Intervenția „Hands and Plants” propusă de Ioana Ciurea (arhitect), Bianca Mocan (artist vizual) și Andreea Ilisăi (artist vizual) este proiectul selectat pentru a fi realizat în cadrul primei rezidențe artistice la spitalul de urgență. Cele trei creatoare vor transforma spațiul unității de urgență a Spitalului Județean într-un loc a cărui atmosferă să contribuie la procesul de bunăstare a pacienților și a cadrelor medicale.

Într-un proces de creație interactiv și ludic, pereții interiori ai spațiului de așteptare și tranzit vor fi pictați și decorați cu elemente grafice reprezentând mâini și plante. Intervenția constă într-o lucrare murală, participativă, care va acoperi o suprafata de cca 100 mp și o serie de planșe de colorat care vor fi puse la îndemâna pacienților pentru a putea fi colorate în sala de așteptare.

Intervenția artistică aplică principiile terapiei formelor și culorilor care participă la nivel vizual la crearea unei atmosfere optimiste în spațiul spitalului. Cele două elemente în jurul cărora este creat proiectul sunt mâinile și plantele, datorită multitudinii de sensuri pe care le au. Pe de-o parte elementul uman, exprimat de simbolul mâinii – mâini de ajutor, mâini care oferă, care primesc, care mângâie și vindecă. Pe de altă parte plantele, elementul natural, planele medicinale, grădina de plante care ajută la recăpătarea stării de sănătate. Culorile alese sunt pastelate, atât calde, cât și reci care definesc un peisaj vizual calm și natural.

Echipa multidisciplinară a proiectului, formată dintr-o arhitectă și două ilustratoare, are deja experiență în a dezvolta proiecte pentru spații publice:

Ioana Ciurea este arhitect absolvent al Universității de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu” București și își desfășoară activitatea în cadrul Prototip Studio, un studio creativ de arhitectură și design, unde este co-fondator. Proiectele dezvoltate în cadrul studio-ului sunt la intersecția designului de obiect, de interior și arhitectură și chestionează modul în care tradiția poate fuziona cu tehnologia.

Bianca Mocan este artist vizual din Cluj. A absolvit Universitatea de Arte și Design Cluj și în prezent urmează un master în grafică. Cercetează modul de aplicabilitate al artei în diferite contexte creative precum design-ul vestimentar și ilustrația de carte. Inspirația lucrărilor sale are rădăcini în cultura underground a generației sale și ironia societății în care își desfășoară activitatea.

Andreea Ilisăi este artist vizual, absolvent al Universității de Arte și Design Cluj și activează la intersecția dintre ilustrație de carte și graphic design. Subiectele pe care le abordează în lucrările sale sunt inspirate de ciclurile vieții, de natură și de modul în care oamenii își percep existența.

Rezidența artistică în spital face parte din proiectul Spațiu Interior și este inițiată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca.

Spațiu Interior este un proiect interdisciplinar al Centrului Culutral Clujean care adresează tema bunăstării psihologice. Artiști, oameni de știință, experți în domeniul sănătății și al psihologiei colaborează pentru a aduce în atenția publică pericolele care ne amenință azi sănătatea fizică, mentală și emoțională. Lucrăm împreună pentru a cerceta și experimenta modul în care arta și participarea culturală pot contribui la bunăstarea interioară a locuitorilor unui oraș.