Granițele dintre științe și arte sunt profund zdruncinate în Antropocen, pe măsură ce colapsul ecologic erodează structurile epistemice ale modernității, dependente de combustibili fosili. Recunoașterea științifică a amplorii fără precedent a impactului uman asupra sistemelor terestre a determinat mai întâi nevoia de redenumire a epocii geologice actuale, la începutul mileniului. De atunci, o multitudine de acțiuni critice și artistice din perspective decoloniale, post-capitaliste și autohtone au complicat și diversificat ideea de Antropocen centrată pe Occident. Criza ecologică din Antropocen nu este, prin urmare, doar o dereglare biogeochimică, ci și o chestiune epistemologică, iar colaborările dintre artă și știință se dovedesc vitale pentru înțelegerea implicațiilor acesteia asupra sistemelor de cunoaștere a pământului.
Această expoziție explorează potențialul practicilor artistice de a remodela paradigma dominantă a cunoașterii științifice, prin destabilizarea logicii ei fragmentate și prin forțarea metodologiilor de cercetare până la limitele posibilului. Ea reunește lucrări care ies din creuzetul unui proces de colaborare în care laboratoarele, tehnologiile și cunoașterea științifică s-au arătat deschise față de catalizatorul invenției artistice. Eliberând cercetarea de constrângerile epistemologiilor Holocenului în retragere, astfel de cadre creează condițiile optime pentru formularea unor răspunsuri neconvenționale la provocările planetare. Odată cu inversarea diviziunii obișnuite a rolurilor, „știința de dragul artei” ar putea constitui maxima alternativă a acestor colaborări dintre artă și știință, în care arta pune întrebări, iar știința luminează calea spre rezultate imprevizibile.
„Colliding Epistemes / Episteme contradictorii” analizează consecințele profunde ale alăturării expresiilor artistice și cunoașterii științifice, explorând conflictele epistemologice care rezultă din intersecția dintre discipline, metodologii și mentalități. Expoziția este punctul culminant al celor treisprezece rezidențe bazate pe colaborarea dintre artă și știință organizate în cadrul Studiotopia: Art meets Science in the Anthropocene (2019-2022), o inițiativă cofinanțată de programul Europa Creativă a Uniunii Europene și găzduită de opt instituții culturale din Europa. Diversitatea abordărilor reflectă paleta eclectică a cunoașterii științifice pe care o implică rezidențele Studiotopia, de la oncologie la biologie marină, de la chimie la psihologie ecologică, de la seismologie la antropologia speciilor, precum și la paleontologie, fotonică, știința datelor și botanică. Răspunsurile artei la aceste oportunități de a face schimb de cunoștințe sunt în mod egal diverse, de la desene, picturi, sculpturi, platforme online, intervenții în spațiul public, filme și video, la lucrări sonore, olfactive, ceramică experimentală, programe educaționale sau refolosirea aparatului științific în scopuri artistice. Imboldul care a dus la aceste colaborări vine din urgența colapsului climatic și a distrugerii biodiversității, o criză planetară care contestă monopolul epistemologic al tradiției științifice occidentale, revendicând legitimitatea sistemelor indigene, vernaculare și alternative de cunoaștere. Nisipurile mișcătoare ale interesului artistic și științific față de Antropocen sunt reprezentate în expoziție prin grupajele tematice „Speculative Ecologies / Ecologii speculative”, „Earthly Sensorium / Sensorium pământesc” și „Hacking Technocracy / Piratarea tehnocrației”.
Având în vedere multiplele provocări specifice Antropocenului, de la dezastrul schimbărilor climatice, dispariția speciilor și pandemia în curs până la hibridizarea accelerată a lumilor naturale și sintetice, „Colliding Epistemes / Episteme contradictorii” reia îndemnul la diversitate epistemică, se opune cerințelor de profitabilitate a priori și pledează pentru practici științifice juste din punct de vedere social și conștiente din punct de vedere ecologic. Când epistemele artei și științei se ciocnesc, granițele dintre discipline dispar, ierarhiile gândirii occidentale sunt atacate radical și apar forme hibride de cunoaștere neîmblânzită a lumii.