Culture Next

Rețeaua Orașelor Candidate a apărut din nevoia unei structuri care să reunească orașe europene, foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC). Misiunea acesteia este de a sprijini orașele pentru a implementa programe și strategii de dezvoltare urbană prin cultură, procese participative și colaborări rezultate din procesul de candidatură pentru titlul CEaC. Rețeaua își propune să obțină validarea culturii ca element cheie în dezvoltarea durabilă și să extindă cadrele de cooperare existente în Europa. Astfel, rețeaua contribuie la continuitatea moștenirii CEaC, facilitând implementarea mai multor programe concepute pentru cadidatura la titlul european.

Programul rețelei se concentrează pe creșterea capacității organizațiilor membre, organizarea de conferințe și întâlniri anuale și dezvoltarea unei platforme pentru promovarea orașelor membre, precum și facilitarea de colaborări între acestea. Nu în ultimul rând, rețeaua își propune să devină o voce în conturarea politicilor culturale europene.

De la fondarea ei în 2017, în cadrul rețelei au fost organizate două întâlniri ale membrilor acesteia – în septembrie 2017 și mai 2018, la Cluj-Napoca. Prima întâlnire s-a bucurat de participarea mai multor orașe candidate la titlul CEaC din România (Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe și Cluj-Napoca), dar și din Grecia, Portugalia, Slovacia, Lituania și Marea Britanie. Ca rezultat al întâlnirii, la care a participat și Steve Green, fostul președinte al juriului competiției, rețeaua a fost fondată și s-au stabilit misiunea și modul de lucru al acesteia. La cea de-a doua întâlnire a rețelei, din 2018, avut loc și conferința The Economy of Culture in Post-industrial Times, susținută de Pier Luigi Sacco.  Pier Luigi Sacco predă economie culturală la IULM Universitatea din Milano, este cercetător și profesor invitat la Universitatea Harvard și consilier al Comisarului European pentru Cultură și Educație.

În acest an, participăm la întâlnirea rețelei în Aveiro, Portugalia – oraș care și-a anunțat candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2027. Întâlnirea reunește reprezentanți ai orașelor candidate și se concentrează pe conturarea unor programe de cooperare între orașele membre. Totodată, în 2018 continuăm activitatea de extindere a rețelei și realizarea platformei de promovare a membrilor și a rețelei.