377.267 de euro prin programul Europa Creativă pentru artă și știință

Suntem bucuroși să anunțăm că Centrul Cultural Clujean tocmai a câștigat două finanțări prin programul Creative Europe al Uniunii Europene în valoare totală de 377.267 de euro – 200.000 în cadrul proiectului Art&Well-being (adresează rolul artei în bunăstarea individuală și a comunității – în valoare totală de 377.267 de euro) și 177.267 pentru Studiotopia (a cărui valoare totală se ridică la 2.811.475 euro și abordează dezvoltarea durabilă prin puncte de vedere convergente ale artei și științei).

Centrul Cultural Clujean este partenerul principal al consorțiului care coordonează Art&Well-being, alături de BOZAR (Belgia), Galeria Orașului Maribor (SIovenia) și o instituție de cercetare – Fundația Bruno Kessler (Italia). Proiectul Art&Well-being va explora potențialul artelor de a spori bunăstarea individuală și a comunității, scopul nostru fiind de a dezvolta noi procese, activități și rețele pentru a sprijini instituțiile culturale, în parteneriat cu alte părți interesate, cum ar fi municipalitățile, centrele de îngrijire și planificatorii urbani din Europa. Dorim să construim proiecte inovatoare, pentru a atrage noi audiențe și pentru a spori gradul de conștientizare ale provocărilor pe care o viață contemporană cu ritm rapid le ridică sănătății fizice, emoționale și mentale. Scopul nostru este de a explora potențialul artelor în bunăstarea individuală și comunitară la nivel personal, instituțional, local și european.

Studiotopia este realizat în parteneriat cu alți șapte parteneri internaționali: BOZAR (BE – partener principal), GLUON (BE), Ars Electronica (AT), Ariona (GR), VU (NL), Centrum Sztuki Wspolczesnej Laznia (PL) și Laboral (SP), fiind un program de rezidență conceput pentru o nouă generație de artiști interesați să colaboreze cu oamenii de știință, menit și să sporească implicarea și comunicarea cu publicul prin modalități creative. Intenția noastră este de a contesta ierarhia dintre arta și știința empirică predominantă în secolul XX, provocând artiștii și alte comunități să genereze și implementeze idei creative, experimentale, contestând determinismul tehnologic și științific.

Chiar dacă emoțiile ne însoțesc fiecare pas, fiecare decizie, nu suntem educați și socializați pentru a le înțelege, accepta și gestiona într-un mod care să ne asigure relații profunde și starea de bine. Cultura are mijloacele de expresie și de conectare necesare pentru a ne conștientiza sentimentele, a ne ascuți simțurile și a ne regândi relațiile. Echipa noastră a început explorarea relației dintre artă și bunăstare cu patru ani în urmă. Mă bucur că prin acest proiect putem extinde intervențiile și cercetarea despre artă și bunăstarea fizică, emoțională și mentală, alături de parteneri europeni cu experiență în acest domeniu.

Activitățile din cadrul proiectului Art&Well-being includ consolidarea și promovarea conceptelor de bunăstare prin artă, abordate în trei ateliere de lucru și dialog cu artiști și oameni de știință; cercetarea și înființarea unui Think Tank de Arts&Well-being. Proiectul mai urmărește implementarea unui program experimental artistic: \”Space. Co-Creation. Access\”, care cuprinde: 3 spații pentru arte, corp și minte, 12 noi producții artistice cu relevanță pentru bunăstare și 3 proiecte-pilot culturale, care vor implica în jur de 150 de artiști internaționali și alți profesioniști, estimând o audiență de 30.000 oameni în Bruxelles, Cluj și Maribor.

În lumina provocărilor globale urgente care sunt transpuse în Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă și diverse politici ale UE, artiștii și oamenii de știință sunt tot mai interesați de a aduce noi perspective și soluții. Studiotopia stimulează acest demers creând un context fertil pentru gruparea forțelor a mai multori actori prin: 13 rezidențe, 26 de laboratoare pop-up, activități de cercetare, 6 expoziții, 4 discuții și evenimente culturale. Se dorește, de asemenea,implicarea prin procese creative și participative a diferitelor comunități, de la tineri la grupuri subreprezentate, care să permită crearea unor punți între părți și  o mai bună conștientizare a provocărilor globale actuale.

Art&Well-being, întins pe o perioadă de 21 de luni (1.10.2019-30.06.2021), are următoarele obiective:

  • Evidențierea importanței sănătății și a bunăstării emoționale și mentale în societatea contemporană
  • Susținerea actorilor culturali și urbani în a-și asuma un rol activ în promovarea culturii și bunăstării în comunitățile lor
  • Facilitarea unei mai bune înțelegeri a modului în care cultura și participarea culturală contribuie la bunăstarea individuală și colectivă
  • Susținerea cooperării și mobilității artiștilor și operelor de artă la nivel european
  • Inovarea și pilotarea intervențiilor artistice și culturale multidisciplinare și participative care contribuie la bunăstarea individuală și a comunității
  • Sporirea accesului și a participării diferitelor grupuri la evenimente și procese artistice care sporesc bunăstarea.

Studiotopia este un proiect care se întinde pe o perioadă de 36 de luni (2.09.2019-31.08.2022), iar activitățile Centrului Cultural Clujean vor include parte de cercetare, două rezidențe artistice, trei laboratoare pop-up, trei evenimente publice și două expoziții, coordonând Breaking New Grounds, partea educațională a proiectului.

Europa Creativă este programul Comisiei Europene pentru sprijinirea sectoarelor culturale și ale audiovizualului. Venit ca o continuare a predecesoarelor programe pe Cultură și MEDIA, Creative Europe, cu un buget de 1,46 miliarde de euro (cu 9% mai mare decât predecesorii săi), va sprijini sectoarele culturale și creative din Europa.

Proiectul Art&Well-being este parte a programului nostru Spațiu Interior, un proiect interdisciplinar care adresează tema bunăstării psihologice. Artiști, oameni de știinţă, experţi în domeniul sănătăţii și al psihologiei colaborează pentru a aduce în atenţia publică pericolele care ne ameninţă azi sănătatea mentală și emoţională. Lucrăm împreună pentru a cerceta și experimenta modul în care arta și participarea culturală pot contribui la bunăstarea interioară a locuitorilor unui oraș.

Programul Spațiu Interior își dorește ca orașul Cluj-Napoca să devină unul dintre primele orașe europene care să includă bunăstarea psihologică printre factorii strategici pentru dezvoltarea durabilă și un important centru de expertiză în artă și bunăstare în Europa Centrală și de Est.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!