Centrul Cultural Clujean invită artiști, lucrători culturali și alți profesioniști interesați să activeze în zona de intersecție dintre cultură, sănătate și incluziune socială să participe la prima ediție a programului de formare „Practici artistice și creative pentru sănătate și well-being”.
Bazat pe experiențele de lucru și cercetare ale Centrului și ale partenerilor săi din ultimii șase ani, programul de formare are ca scop dezvoltarea de cunoștințe și abilități pentru conceperea, planificarea, implementarea și evaluarea unor intervenții artistice pentru well-being și/sau sănătate. Totodată, participanții vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu elemente de dezvoltare emoțională, comunicare și psihologie pozitivă pentru o mai bună înțelegere a interacțiunilor umane și a valențelor stărilor de spirit. Cunoștințele și abilitățile dobândite în programul de formare vor susține participanții în organizarea și facilitarea unor activități creative de grup.
Programul de formare se bazează pe dovezi științifice și exemple practice și propune o abordare interdisciplinară și interactivă, care să permită participanților să identifice direcții de acțiune adaptate practicilor lor artistice și nevoilor grupurilor de beneficiari cu care își propun să lucreze.
Programul se adresează în primul rând artiștilor, mediatorilor culturali și creatorilor interesați să faciliteze intervenții culturale pentru sănătate și well-being. De asemenea, programul oferă resurse utile managerilor culturali și altor profesioniști din domeniul culturii, sănătății, educației, tineretului și protecției sociale interesați să dezvolte și să integreze în organizațiile și instituțiile lor acest tip de activități.
Programul conține două module, primul modul acoperă noțiuni generale despre artă, sănătate și well-being, beneficiile artei și participării culturale la nivel individual, interpersonal și comunitar, noțiuni de psihologie, precum și informații și instrumente privind designul și implementarea unor intervenții artistice pentru sănătate și well-being. Cel de-al doilea modul constă în prezentarea și pregătirea participanților pentru a facilita două modele de intervenție pilotate cu succes de Centrul Cultural Clujean: Cântece pentru mame și bebeluși, un proiect pentru sănătatea mintală a mamelor și Intervenții artistice pentru well-being.
Programul de formare va avea loc în limba română și va fi oferit unui grup format din maxim 15 participanți, care vor fi selectați pe baza informațiilor din formularul de înscriere și anexele sale.
Condiții de participare
- Programul este adresat persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu domiciliul în România
- Experiență în domeniul artei (indiferent de disciplina artistică practicată) și/sau în domeniile educației, sănătății, tineretului, protecției sociale (dovedită prin CV și informațiile furnizate în formularul de înscriere)
- Interes și motivație în dezvoltarea și integrarea de activități artistice pentru sănătate și well-being în cadrul unor organizații și instituții din domeniul culturii, tineretului, sănătății, protecției sociale sau a unor companii (dovedite prin răspunsurile la întrebările din formularul de înscriere)
- Calități necesare unei practici în domeniul artei și sănătății: empatie, deschidere, abilități de comunicare, flexibilitate, entuziasm, spontaneitate, asertivitate (reflectate în activitatea trecută prezentată în CV și în răspunsurile la întrebările din formularul de înscriere)
- Programul se adresează (vă rugăm bifați în formularul de înscriere în care categorie de participanți vă înscrieți)
- (1) artiștilor, mediatorilor culturali și creatorilor interesați să faciliteze intervenții culturale pentru sănătate și well-being
- Pentru participanții din acest grup, participarea la modulul 1 și una dintre cele două sesiuni practice din modulul 2 este obligatorie pentru a obține adeverința de absolvire a programului.
- Atestarea pentru facilitarea activităților grupurilor de cântece pentru mame și bebeluși este posibilă doar persoanelor cu pregătire superioară în domeniul muzicii. Ceilalți participanți în program pot participa la prezentarea acestui model de intervenție, fără a primi adeverința pentru acest tip aceste activități.
- (2) managerilor culturali și altor profesioniști din domeniul culturii, sănătății, educației, tineretului și protecției sociale interesați să dezvolte și să integreze în organizațiile și instituțiile lor acest tip de activități
- pentru participanții din acest grup este obligatorie participarea la modulul 1
- (1) artiștilor, mediatorilor culturali și creatorilor interesați să faciliteze intervenții culturale pentru sănătate și well-being
- În procesul de selecție vor avea prioritate persoanele care se angajează să participe la toate sesiunile din programul de formare.
Din rândul absolvenților cursului Centrul Cultural Clujean intenționează să selecteze artiști-facilitatori pentru activități viitoare pe care le va derula în programul său de artă și well-being.
Echipa
Sesiunile cursului sunt susținute de Diana Buluga, Claudia Cacovean, Angelica Postu, Hanna Ugron, Rarița Zbranca.
- Diana Buluga este președinta asociației Create.Act.Enjoy, actriță a Teatrului Național Cluj-Napoca și coordonatoarea proiectului Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, inițiativă unică la nivel național, desfășurată în spitalele din țară. Diana a făcut parte din echipa de co-design și a fost coordonatorul artistic al intervenției artistice pentru well-being, implementată de Centrul Cultural Clujean în 2020.
- Claudia Cacovean este manager de proiect la Centrul Cultural Clujean, unde activează pe inițiative care explorează relația dintre cultură și well-being. Claudia are experiență relevantă în cercetarea cantitativă și cea calitativă și a coordonat maparea la nivel european și internațional a inițiativelor artistice pentru sănătate și well-being (CultureForHealth), precum și co-designul, implementarea și măsurarea impactului mai multor intervenții artistice pentru well-being (Art&Well-being).
- Angelica Postu este fondatoarea și președinta Asociației Române de Muzicoterapie, singura româncă membră a Asociației Germane de Muzicoterapie. Experiențele academice și profesionale în domeniul muzicoterapiei în Europa au motivat-o pe Angelica să dezvolte această disciplină în România. Pianistă născută la București a început studiul pianului la vârsta de 5 ani și acum lucrează ca muzicoterapeută la Centrul Universitar de Psihiatrie al Spitalului Charité din Berlin. În paralel, Angelica Postu este activă național si internațional ca formator și speaker, aplicând metode muzicale pentru a influența starea de bine.
- Hanna Ugron are experiență relevantă în implementarea proiectelor Erasmus Plus, în domeniul educației nonformale și a politicilor de tineret, fiind trainer internațional Duke of Edinburgh Award. A lucrat pe elaborarea candidaturii Clujului pentru titlul de Capitală Culturală 2021, iar în 2022 a coordonat implementarea proiectului pilot „Cântece pentru mame și bebeluși”, organizat de Centrul Cultural Clujean, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Europa) și a Fondului Nordic pentru Cultură.
- Rarița Zbranca este directoarea de program a Centrului Cultural Clujean, a dezvoltat programul Inner Space destinat exploatării relației din artă și well-being. Este curatoarea programului Forumului Culture and Well-being, organizat anual din 2018 de Centrul Cultural Clujean. Este co-autoare și coordonatoarea raportului CultureForHealth și contribuie la nivel european la acțiuni de advocacy pentru promovarea rolului culturii pentru sănătate și well-being.
Calendar
- Înscrierea în program – 15 august – 4 septembrie 2023
- Selecția participanților – 5 septembrie – 7 septembrie 2023
- Comunicarea rezultatelor selecției – 7 septembrie 2023
- Perioada training: 21-23 septembrie și 25-26 septembrie
Module
MODUL #1 – Formare generică – Artă pentru starea de bine
- Overview: Intervenții artistice pentru starea de bine, cu Claudia Cacovean, Hanna Ugron, Rarița Zbranca
- Artiștii și lucrătorii culturali – practici de lucru cu beneficiarii unor intervenții artistice pentru starea de bine, cu Angelica Postu
MODUL #2 – Formare specifică
- Studiu de caz: Cântece pentru mame și bebeluși, cu Hanna Ugron, Rarița Zbranca și alți invitați
- Studiu de caz: Intervenții artistice pentru burnout, cu Diana Buluga, Claudia Cacovean, Rarița Zbranca și alți invitați
Sesiunile de formare vor avea loc în Cluj-Napoca, locul de desfășurare va fi comunicat participanților selectați. Este necesară prezența în persoană, participarea online nu este posibilă.
Termen limită de înscriere: 4 septembrie 2023, ora 23:59 EEST.
Testimoniale despre importanța intervențiilor artistice pentru starea de bine
În ultimii 15 ani, intersecția artelor și a sănătății a fost din ce în ce mai des explorată, câștigând tot mai mult teren, în special în Marea Britanie, și ajungând astfel și în atenția noastră. În același timp, a existat și un interes tot mai mare pentru o înțelegere mai holistică a sănătății. În multe părți ale lumii există o modificare a cauzelor bolilor, acestea fiind adesea influențate de stilul de viață, cum ar fi obezitatea. Aceste fenomene sunt provocări complexe care necesită intervenții multimodale. […] Cercetările recente sugerează că și participarea culturală receptivă, cum ar fi vizionarea unui film sau cititul, poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, îmbunătățind sănătatea mintală
Programul de formare Practici artistice și creative pentru sănătate și well-being este oferit de Centrul Cultural Clujean. Activitățile sunt realizate cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Partener strategic: Banca Transilvania.
Citește politica GDPR aici.