Pe parcursul a două zile, în perioada 27-28 octombrie, am participat la întâlnirea Innovation Camp 2018 organizată de ARIES Transilvania la Liberty Technology Park Cluj, și ne-am adus contribuția pe tema Education for the Future.

Grupul de lucru a fost compus din 15 experți cu perspective diferite în domeniul educației: reprezentanți ai școlilor, universităților, ONG-urilor, companiilor și administrației publice, un fost Ministru al Educației și invitați internaționali din European Network of Living Labs and FrankilinCovey | Education. Colegul nostru Ștefan Teișanu, directorul executiv al Centrului, a fost facilitatorul grupului.

Produsul final al celor două zile petrecute împreună este un prototip pentru programul Tineri Profesori care va fi detaliat până la sfârșitul acestui an și pus în aplicare ca program pilot în Cluj, în 2019.

Misiunea programului este de a adapta capacitățile educaționale la nevoile viitoare ale copiilor noștri, creând un context comunitar, colaborativ și transparent pentru mecanisme educaționale capabile să se auto-gestioneze și să inoveze.

Creat pentru profesori tineri, programul le oferă burse, formare pentru a-și dezvolta abilitățile de coaching și de organizare a comunității și accesul la un ecosistem educațional deschis unde se pot conecta cu autoritățile locale, companii, școli, universități, părinți și alte persoane interesate pentru a crea programe educaționale împreună. Proiectul va fi finanțat de către comunitate și este construit pe o platformă care utilizează mecanisme bazate pe tehnologia Blockchain pentru a asigura transparența bugetelor și a recunoașterii.

Programul Tineri Profesori este menit să încurajeze integrarea, să dezvolte abilitățile umane pentru munca cu copiii și să ofere un mediu sigur cadrelor didactice pentru experimentare. Cu un curriculum bazat pe STEAM (Știință, Tehnologie, Educație, Arte și Matematică), programul va fi condus de comunitate, cu patronajul și sprijinul administrației locale.

Foto: ©️ Radu Pădurean