Cea de-a cincea ediție a Festivalului de creativitate ZAIN de la Cluj începe astăzi de la ora 19:00 și se va desfășura până duminică, 2 octombrie, în diferite spații din oraș.
Tema ediției din acest an, The Future of Work, este declinată în festival printr-o serie de prezentări și expoziții din mai multe domenii ale industriei creative: producție și design de mobilier, design vestimentar, design de accesorii, ilustrație, graphic design, aplicații interactive și lighting design, reconstituind traseul de la lucrul manual la produsul digital, cu accente pe inovație, meșteșug și tehnologie.
Expoziția centrală din Piața Unirii cuprinde zona cu instalații curatoriate și alte evenimente deschise publicului larg. Clujenii vor descoperi aici opt instalații-capsulă imersive în care expun duo-urile și trio-urile creative Ami Amalia x arhitecta Adela Marius (E.PRETEXT) – “Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împrejur, în depărtare” / Monom (arhitecta & designer-ul de bijuterii Georgiana Ciceo) x Alexandra Mihali, specialist în artă scenografică & organizare de evenimente de mare anvergură – “Siaj” / Lucian Broscățean X Agnes Keszeg x Mihai Plătică, cu instalația “Field of View” / Vilegiatura (Andreea Bogdan – fotograf și Florina Dascăl – arhitecta) x Diana Papuc, art director cu “Trenul Express Vilegiatura” / Arboritm x arhitecta Anda Gheorghe, cu instalația “Obiecte necesare” / Askia, cu instalația “Kameleon”, co/rizom – Alina Șerban x Andrei Georgescu x Nadja Zerunian, cu meșteșug readus în contemporan “Monștri mici” / Ilustratorul Alexandru Nimurad cu “Moon Tarot”.
Evenimentele conexe ZAIN sunt traduse prin shopul efemer ZAIN de la fosta Casă Municipală de Cultură Cluj (Piața Unirii, nr. 24), respectiv prin Small Talks, o serie de discuții deschise pe subiecte legate de creativitate și tehnologie care vor avea loc sâmbătă, 1 octombrie de la 11:00, la Meron Roastery.
Conferințele organizate de Centrul Cultural Clujean sunt completate de expoziția Culturepreneurs, organizată la Casa Municipală de Cultură și alcătuită din proiectele creativilor selectați de ZAIN în urma unui proiect-concurs realizat în vara anului trecut, și de un eveniment de networking.
Casa TIFF găzduiește secțiunea Meșteșug (în) Contemporan, un melanj de gourmet, filme documentare, obiecte de uz zilnic și artă contemporană realizate de meșteșugari, designeri și artiști, numitorul comun fiind sustenabilitatea. Lunet Eyewear este prezent aici cu un vernisaj Chromatic Tetrachord (Variable Geometry) iar Dia Buga, designerul de corpuri de iluminat, se alătură evenimentului cu proiectul “Lumină în mișcare”.
Ediția din acest an a festivalului ZAIN însumează peste 25 de evenimente artistice și de conectare, întregul program putând fi consultat pe site-ul oficial ZAIN Expressions: https://www.zain.ro/.
Ediția ZAIN Expressions 2022 – The Future of Work este parte din proiectul Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca. Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Municipiul Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan (Transylvanian Furniture Cluster), Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, TIFF, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD și ZAIN – Design.