De la actorul Lucian Rad pentru copiii din clasa pregătitoare:

Cred că de-a teatrul ne putem juca împreună, din când în când, așa că vă propun să facem exerciții de improvizație împreună, în familie. Dacă suntem număr par în familie, ne împărțim în două echipe, dacă nu, o persoană poate să fie arbitrul și să țină scorul 🙂 Copii sunt mult mai implicați dacă totul e un concurs, există și un premiu, așa că aici fiecare își cunoaște copilul mai bine decât orcine altcineva și știe ce și-ar dori.

Dacă avem un arbitru, poate el să dea subiectele de mimat, dacă nu, se pot scrie o mulțime de biletele care vor fi extrase dintr-un bol și mimate. Dacă copii d-voastră sunt mai măricei, se pot pune două boluri, unul cu spații (pădure, lac, bucătărie, restaurant, etc…) care vor trebui și ele mimate împreună cu o stare (teamă, spaimă, fericire, meditație, etc…). 

Un al doilea exercițiu pe care vi-l propun este Minutul de dicție cum îi spun eu în timpul atelierelor cu copiii. Luăm un creion de lemn, îl dezinfectăm și îl fixăm în spatele caninilor. Asta după o scurtă încălzire cu o gumă imaginară…Ne imaginăm că avem o gumiță în gură pe care o mestecăm și care, cu cât o mestecăm e tot mai mare și mai mare și mai tare și mai tare…să ne dezmorțim puțin obrajii. Și luăm de pe net după un simplu google texte de dicție pe care le citim cu voce tare unul pentru celălalt. Nu ne grăbim, articulăm și încercăm să pronunțăm fiecare literă în parte…exagerat. Dacă simțiți că aveți probleme cu o anumită literă, P sau F sau R căutați exerciții/texte pentru litera respectivă 🙂 

Alt exercițiu de imaginație foarte distractiv este Alfabetul. Se poate face și singur și în grup și în 2, cum doriți. Principiul e foarte simplu, o persoană începe o poveste pe care o inventați/imaginați pe loc, cu personaje și locuri care nu există și fiecare propoziție începe cu următoarea literă a alfabetului. Important este să fie o poveste cursivă și să respecte reperele unei povestiri, început, cuprins cu un punct culminant și încheiere.

Sper să ne revedem cât de curând în sălile de clasă și în public la spectacolele de teatru!