Recomandările de azi vin de la Mihaela Rusu, artist în rezidență de un an și jumătate la Liceul Teoretic Eugen Pora. Mihaela știe multe trucuri și lucruri interesante despre culori și desen iar recomandările ei sunt activități amuzante care se pot face în familie, folosind doar câteva obiecte, ba chiar și legume și fructe. Creativitate să fie și rezultatele pot fi spectaculoase!
 

”E voie să ne jucăm cu mâncarea! … atunci când ne jucăm serios, adică serios vrem să facem ceva frumos și distractiv. Avem nevoie de fructe, legume (cât mai diferite ca si culoare si formă), scobitori, frigărui și niște boabe de piper, fasole, vedeți ce mai este prin cămară.

Va trebui să tăiați cu cuțitul, deci ATENȚIE!  CEI MICI, aveți nevoie de ajutorul celor mari. Și folosiți un suport de lemn, vă rog, nu tăiați fața de masă! 🙂

Fructele si legumele le puteți folosi întregi sau tăiați bucăți pe care le fixați ca și cu o pioneză cu ajutorul unei jumătăți de scobitoare (sau una întreagă) dacă fragmentul e ușor, sau al unei frigărui dacă fragmentul e greu. Puteți folosi ca picioare (2, 4, 6…) jumătăți sau sferturi de cartofi, felii groase de morcovi sau orice ar semăna cu o talpă. În ele înfigeți un capăt al frigăruii iar în celălalt capat – ceea ce ați ales să fie corpul – de ex. un măr, un dovlecel sau ce vreți.

Feliile de morcovi, de castraveți etc. seamănă cu niște roți, deci…

Când ajungeți să puneți boabele de piper, faceți întâi o găurică cu o scobitoare, altfel nu stau deloc.

Eu m-am gândit să fac ceva care să semene cu Piersica Uriașă a lui James. E de fapt un grapefruit nu chiar uriaș, plutind pe o pungă albastră în lipsă de ocean.

I-am meşterit şi pe doi dintre cei mai vicleni hoți – Vulpea si Motanul care l-au păcălit pe Pinocchio şi l-au lăsat fără un ban în buzunar.

Pinocchio mi-a ieşit ca un pitic.

Si pe Martin, gâscanul lui Nils (cel transformat în prichindel şi luat în zbor de gâştele sălbatice).

Dar nu trebuie neapărat să facem ceva anume, cunoscut. Puteți inventa ceva nemaivăzut.

Și chiar dacă nu înseamnă nimic, câteodată pur si simplu arată GROZAV !

 

UN RAFT AGLOMERAT

Ca un făcut, lucrurile obișnuiesc să se îngrămădească pe rafturi, și oricât am încerca să le punem în ordine, ele nu vor nicicum să stea ca soldații, frumos aliniate unele lângă altele.

 – desenează o linie lungă, orizontală, acela va fi raftul pe care vei desena obiectele. Unele vor fi mai în față (mai aproape de linie), altele mai în spate (puțin mai în sus).

– încearcă să-ți aduci aminte de obiecte cât mai diferite ca formă și mărime – o minge mare, una mică, de ping pong, un borcan în care ții mărunțișuri, un pahar cu creioane, cutii mai pătrățoase sau mai lunguiețe stând înclinate, culcate pe raft sau în picioare, ca și cărțile din bibliotecă, sau ce vrei tu.

– desenează-le întâi cu creionul, fără să apeşi prea tare

– încearcă să le desenezi parțial suprapuse, şi să desenezi contururile încălecate ca şi când obiectele ar fi transparente şi s-ar vedea în întregime şi cele aflate în față , şi cele aflate mai în spate.

-nu-ți fie teamă să treci cu linia peste altă linie!

-la sfârșit, cu o cariocă sau cu creionul dar cu o linie mai puternică conturează în întregime doar obiectele care sunt mai în față, iar conturul celor aflate mai în spate trasează-l doar din loc în loc, acolo unde se vede, unde nu e acoperit de obiectele din față.

Aşa  raftul va părea mai dezordonat, dar mai interesant şi mai adevărat!