Centrul Cultural Clujean anunță vernisaje remarcabile la sat

Centrul Cultural Clujean anunță programul vernisajelor organizate prin proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat în cinci localități din Transilvania, membre ale rețelei România Remarcabilă.

Rezidențele artistice au promovat deschiderea către artele contemporane în comunitățile rurale, prin implicarea artiștilor în procese comunitare.

Rezidențele au oferit artiștilor și comunităților locale oportunitatea de a se cunoaște, de a învăța unii de la alții și de a crea împreună, aducând o perspectivă nouă asupra peisajului cultural și social al Transilvaniei. Acest transfer de resurse și idei este o altă traducere, în termeni practici, a conceptului de interpretare a patrimoniului.

  • Nona Inescu a folosit la Mănăstireni o practică de cercetare participativă pentru a explora ca un arheolog conexiunea dintre istoria orală și patrimoniu natural – moștenirea geologică, naturală și imaterială a locurilor pe care le reuneștet într-o carte obiect.
  • În comuna Bucium, Ștefan Radu Crețu folosește povestea mineritului, pietrele sculpturale și sunetul produs de detunate pentru a realiza o instalație cinetică care spune legendele locului.
  • În comuna Bârsana, Mihaela Moldovan a explorat motivul dantelei tradiționale prin instalații de tip patchwork din sfori de cânepă la scară arhitecturală, reinterpretând tradiționalul mileu al bunicilor noastre.
  • Irina Botea Bucan & Jon Dean au mers în comuna Fundata pentru a se apleca asupra schimbării rolului căminului cultural, asupra istoriei de schi fond și a primului sat turistic românesc. Au folosit formatul șezătorilor și workshop-urilor intergeneraționale pentru o lucrare finală sonoră.
  • La Moldovenești, Gál Orsolya a explorat video, folosind filtre de hârtie și tehnici din teatrul de umbre, grădinile de zarzavaturi din punct de vedere ecologic și cultural.

Calendarul vernisajelor este:

Localitate

Artist

Detalii eveniment

Comuna Mănăstireni, județul Cluj

Nona Inescu

26 august, ora 17:00

sat Mănăstireni nr. 52

Comuna Bucium, județul Alba

Ștefan Radu Crețu

27 august, ora 13:00,

Primăria Bucium (sat Bucium nr. 25)

Comuna Bârsana, județul Maramureș

Mihaela Moldovan

28 august, ora 16:00,

Muzeul Satului

Comuna Moldovenești, județul Cluj

Orsolya Gál

8 septembrie, Muzeul Satului Moldovenești, Strada Principală 240, Moldovenești

Comuna Fundata, județul Brașov

Irina Botea Bucan & Jon Dean

9 septembrie

Patrimoniul cultural, material și imaterial al fiecărei localități, a reprezentat punctul de pornire a fiecăreia dintre inițiativele artistice, artiștii invitând prin arta lor comunitățile locale să vadă cu alți ochi contextul natural, poveștile și meșteșugurile din fiecare comună.

“Rezidențe din cadrul România Remarcabilă au reprezentat un moment important pentru fiecare comună în care sătenii au găzduit și integrat pentru prima dată artiști contemporani. Pe lângă șocul cultural inițial, localnicii și-au expus poveștile personale cu satul, au legat relații de încredere cu artiștii și au văzut potențialul cultural pe care o lucrare de artă contemporană o are pentru comunitate și mândria locală”, afirmă Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

Tehnicile de interpretare a patrimoniului, explorate în cadrul proiectului, deschid și facilitează discuția despre elementele identitare ale unui loc prin stimularea emoțiilor și realizarea de conexiuni afective cu deținătorii lor.

Vernisaj remarcabil în Mănăstireni | Nona Inescu

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Vezi mai multe fotografii

Vernisaj remarcabil în Bucium | Ștefan Radu Crețu

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Vezi mai multe fotografii

Vernisaj remarcabil în Bârsana | Mihaela Moldovan​

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Vezi mai multe fotografii

Vernisaj remarcabil în Moldovenști | Orsolya Gál

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Vezi mai multe fotografii

Vernisaj remarcabil în Fundata | Irina Botea & Jon Dean

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Vezi mai multe fotografii

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!