Culturepreneurs
Culturepreneurs este un program de educație antreprenorială dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative.
Proiectul susține crearea și dezvoltarea de afaceri non-sociale sau sociale în design, film, muzică, meșteșuguri, edituri și alte sectoare creative, oferind acces la spații și laboratoare de coworking, instruire și consultanță în management, tehnologie și provocări ale societății, precum și prin organizarea de oportunități de întâlnire și de networking cu părțile interesate relevante.
Programul Culturepreneurs este o componentă cheie a proiectului nostru de cercetare și dezvoltare Cluj Future of Work, co-finanțat de Comisia Europeană prin Urban Innovative Actions.

Știri proiect
A treia ediție a programului Culturepreneurs caută 80 de idei de afaceri din sectorul cultural și creativ
Culturepreneurs se va desfășura în perioada iunie 2020 - martie 2021 și face parte din proiectul Cluj Future of Work, inițiat de către Divizia de...
citește mai multCulturepreneurs 2019 a ajuns la final
Culturepreneurs 2019 a ajuns la final: 5 echipe cu idei inovatoare în sectorul cultural au învățat cum să-și transforme inițiativele în...
citește mai multA început faza de incubare pentru finaliștii Culturepreneurs 2019
Culturepreneurs este un program de educație antreprenorială pentru industriile culturale și creative, născut din dorința de a aduce mai...
citește mai multMai mult despre Culturepreneurs
vizitează www.culturepreneurs.roObiective
2021
Desfășurarea modulelor de specialitate CLTP 2020-2021
Facilitarea accesului participanților la laboratoare și consultanță specializată pentru prototiparea și dezvoltarea ideilor
Dezvoltarea planului de transfer a programului Culturepreneurs
Inițierea ediției a 4-a a Culturepreneurs
Calendar activități
- Cursuri online
- Cursuri în laboratoare
- Pregătirea infrastructurii pentru cursuri
- Ședințe de coaching lunare
- Consultanță cu experți din diferite domenii
- Masterclass-uri și workshop-uri
- Evaluarea și revizuirea materialelor din prima etapă a programului
- Pilotarea transferului curriculei în parteneriat cu diverse părți interesate
Repere
decembrie
Prima etapă a actualului program s-a încheiat cu o sesiune de pitching și prezentarea ideilor Dezvoltate.
În 7 decembrie a avut loc prima sesiune de pitching Culturepreneurs 20/21, sesiune în cadrul căreia participanții au putut să-și prezinte ideile conturate de-a lungul primelor șase module din program, precum și așteptările privind dezvoltarea acestora în cea de-a doua etapă.
octombrie
Livrarea primelor șase module de învățare.
În prima etapă a programului Culturepreneurs au fost livrate șase module de învățare: Systems Thinking și Open Innovation, Management și Strategie, Marketing și Comunicare, Management Financiar și Legalitate, Digitalizare, Gândire artistică.
septembrie
Lansarea programului Culturepreneurs 20/21.
Pe 21 septembrie a avut loc startul oficial al Culturepreneurs 20/21 și a inclus prezentarea conținutului programului, a trainerilor implicați și a participanților. Momentul a fost marcat printr-o întâlnire online la care au participat cei 69 de creativi selectați în urma apelului public organizat în luna iunie, alături de profesioniști din cadrul Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.
iunie
Selecția participanților a parcurs mai multe etape cu rolul de a gasi 80 de idei de afaceri din sectorul cultural și creativ.
Antreprenorii debutanți sau avansați care s-au înscris în program au acces gratuit la ateliere de formare, programe de mentorat, dar și la spații, echipamente și premii în bani pentru a-și pune ideile în aplicare. Culturepreneurs este dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative, deschiși către tehnologie, care intenționează să dezvolte proiecte sustenabile.
noiembrie
Culturepreneurs se alătură proiectului Cluj Future of Work finanțat de UIA și testează noi modalități prin care munca în sectoarele culturale și creative poate fi mai sustenabilă.
Cluj Future of Work studiază și testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. Avem în vedere mai ales aspecte culturale și sociale: care sunt joburile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.
mai
60 de idei intră în cea de-a doua ediție a programului, TimOrientalism, Art Crawl, Culturescu, Producții culturale pentru educație și Support your local artist fiind selectați ca finaliști. .
În 2019 am derulat a doua ediție a Culturepreneurs, la care s-au înscris 60 de participanți cu idei de proiecte, produse sau servicii în sectoarele culturale și creative. Pentru un prim grup de 30 de persoane selectate am realizat ateliere de lucru și sesiuni de mentorat, iar din rândul acestora am ales 20 pentru o nouă rundă de ateliere și sesiuni de lucru. La final, 5 idei au fost selectate ca finaliste ale Culturepreneurs 2019, persoanele sau grupurile din spatele lor beneficiind de o nouă serie de ateliere și sesiuni de mentorat personalizate.
decembrie
Patru proiecte sunt premiate la finalizarea primei ediții: Art to Go, Circus Fairies, Gaming și Fotopia Collective Festival.
În ediția din anul 2018, au fost selectate 13 idei de proiecte, aplicanții trecând prin mai multe workshop-uri și programe de mentorat în vederea dezvoltării ideilor. La final acestea au fost prezentate într-un eveniment public și au fost premiate cele mai bune 4 proiecte: Art to Go (Bogdan Odăgescu și Oana Banu), Circ Contemporan – Circus Fairies (Ana Leoca), Gaming (Oana Stănculescu) și Fotopia Collective Festival (Călin Ilea).
octombrie
Este lansată prima ediție a Culturepreneurs, care oferă instruire și îndrumare pentru dezvoltarea a 13 idei de proiect.
Partenerii proiectului au fost: Cluj Hub, Cluj Startups, Romanian IT, Cluj IT, Innovation Labs Cluj/Simplon, Spherik Accelerator, Arxia, Cluj Cowork, Startup Weekend Cluj, Today Software Magazine, Silicon Forest, TIFF, Electric Castle, Fapte, Universitatea de Artă și Design, ZAIN, Rotaract, Scientifica, Transylvania Opera Academy, CREIC, Hosterion, Carabas&Lungu, Consiliul Judedțean Cluj, Primăria Cluj - Napoca.
octombrie
Lansăm primul apel către grupuri de cetățeni interesați să experimenteze cu reamenajarea spațiilor dintre blocurile lor astfel încât să încurajeze comportamente care contribuie la mobilitatea urbană durabilă.
I-am invitat pe riverani să propună și să testeze proiecte de transformare a spațiilor din cartierele Mărăști și Mănăștur. Au fost alese pentru testare zonele Scorțarilor – Canalul Morii, Bucegi – Pârâul Calvaria și Molnar Piuariu – UTCN Mărășt. Un prim experiment a avut loc în noiembrie, când Street Food Festival a închis circulația pe strada Piuariu din Mărăști, iar studenții Facultății de Arhitectură au evaluat prin 130 de chestionare interesul riveranilor pentru scenariile pentru transformarea zonei.
Ai întrebări?
CONTACTEAZĂ-NE