Culture Next

Culture Next este o rețea de orașe europene care pun cultura la baza strategiilor lor de dezvoltare locală. Reţeaua vizează crearea unui program comun de creștere a capacităţii organizaţiilor membre, organizarea de conferinţe anuale și dezvoltarea unei platforme online pentru promovarea orașelor participante și facilitarea de colaborări culturale între acestea.

Culture Next își propune și să contribuie la discursul și politicile europene legate de cultură și dezvoltare urbană.

 

Ce ne propunem pentru 2019?

Activitatea Culture Next include în 2019 două întâlniri internaționale, prima în luna mai la Debrecen, Ungaria, iar a doua în septembrie în Lituania, la Klaipeda. Este inițiat un program comun de dezvoltare profesională pentru operatori culturali, de advocacy și de elaborare de politici publice. Într-o primă etapă, programul facilitează schimbul de rezidențe artistice și de manageri culturali între orașele membre ale rețelei. În 2019 ne propunem să extindem rețeaua cu noi orașe foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Istoric

În 2018, la cea de-a doua întâlnire a rețeli, a avut loc și conferința The Economy of Culture in Post-industrial Times, susținută de Pier Luigi Sacco. Pier Luigi Sacco predă economie culturală la IULM Universitatea din Milano, este cercetător și profesor invitat la Universitatea Harvard și consilier al Comisarului European pentru Cultură și Educație. Detalii aici.

În 2017, în cadrul rețelei a fost organizată o întâlnire a membrilor acesteia la Cluj-Napoca, la care au participat mai multe orașe candidate la titlul CEaC din România (Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe și Cluj-Napoca), dar și din Grecia, Portugalia, Slovacia, Lituania și Marea Britanie. Mai multe detalii aici.