Culture Next

Culture Next este o rețea care care sprijină orașe europene să implementeze programe și politici de dezvoltare urbană prin cultură.

Rețeaua a fost fondată în 2017 de foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii și construiește în jurul experienței, proceselor participative și colaborărilor dezvoltate pe parcursul candidaturii.

Programul rețelei se concentrează pe creșterea capacității membrilor, organizarea de conferințe și întâlniri anuale și dezvoltarea unei platforme pentru promovarea orașelor membre, precum și facilitarea de colaborări între acestea. Rețeaua își propune să devină o voce în conturarea politicilor culturale europene.

Știri proiect

Rețeaua Culture Next dezvoltă un fond comun al orașelor și un ghid de dezvoltare locală bazată pe cultură

În perioada 25 - 29 septembrie a avut loc a cincea întâlnire a Culture Next, rețeaua orașelor preocupate de dezvoltare locală bazată pe cultură. Întâlnirea s-a desfășurat în Klaipeda, Plunge și Neringa, orașele lituaniene membre ale rețelei, și a cuprins întâlniri cu operatori culturali și reprezentanți ai administrației locale, sesiuni de schimb și colaborare între orașele membre, precum și ateliere de dezvoltare de mecanisme și instrumente pentru încurajarea colaborării în domeniul culturii. „Rețeaua Culture Next crește, cu fiecare întâlnire, ca numere și acțiune. Întâlnirea din Lituania a primit noi membri în rețea, dar a pus și bazele primelor acțiuni concrete pe care rețeaua își asumă să le dezvolte. Suntem foarte...

citește mai mult

Culture Next. Candidate Cities Network – următoarea întâlnire în Lituania

A 5-a întâlnire Culture Next. Rețeaua Orașelor Candidate va avea loc în Klaipeda, Plunge și Neringa, Lituania, în perioada 25-29 septembrie 2019.De la fondarea sa în 2017, au avut loc patru întâlniri ale rețelei – în septembrie 2017 și mai 2018 la Cluj-Napoca, în octombrie 2018 la Aveiro (Portugalia) și în mai 2019 la Debrecen (Ungaria). Fiecare întâlnire abordează o provocare explorată prin sesiuni de lucru, activități de networking și dedicate membrilor, precum și un program dedicat cunoșterii și explorării contextului local.Pentru întâlnirea din Lituania, ne propunem să descoperim exemple de structuri instituționale sau organizaționale care duc mai departe moștenirea candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii...

citește mai mult

Întâlnirea Culture Next de la Debrecen – mai mare și mai puternică la a patra ediție

A patra întâlnire Culture Next. Rețeaua Orașelor Candidate va avea loc în acest an în perioada 23-26 mai, la Debrecen, Ungaria. În fiecare an, orașele membre găzduiesc întâlnirile, care până în prezent au avut loc la Cluj-Napoca (România) și la Aveiro (Portugalia). Întâlnirea de la Debrecen este organizată de Centrul Cultural Clujean (Secretarul rețelei) și de gazda locală – VisitDebrecen. Participanții au luat parte la sesiuni de lucru, prezentări și vizite locale axate pe explorarea peisajului local, al locurilor și al zonelor simbolice care definesc contextul cultural din Debrecen.[Consultanți agenda]. Pentru fiecare întâlnire, se organizează un eveniment public care să dezbată și să definească temele actuale și relevante pentru...

citește mai mult

Mai mult despre Culture Next

vizitează www.culturenext.eu

Repere proiect

Mai 2015 Șase orașe europene participă la întâlnirea de la Cluj-Napoca pentru a schița conceptul viitoarei rețele, în acel moment denumită Rețeaua Orașelor Candidate.
Septembrie 2017 Prima conferință a rețelei are loc la Cluj-Napoca, la care sunt prezente opt orașe co-fondatoare.
Octombrie 2018 Aveiro găzduiește cea de-a treia întâlnire a rețelei, care e redenumită Culture Next.
Mai 2019 Cea de-a patra întâlnire a rețelei are loc în Debrecen, Ungaria, pe tema relației dintre cultură și turism.
Septembrie 2019 Trei orașe din Lituania – Klaipeda, Plunge și Neringa găzduiesc cea de-a cincea întâlnire a rețelei.

2020

12 - 14 martie

Datorită pandemiei de coronavirus, prima întâlnire anuală a rețelei, planificată în Oulu, Finlanda este reprogramată online.

15 septembrie

Arhiva ECoC, o bază de date de documente și rapoarte din istoria competiției pentru Capitală Europeană a Culturii, este dezvoltată și publicată online.

1 octombrie

Rețeaua atinge 25 de membri, orașe din diverse țări europene.

1-2 octombrie

Cea de-a doua întâlnire din an a rețelei este programată să aibă loc în Leeds, Marea Britanie.

2 octombrie

Fondul Orașelor pentru Cultură este lansat, sub forma unui mecanism comun al orașelor din rețea pentru susținerea colaborării la nivel european.

Ai întrebări?

CONTACTEAZĂ-NE