Școala curatorială de toamnă, ediția 1, Cluj&Timișoara (20-27 Octombrie)

Leader de curs: Joanna Warsza

Invitați și parteneri de conversație (Cluj și Timișoara): Apparatus 22, Răzvan Anton, Horea Avram, Boris Buden, Fiona Geuß, Mihai Iepure-Gòrski, Maria Lind, Diana Marincu, Alex Mirutziu, Andrea Phillips, Alexandru Polgár, Mara Rațiu, Anca Rujoiu și mulți alții.


Centrul Cultural Clujean, prin proiectul ECCA – Centru European de Artă Contemporană și Fundaţia Art Encounters Timișoara şi-au alăturat forţele în organizarea primei ediţii a Școlii curatoriale de toamnă, care are loc la Cluj și Timișoara în perioada 20 – 27 octombrie 2019, marcând sfârșitul ultimei săptămâni a Bienalei Art Encounters 2019. Parteneriatul dezvoltat de cele două organizații dedicate artei contemporane propune un model colaborativ care să dezvolte și să consolideze o rețea profesională activă în sfera culturii contemporane din Cluj și Timișoara.

Tema Școlii curatoriale de toamnă este cea a conversaței. „Coversation pieces” erau, în mod tradițional, picturi istorice înfățișând peisaje în care diferite persoane purtau un dialog. Ulterior, expresia a început să desemneze obiecte ce stârneau conversația, precum și lucrări care apelau la vorbire ca mediu estetic. Școala curatorială de toamnă se concentrează pe noțiunea de conversație în artă, pentru a stârni dialogul și a facilita schimbul de cunoștințe, devenind, astfel, un instrument de învățare. Pe parcursul unei săptămâni, 25 de participanți internaționali vor descoperi contextul artistic al celor două orașe și vor lua parte la activităţi legate de teoria și practica vorbirii și a dialogului.

Școala curatorială debutează la Cluj cu „Magpies to the ecos exchange,” o cină performativă la care participanții Școlii curatoriale sunt invitați de către grupul de artiști APPARATUS 22 (Erika Olea, Maria Farcas, Dragoș Olea) duminică, 20 octombrie. Pe parcursul următoarelor două zile, vor lua parte la numeroase seminarii, workshop-uri, vizite la ateliere de artiști, tururi ghidate și întâlniri/discuții cu artiști, curatori și teoreticieni. Printre partenerii de conversație pe care participanții îi vor avea la Cluj, se numără: Răzvan Anton, Horea Avram, Fiona Geuß, Mihai Iepure-Gòrski, Maria Lind, Diana Marincu, Alex Mirutziu, Alexandru Polgár și Mara Rațiu.

Luni, 21 octombrie, evenimentul Making Conversation Pieces. Fiona Geuß in dialogue with Joanna Warsza va deschide Școala curatorială de toamnă publicului. Dialogul va avea loc la Casa Tranzit, începînd cu ora 18:00 (intrare liberă) și se va axa pe noțiunea de conversație în jurul, pentru și împotriva artei începînd cu 1968, atât în arta vizuală, cât și în arta performativă. Detalii și înregistrare: www.cccluj.ro/ecca-scoala-curatoriala

La Timișoara, participanții Școlii curatoriale de toamnă sunt invitați la evenimentele din cadrul Platformei de Publicații Independente, care va avea loc între 23-26 octombrie: sesiuni de lecturi colective, prezentări ale editurilor și o expoziție a cărţilor de artist. Vor lua parte, de asemenea, la simpozionul Dialogurile Bienalei, în 26 octombrie, la care vor prezenta Boris Buden, Maria Lind, Andrea Phillips și Anca Rujoiu. În aceeași zi, vor fi invitați la o proiecție de film urmată de discuții cu artistul Anton Vidokle. Pe parcursul șederii lor se vor desfășura numeroase ateliere și tururi ghidate cu artiștii și curatoarele în spațiile expoziționale ale bienalei Art Encounters.

::::::::::::

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană a cărei misiune este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformarea socială și dezvoltarea locală și regională. Cei 95 de membri ai Centrului Cultural Clujean sunt organizațiile și instituțiile culturale locale, universitățile clujene, cluburile de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și regională.

ECCA – Centrul European de Artă Contemporană, proiect dezvolat de Centrul Cultural Clujean, contribuie la cercetarea artei est-europene, la stabilirea unei relații semnificative între arta contemporană și public, și testează noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ al artei în societate. Identificat drept proiect prioritar al orașului, atât în candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, cât și în Strategia Culturală a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, proiectul ECCA este coordonat în colaborare cu Universitatea de Artă şi Design, Fabrica de Pensule, Centrul de Interes, Uniunea Artiştilor Plastici și Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeş-Bolyai.

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține scena artei contemporane din România. Activitățile fundației urmăresc trei direcții principale: organizarea bienalei Art Encounters și a programului permanent de expoziții; promovarea educației și a dezvoltării publicului prin programe dedicate acestuia; dezvoltarea unei platforme variate de rezidențe artistice și curatoriale. Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și contextul sociocultural al orașului Timișoara. Misiunea bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.

Cea de-a treia ediție a Bienalei Art Encounters, curatoriată de Maria Lind și Anca Rujoiu, se desfășoară între 20 septembrie și 27 octombrie și deschide publicului peste 30 de spații expoziționale din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști, 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara, proiecții de film, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara și cu Festivalul Ceau, Cinema!, artist talks, Școala curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, o platformă de publicații independente, tururi ghidate și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens. Website: 2019.artencounters.ro

#Școala curatorială de toamnă