectele care dau viață comunităților. Fiecare artist va experimenta noi modalități de exprimare și va implica comunitatea într-un proces autentic de explorare a propriei identități.

“Aceste rezidențe sunt un experiment pentru a vedea în ce măsură arta poate problematiza identitatea comunităților rurale de astăzi în oglindă cu istoria cu I mare, dispariția meșteșugurilor, depopularea satelor, în paralel cu conștientizarea bogăției naturale și reinterpretarea patrimoniului într-un context care să-l facă relevant pentru sătenii rămași”, afirmă Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

Rezidențele oferă artiștilor și comunităților locale oportunitatea de a se conecta, de a învăța unii de la alții și de a crea împreună, aducând o perspectivă nouă asupra  peisajului cultural și social al Transilvaniei. Rezidențele artistice din România Remarcabilă încurajează colaborarea interdisciplinară și facilitează schimbul de idei între artiști și comunitate, promovând astfel dezvoltarea durabilă și valorificarea resurselor locale.

Progresul celor 6 artiști poate fi urmărit atât pe site, cât și pe paginile de Facebook și Instagram ale programului.

Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și se bazează pe accesul deschis al artiștilor la resurse de creație, pe modalități etice de lucru, respectând demnitatea și viața privată a membrilor comunităților gazdă, încurajând comunicarea interetnică, toleranța confesională și egalitatea de gen. 

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 18 luni, în intervalul noiembrie 2022-aprilie 2024, iar valoarea totală nerambursabilă a acestuia este de 983.000 lei (198.670,14 euro). Inițiativa este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein, cu implicarea partenerului strategic Sites et Cités Remarquables de France, și sprijinită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Parteneri organizaționali: Banca Transilvania și Iulius Mall. 

Despre rețeaua România Remarcabilă

Inițiată în 2018, România Remarcabilă este o rețea de localități care lucrează împreună pentru a face schimb de bune practici și pentru a colabora în proiecte de dezvoltare durabilă bazate pe valorificarea patrimoniului cultural. În prezent, din rețea fac parte 12 localități din diferite județe din Transilvania – Beliș, Bonțida, Ciurila, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Vad (jud. Cluj), Valea Viilor (jud. Sibiu), Plopiș (jud. Sălaj), Fundata (jud. Brașov), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba).

Despre finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!