Culture Next
Culture Next este o rețea care sprijină orașe europene să implementeze programe și strategii de dezvoltare urbană prin cultură.
Rețeaua a fost fondată în 2017 de foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii și construiește în jurul experienței, proceselor participative și colaborărilor dezvoltate pe parcursul candidaturii.
Programul rețelei se concentrează pe creșterea capacității membrilor, organizarea de conferințe și întâlniri anuale și dezvoltarea unei platforme pentru promovare a orașelor membre, precum și facilitarea de colaborări între acestea. Nu în ultimul rând, rețeaua își propune să devină o voce în conturarea politicilor culturale europene.

Știri proiect
Finanțare europeană pentru dezvoltarea rețelei Culture Next, rețeaua orașelor foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii
Centrul Cultural Clujean, împreună cu partenerii din rețeaua orașelor Culture Next, a obținut o finanțare pe trei ani în valoare 824.525,98 euro din...
citește mai multAm lansat Fondul Cultural al Orașelor – termen limită pentru propuneri: 25 februarie 2022
Rețeaua de orașe Culture Next a lansat ediția pilot a Fondului Cultural al Orașelor, un mecanism alternativ de finanțare dedicat cooperării...
citește mai multRețeaua Culture Next dezvoltă un fond comun al orașelor și un ghid de dezvoltare locală bazată pe cultură
În perioada 25 - 29 septembrie a avut loc a cincea întâlnire a Culture Next, rețeaua orașelor preocupate de dezvoltare locală bazată pe...
citește mai multMai mult despre Culture Next
vizitează www.culturenext.euObiective
2021
Reorganizarea rețelei
Lansarea programului 2021 A Capital Year for Culture
Lansarea Cities Fund for Culture
Organizarea unei întâlniri de rețea la Cluj
Calendar activități
Repere
octombrie
Culture Next Restart Session, 15 octombrie (online)
O întâlnire online la care am anunțat schimbarea de mandat (de la Corina Bucea la Ștefan Teișanu) și am prezentat viziunea CN 20-22, cu trei priorități: 1. Construirea capacității rețelei de a facilita partajarea resurselor și a cunoștințelor, colaborarea peer-to-peer și de la oraș la oraș și sprijinul între orașele sale membre; 2. Dezvoltarea inițiativelor rețelei care să consolideze orașele membre și să se transforme în modele pentru consolidarea capacităților în sectorul cultural; 3. Să devină o voce relevantă pentru politicile culturale la nivel internațional. La întâlnire au participat 30 de reprezentanți ai orașelor membre, care au agreat obiectivele de dezvoltare propuse pentru 2020- 2022: planul de întâlniri de rețea, platforma online, restructurarea internă CN, primirea de noi membri, Fondul CN, CN Guidelines for Culture and SDGs, Capital Year for Culture, CN Strategy Group.
martie
Întâlnirea Rețelei Culture Next #6 - Oulu Finlanda (reprogramată online)
Anulată în ultimul moment, a șasea întâlnire Culture Next, pregătită pentru Oulu, s-a mutat în online și a conținut discuții despre dezvoltarea rețelei, colaborări între orașele membre și ateliere de pregătire a vizitei juriului. Întâlnirea a fost grupată în 4 sesiuni de lucru de câte o jumătate de zi, la fiecare participând, în medie, câte 20 de participanți. Invitatul special al întâlnirii CN de la Oulu a fost Steve Green, fost președinte al British Council și fost președinte al juriului european ECoC.
septembrie
Trei orașe din Lituania: Klaipeda, Plunge și Neringa au găzduit a cincea întâlnire a rețelei.
În cadrul celor două întâlniri ale rețelei din anul 2019, dar și în sesiunile de lucru la distanță dintre ele, s-au pus bazele pentru colaborări punctuale între orașele membre ale Culture Next, dar și pentru primele proiecte comune ale rețelei: un fond al orașelor care să finanțeze proiecte artistice greu finanțabile și un ghid de bune practici pentru cultura ca dezvoltare durabilă în orașe.
mai
A patra întâlnire a rețelei are loc la Debrecen, Ungaria și se concentrează pe relația dintre cultură și turism. .
octombrie
Aveiro este gazda celei de a treia întâlniri a rețelei care acum s-a redenumit în Culture Next.
În cadrul acestei întâlniri s-au conturat principiile comune care animă toate orașele înscrise în rețea. Programul întâlnirilor a inclus ateliere de lucru pentru membrii rețelei și experți invitați, discuții și sesiuni de planificare a activităților rețelei pentru următorii 2 ani. A avut loc și o discuție publică pe tema “Dezvoltarea culturală a orașelor – împărtășirea de bune practici” a avut loc la Teatrul Aveirense, care i-a avut invitați pe Mattjis Maussen (expert independent) și Ștefan Teișanu (director Centrul Cultural Clujean).
mai
Are loc a doua întâlnire a rețelei la Cluj-Napoca, organizată de Centrul Cultural Clujean.
În cadrul întâlnirii a fost organizată conferința „Impact through culture: from economic to social value creation” cu Pier Luigi Sacco, Professor of Cultural Economics at IULM University in Milan, Director of the FBK-IRVAPP Research Center, Trento, Senior Researcher and Visiting Scholar at the Harvard University, consilier al Comisarului European pentru Cultură și Educație.
septembrie
Prima conferință a Rețelei Orașelor a avut loc în Cluj-Napoca în prezența a 8 orașe co-fondatoare ale rețelei.
La conferință au participat reprezentanți ai sectoarelor culturale din Eleusis (Grecia), Aveiro, Braga și Guimaraes (Portugalia), Košice (Slovacia), Debrecen (Ungaria), Klaipeda și Plunge (Lituania), Leeds (Marea Britanie), precum și din Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe. Evenimentul a oferit cadrul pentru stabilirea misiunii și modului de lucru ale Rețelei Orașelor Culturale înființate la inițiativa Clujului.
mai
Șase orașe europene s-au întâlnit în Cluj-Napoca pentru a creiona un concept a ceea ce la început a purtat numele de Rețeaua Orașelor Candidate.
Rețeaua are scopul de a reuni orașele europene care pun cultura la baza strategiilor lor de dezvoltare locală.
Ai întrebări?
CONTACTEAZĂ-NE