În 14 martie, la Adunarea Generală a Membrilor, Centrul Cultural Clujean a anunțat deschiderea primului său centru cultural în mediul rural, aducerea la Cluj-Napoca a conferinței rețelei europene Culture Next și creșterea numărului de membri ai CCC la 131 de organizații și instituții culturale.
Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca a găzduit joi, 14 martie 2024, Adunarea Generală a Membrilor Centrului Cultural Clujean, la care au participat reprezentanții a circa 100 de organizații culturale, academice și de afaceri.
Cu acest prilej numărul total al membrilor CCC a crescut la 131, după ce 16 organizații culturale și-au anunțat adeziunile: Muzeul Memorial Octavian Goga (Ciucea), Fundația Dumitru Fărcaș, Asociația Artivistory, Asociația Astrid, Asociația Comunitatea 156, Asociația Culturală Cetatea Albă Filiala Cluj, Asociația Culturală Sound Borders, Asociația pentru Inovare Artistică (Iarmaroc), Asociația La pătrat, Asociația Non, Asociația Raft de Cărți (Planetarium), Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Studenților Facultății de Teatru și Film Cluj-Napoca, Asociația Zbeng Cultural și Stația Teatru / Muzical.
„Pentru anul 2024 ne propunem să asigurăm pregătirile pentru buna folosire în comun de către organizațiile din sectoarele culturale și creative a noilor proiecte de infrastructură culturală care se pregătesc în oraș și în județ, să ne îmbunătățim comunicarea culturală și să sprijinim colaborarea dintre sectorul cultural și cel de afaceri. Nu în ultimul rând, ne propunem să dezvoltăm cadrele necesare pentru ca vocea sectorului cultural să devină tot mai importantă în parteneriatul cu administrația publică, cu mediul academic și cu sectorul de afaceri”, a declarat la întâlnire Ștefan Teișanu, Directorul Centrului Cultural Clujean.
Infrastructură culturală nouă în oraș și județ
Primul spațiu cultural deschis de CCC este centrul Qub, unde elevi de gimnaziu și liceu din 36 de școli clujene au acces permanent la ateliere de artă și știință. În 30 martie, Centrul Cultural Clujean va inaugura în comuna clujeană Vad, în parteneriat cu primăria din localitate, Punctul de Memorie Colectivă de la Vad, primul centru cultural în mediul rural dintr-o rețea mai amplă imaginată în cadrul programului România Remarcabilă al CCC.
Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de renovare a vechii garnizoane militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, care se va transforma într-un hub cultural de 2500 mp accesibil sectorului cultural local. Pe parcursul acestui an, Centrul Cultural Clujean va găzdui dezbateri pentru realizarea unui regulament de folosire la comun a spațiilor din noua Garnizoană Culturală de către organizațiile locale din sectoarele culturale și creative.
În colaborare cu compania municipală Cluj Innovation Park și TIFF, ZAIN, Universitatea de Artă și Design și clusterele Cluj IT, Mobilier Transilvan și Transilvania IT, partenerii tradiționali ai proiectului, în anul 2024 de propunem reluarea Culturepreneurs, program de educație antreprenorială pentru sectoarele creative care va utiliza laboratoarele și spațiile de co-working echipate de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean în ultimii ani printr-o finanțare Urban Innovative Actions de la Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, în 2024 Centrul Cultural Clujean își propune să reia lucrul la tema de proiectare a unui Centru European de Artă Contemporană în oraș și să inițieze formal procesul de construcție a unui nou centru cultural în mediul rural în comuna clujeană Moldovenești.
1,67 milioane de euro pentru sprijinirea sectorului cultural și a impactului culturii în educație, sănătate și well-being și dezvoltare locală
În cadrul Adunării Generale au fost validate bugetul și planul de acțiune CCC pentru anul în curs. Pentru 2024 Centrul Cultural Clujean vizează un buget de circa 1,6 milioane de euro provenit din fonduri europene (36%), fonduri private (26%), fonduri locale (16%), fonduri naționale (10%) și cotizații (12%). Acest buget va fi investit în programe pentru dezvoltarea sectorului cultural (25%), programe pentru impactul culturii (19%) în educație (prin Qub), sănătate și well-being (prin Inner Space) și dezvoltare locală (prin România Remarcabilă) și va acoperi, de asemenea, provizioane (3%), cheltuieli administrative și salariale (36%) și cheltuieli de marketing și comunicare (17%).
Pentru 2024 a fost aprobat un plan de activitate care conține circa 200 de acțiuni planificate, între care deschiderea centrului cultural din comuna Vad (30 martie), programul Cluj în Rezidență (martie-octombrie), a XIII-a conferință europeană Culture Next (2-4 octombrie), programul re:form (iulie-decembrie), Școala Curatorială de Toamnă (14-20 octombrie), Forumul Medierii Culturale (29-31 octombrie), lansarea Cultural SDG Impact Tool la Bruxelles (noiembrie), programul de mobilitate europeană Culture Next (martie-noiembrie), Ziua Qub (24 februarie), mese rotunde în Comunitatea Școlilor (iunie-august, Cluj), 600 de ateliere de artă și știință la Qub, conferința Culture for Health la Bielsko-Biała (21-22 martie), programul de formare în well-being pentru profesori clujeni (18 mai, Cluj-Napoca), Culture & Well-being Forum (30-31 octombrie, Cluj), Întâlnirea anuală a rețelei România Remarcabilă la Răscruci (27 iunie), rezidențe artistice în 12 comune din România Remarcabilă (iunie-septembrie), campania de promovare turistică și culturală Săptămâna România Remarcabilă (9-18 august).