Centrul Cultural Clujean susține participarea României la Bienala de Artă de la Veneția în 2019

România participă la cea de-a 58-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția cu expoziția „Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei” / “Unfinished Conversations on the Weight of Absence” a artiștilor Belu-Simion Făinaru, Dan Mihălțianu și Miklós Onucsán, curatoriată de Cristian Nae, comisar Attila Kim.

Expoziția se va desfășura în perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019 în două spații: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică.

Centrul Cultural Clujean dezvoltă programul de mediere pentru participarea României la ediția din acest an, pregătind echipa de custozi care timp de aproape 7 luni vor avea rolul de ghidaj și mediere către publicul divers care vizitează Bienala. Ultima ediție a evenimentului a fost vizitată de peste 600.000 de persoane.

În perioada 23 – 24 aprilie, Centrul Cultural Clujean a organizat un atelier de pregătire a viitorilor custozi, găzduit de Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca la Casa Matei. La curs au participat 30 de studenți ai universităților de artă din București, Cluj și Iași, dar și tineri artiști și profesioniști din arta contemporană.

Cursul a fost susținut de Corina Bucea, manager de proiect în cadrul Centrului Cultural Clujean și coordonator al programului de mediere culturală. Corina Bucea are experiență în management cultural și mediere și a contribuit la trei ediții anterioare ale Bienalei de Artă (în 2013, 2015 și 2017) dar și la ediția din 2016 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția. Pe parcursul celor două zile de curs au mai susținut prezentări și  Cristian Nae (curator), Mihai Pop (producător al expoziției), și Oana Hodade (coordonator custozi).

Corina Bucea, manager de proiect Centrul Cultural Clujean: Programul pe care îl dezvoltăm în acest an pentru Bienala de la Veneția vine în continuarea misiunii pe care ne-am asumat-o la Centrul Cultural Clujean, de a dezvolta domeniul medierii culturale și de a forma profesioniști în acest domeniu, în cadrul programului Academia Schimbării. În cele două zile de curs, am lucrat cu 30 de tineri entuziaști, cărora le-am împărtășit tehnici, cunoștințe și idei pentru a-i pregăti pentru rolul lor important în desfășurarea Bienalei – de a crea conexiuni reale cu publicul vizitator și de a ghida publicul în expoziție. Evenimentul este o noutate în modul în care este dezvoltat programul de mediere pentru Bienala de la Veneția, un model de bună practică care sperăm să fie continuat în viitor.

Centrul Cultural Clujean, prin modelul de organizare și conținutul pe care îl dezvoltă, își propune să aibă un rol strategic la nivel european în domeniul artei și culturii contemporane. Centrul implementează un program de anvergură care abordează teme precum educaţia culturală și artistică, arta contemporană, creșterea capacităţii sectorului cultural.

Participarea României la cea de-a 58-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia este organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român. „Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei” este un proiect produs de Fundația și Galeria Plan B, împreună cu partenerii lor.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!