România Remarcabilă

Proiectul pune bazele unei reţele de localități care utilizează patrimoniul, tradiţiile și cultura ca motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Comunităţi locale din Transilvania alcătuiesc, împreună cu Clujul, o reţea culturală și turistică ce găzduiește proiecte economice, gastronomice și artistice dintre cele mai diverse. Proiectul include un label de dezvoltare locală, crearea unei reţele de turism acasă și organizarea unor proiecte comune care celebrează patrimoniul și elementele de autenticitate ale spațiului transilvan.

În faza inițială proiectul reunește 10 comune din Transilvania – Suatu, Moldovenești, Poieni, Bucium, Fundata, Plopiș, Bogata, Bârsana, Vad și Valea Viilor, urmărind să se extindă la 25 de comunități în 2020, respectiv la 40 în 2021.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France.

 

Ce ne propunem pentru 2019?

În 2019 prioritățile proiectului sunt consolidarea rețelei și dezvoltarea labelului România Remarcabilă. Activitățile includ organizarea conferinței România Remarcabilă, în cadrul căreia au loc ateliere și sesiuni de lucru dedicate membrilor rețelei și o serie de vizite de lucru în Franța și schimburi profesionale, atât la nivelul satelor, cât și al echipei de implementare. Proiectul facilitează participarea membrilor rețelei la târguri de turism din țară și din Franța și co-organizează un eveniment cultural în cele 10 comune membre, cu ocazia sărbătorii Sânzienelor.

Istoric

În 2018 am selectat primele comunități care să se alăture proiectului și ne-am întâlnit cu asociația Sites et Cites remarquables de France, partenerii noștri pentru crearea unui label cu privire la dezvoltarea locală și teritorială prin cultură și patrimoniu. Mai multe detalii aici.