Noul program al Centrului Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean și-a stabilit direcțiile de program pentru perioada 2023-2030: dezvoltarea sectorului cultural și creșterea impactul culturii în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Adunarea Generală a celor peste 100 de organizații membre ale Centrului Cultural Clujean a aprobat marți, 14 martie 2023, noua direcție strategică a Centrului pentru următorii 7 ani și planurile anului în curs.

„E nevoie să readucem cultura în discursul public din România. Al autorităților, al mediului de afaceri, al societății în general. Și ne propunem ca munca noastră din următorii șapte ani să aducă o contribuție importantă în acest sens”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul executiv al Centrului Cultural Clujean, în deschiderea evenimentului.

Noul program al Centrului este construit pe doi piloni: dezvoltarea sectorului cultural și creșterea impactului culturii în societate. Astfel, pilonul dedicat Dezvoltării sectorului cultural, sub numele de Academia Schimbării, include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală pentru școli și organizații culturale, rezidențe artistice, granturi pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.

De asemenea, Centrul își propune să contribuie, prin parteneriate strategice publice și private, la dezvoltarea infrastructurii culturale din Cluj-Napoca și din regiune pentru a sprijini operatorii culturali să-și desfășoare activitatea și pentru ca publicul larg să aibă acces la o ofertă culturală diversă și de calitate. În 2022 Centrul Cultural Clujean a deschis Qub, un spațiu dedicat educației STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) realizat cu sprijinul Fundației Botnar. Peste 20 de școli clujene participă în mod regulat la activități educaționale din Qub. Un alt spațiu deschis de Centrul Cultural Clujean este hub-ul Culturepreneurs, spațiu de coworking pentru lucrătorii din sectoarele culturale și creative, finanțat prin fonduri europene și trecut între timp în gestiunea Cluj Innovation Park.

În 2022 Municipalitatea a derulat licitația de construcții pentru Garnizoana pe de Bulevardul 21 decembrie, viitor centru de resurse pentru sectorul cultural, pentru care Centrul Cultural Clujean a pregătit împreună cu organizațiile membre tema de proiectare. De asemenea, în 2022 Centrul a anunțat un parteneriat cu Grupul Iulius pentru dezvoltarea unor spații dedicate artelor spectacolului pe fosta platformă industrială Carbochim, iar Compania Națională de Investiții a inclus pe lista sinteză viitorul centru cultural comunitar de la Moldovenești, primul realizat în cadrul programului România Remarcabilă.

În pilonul dedicat Impactului culturii în societate, Centrul va derula cinci programe ample de cercetare-dezvoltare în domeniile educație, sănătate și well-being, educație, dezvoltare rurală și urbană.

Astfel, Learning Qub este un program de sprijin pentru sistemul educațional prin conectarea acestuia cu sectorul cultural, societatea civilă și mediul de afaceri. Programul integrează Comunitatea Școlilor, o platformă de formare și colaborare între școlile clujene și alți actori locali, și centrul Qub, spațiu dedicat educației STEAM care găzduiește ateliere și cluburi STEAM și pregătește comunitatea pentru a folosi optim viitorul science museum al orașului. Programul Spațiu Interior explorează relația dintre cultură, sănătate și well-being, cercetând și experimentând moduri în care arta și participarea culturală pot contribui la sănătatea fizică, mintală și emoțională a locuitorilor unui oraș.  România Remarcabilă este o rețea de localități care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale. Inspirat din modelul programului Sites et cités remarquables de France, rețeaua cuprinde 12 comune din Transilvania care beneficiază de instruire, schimburi de experiență și parteneriate naționale și internaționale, precum și de asistență în realizarea unui plan de interpretare a patrimoniului particularizat, care să le ajute să-și valorifice resursele locale inclusiv prin crearea de centre culturale comunitare. Culture Next este rețeaua orașelor europene foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Fondată la Cluj-Napoca în 2017, rețeaua numără 32 de orașe membre din 18 țări din Europa și se concentrează pe creșterea colaborării europene pentru promovarea culturii ca formă a dezvoltării durabile.

Pentru Centrul Cultural Clujean anul 2022 a însemnat: 57 de forumuri și ateliere de formare culturală, 15 studii și curricule, 317 ateliere și evenimente artistice și culturale. Organizația a lucrat cu 650 de lucrători culturali și 670 de specialiști din alte domenii partenere și a adunat 4700 de participanți la evenimentele publice. Bugetul anului a fost de 1.427.628 euro, care au provenit din fonduri europene (53%), fonduri private (21%), fonduri publice locale (19%), cotizații (5%) și fonduri naționale (2%).

Centrul Cultural Clujean este o organizație de cultură și dezvoltare durabilă. Rețeaua sa este compusă din 117 organizații clujene membre (instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană), 25 de școli din Cluj, 12 comune din România, 32 de orașe europene și 60 de instituții și organizații partenere la nivel național și internațional. Detalii despre proiectele și planurile Centrului se găsesc pe www.cccluj.ro.

\"\"

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!