Cluj: Primăria și Centrul Cultural Clujean anunță dezvoltarea primei Divizii de Inovare Urbană din Estul Europei

[et_pb_section bb_built=\”1\”][et_pb_row][et_pb_column type=\”4_4\”][et_pb_text _builder_version=\”3.17.4\”]

Primarul Emil Boc a anunțat azi, 5 noiembrie, că municipiul Cluj-Napoca lucrează la înființarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcționează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din cadrul Primăriei și cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai orașului: universități, clustere de tehnologie și afaceri, societate civilă, sector cultural. Divizia cercetează, experimentează și prototipează soluții alternative la trei categorii de provocări cheie ale orașului: mobilitate, locuire și viitorul muncii, colectând și analizând date, construind scenarii de lucru și măsurând impactul unor intervenții experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetățenilor.

„Administrația locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investițiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să țină seama în primul rând de nevoile și dorințele clujenilor, de ideile lor, de intuițiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine orașul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoștințe și capacități ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural și de afaceri și care să ofere municipalității o capacitate crescută de a ține pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece orașul. Divizia de Inovare Urbană pe care o dezvoltă Centrul Cultural Clujean va lucra îndeaproape cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primărie pentru ca în anii următori să putem transfera întregul proiect către administrația locală, într-un departament dedicat în cadrul Municipalității”, a declarat Primarul Emil Boc.

În 2018, ideea acestei divizii de inovare urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilității urbane și a obținut o finanțare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare și dezvoltare pe tema viitorului muncii.

„În domeniul mobilității urbane am reușit în acest an să susținem dezvoltarea a trei proiecte cetățenești de transformare a spațiilor din cartierele Mărăști și Mănăștur și să derulăm o primă analiză de date de mobilitate și demografice. Proiectele din cartiere ne-au arătat cum cred locuitorii că ar putea fi reamenajate spațiile comune dintre blocuri pentru a le permite să petreacă mai mult timp acolo, scăzând astfel numărul deplasărilor necesare în oraș, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum doresc clujenii să utilizeze opțiunile pe care le au astăzi pentru transportul în oraș și să identificăm câteva prime proiecte pe care să lucrăm în 2019 pentru îmbunătățirea mobilității urbane”, a declarat Anamaria Vrabie, directorul Diviziei de Inovare Urbană 2.1.

Tot în 2018, Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanțare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și un consorțiu de alți opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanțarea a fost obținută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare și dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale și culturale specifice Clujului pentru a pregăti orașul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața muncii.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este un proiect al Centrului Cultural Clujean, o organizație de cultură și dezvoltare urbană care reunește 70 de membri: organizații și institutuții culturale, universități, cluburi și clustere de afaceri, organizații ale societății civile, Primăria și Consiliul Județean. Misiunea Centrului este de a contribui la transformare socială și dezvoltare urbană printr-un program cultural complex care cuprinde proiecte interdisciplinare ce adresează mai multe teme urbane majore, culturale, sociale și economice.

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=\”3.17.4\” gallery_ids=\”6731,6732,6733,6734,6735,6736,6737,6740,6741\” posts_number=\”9\” zoom_icon_color=\”#2ea3f2\” hover_overlay_color=\”rgba(255,255,255,0.9)\” show_title_and_caption=\”off\” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!