
-
A fost publicat Barometrul de Consum Cultural 2022. Studiul analizează preferințele românilor legate de cultură, având în vedere muzica, participarea la festivaluri, muzeele, teatrul, filmele sau cărțile. Tinerii între 18-35 de ani sunt cei care participă cel mai des la evenimente culturale, urmați de segmentul de vârstă 36-50. 20% din participanții la studiu au declarat că merg anual la spectacole de teatru, numărul fiind în scădere față de 2019 (29%). Siturile arheologice sau monumentele istorice au fost vizitate mai des anul trecut (59%), față de 45% de acum patru ani. Află mai multe statistici despre consumul cultural, aici.
-
Ask Jules te poate ajuta să găsești următoarea carte pe care să o citești și îți răspunde la orice întrebare legată de cărți. Îi poți cere recomandări, ca și când ai vorbi cu un bibliotecar sau librar.
-
Expoziția Cultural Catalysts, organizată de British Council România și Institutul Cultural Român din Londra, are loc în 6 – 19 noiembrie la Londra. Expoziția include subiecte precum sustenabilitatea, artizanatul, designul contemporan și patrimoniul local, iar cu această ocazie, CCColega noastră Crina va susține o prezentare despre programul România Remarcabilă.
-
Lucrarea „Airplanes and angels” (Avioane și îngeri), semnată de artistul Mircea Cantor, este expusă permanent în Holul principal al sediului UNESCO din Paris.

-
Forumul Medierii Culturale a avut loc între 4-6 octombrie la Timișoara și a adus în prim-plan rolul medierii culturale în demersul de transmitere a patrimoniului atemporal unei generații tinere și tehnologizate, care răspunde la alți stimuli atunci când vine vorba de integrarea și înțelegerea moștenirii culturale. Prin medierea culturală, putem construi punți între generații și culturi, asigurându-ne că patrimoniul nostru rămâne într-o continuă expansiune și explorare. Citește mai multe despre discuțiile și concluziile Forumului, aici!

-
Cluburile interdisciplinare de știință și artă, organizate de Qub Education, sunt locuri în care elevii de gimnaziu și liceu explorează lumea din jurul lor prin experimente hands-on: Ready, Set… Anatomy! – club pentru clasele V – VIII, în care copii învață despre funcțiile și structura corpului uman prin discuții, analizarea cazurilor misterioase și construirea de părți ale corpului. QUBic Explorers – club pentru clasele VI – VIII, conceput pentru elevii pasionați de construcții, tehnologie și design. Club de BioInginerie – pentru clasele IX – XII, în care elevii învață despre biologie celulară, anatomie și fiziologie și despre modul în care informatica poate fi folosită în analiza biologiei. Cabinetul Curiozităților Retrofuturiste – club pentru clasele IX – XII, în care elevii explorează conceptul de „retrofuturism” și realizează un „Cabinet de Curiozități”, o expoziție specială în care vor construi obiecte din viitor folosind materiale și echipamente Qub. Detalii și înscrieri, aici.

- Qub Education organizează între 8-10 decembrie hackathonul „Servus Marte!”, dedicat elevilor de liceu care vor să își imagineze cum poate arăta Clujul pe…Marte. Mai multe detalii, curând.

-
Am început să publicăm un calendar de weekend cu evenimentele culturale din Cluj. Urmărește-ne pe Facebook și în fiecare vineri dimineața află ce poți face în weekend în Cluj!


-
În 13 noiembrie, la Qub Education, începând cu ora 19:00, are loc evenimentul de deschidere a Școlii Curatoriale de Toamnă. Va fi o discuție publică, condusă de curatoarea și scriitoarea Xiaoyu Weng, în jurul temei „Versiuni multiple ale viitorului”, prin intermediul căreia vom explora raportul dintre gândirea deterministă, tehnologie, inteligență artificială și impactul lor profund asupra lumii. La eveniment vor fi prezenți și participanții Școlii, care vin din 15 țări, inclusiv din Australia, Africa de Sud, China și SUA. Evenimentul este deschis publicului larg și va avea o sesiune de networking la final, așadar salvează-ți data în calendar și hai alături de noi!

- În 15 – 30 noiembrie organizăm Re:form, un program de ateliere și sesiuni de mentorat dedicate artiștilor și lucrătorilor culturali. Programul este gândit să ofere cadre de explorare, dezvoltare și pilotare de noi modele de lucru în sectorul cultural, care au la bază grija la nivel individual și colectiv, sănătatea și starea de bine a operatorilor din sector. Află mai multe despre agendă și înscrie-te, aici!

- A treia întâlnire anuală România Remarcabilă are loc în 16-17 noiembrie la Cluj-Napoca. La eveniment vor participa autorități locale și centrale, organizații culturale din domeniul patrimoniului, artiști și parteneri, colegi din comunele rețelei. Evenimentul include un tur de patrimoniu condus de Cristina Bolog (Cluj Guided Tours) și continuă în 17 noiembrie cu o prezentare a rețelei România Remarcabilă și discuții despre relația dintre memoria colectivă și viitorul patrimoniului, strategii și mijloace de dezvoltare rurală, implicarea comunităților rurale și crearea unor programe pentru artiști în mediul rural. Vor fi prezenți secretari de stat de la ministerele Culturii și Fondurilor Europene și Caroline Fernolend de la Mihai Eminescu Trust, printre alții. Avem disponibile 20 de locuri pentru publicul larg. Participarea e gratuită. Înscrie-te aici!

- În 16 noiembrie, ne adunăm cu membrii noștri și vorbim despre consumul cultural în Cluj-Napoca și România la un nou eveniment Concentric, care va fi urmat de o masă rotundă, organizată de Filarmonica de Stat Transilvania și Societatea Română Mozart. Mai multe detalii, curând.

- În 20 noiembrie organizăm, la Casa TIFF, atelierul „An Existential Perspective on Work” susținut de Mahir Namur – manager cultural, trainer și consilier psihologic. Atelierul este dedicat angajaților din companii și propune reevaluarea, dintr-o nouă perspectivă, a provocărilor vieții profesionale, cu scopul creșterii stării de bine la locul de muncă. Înscrie-te gratuit pe acest link!

- În 23 noiembrie, la Casa Tranzit, ne întâlnim cu artiștii #ClujÎnRezidență și povestim despre experiența avută în cele 2 luni de rezidență, procesul prin care proiectele lor au prins contur și cum a fost să fie rezidenți în propriul oraș. Este o întâlnire pentru comunitatea artistică (artiști, curatori, galeriști, critici de artă, editori, jurnaliști) și o invitație pentru a explora, a dezbate și a promova potențialul artistic al orașului. Descoperă artiștii și proiectele, aici.

- În 23 noiembrie, de la ora 16:00, pe Zoom, are loc al patrulea atelier de anul acesta din seria de evenimente Mediere Culturală +. Invitate sunt Anabella Costache, coordonatoare Muzeul Apei din Timișoara, și Alexandra Recăşan, responsabilă programe pentru public. Acestea vor povesti despre transformarea Muzeului Apei de la o uzină la un muzeu și rolul medierii culturale în acest proces, explorând, de asemenea, cum putem regândi relația noastră cu apa în contextul urban, aducând împreună diversele comunități din oraș. Participarea e gratuită. Înscrie-te aici!


-
În 28 noiembrie, la Reactor, se va juca Enemy (A Peace Conference), un performance care pune sub semnul întrebării figura inamicului și care își propune să interogheze noțiunea de pace în raport cu conflictele actuale și trecute ale Europei.
-
La Centrul de Interes, are loc expoziția „Towards a Shared Vision”, care reuneşte douāzeci şi trei de artişti români ai tinerei generaţii, activi în marile centre universitare ale ţării – Iași, București, Timișoara şi Cluj-Napoca -, dar şi pe scene internaţionale de prestigiu. Expoziția poate fi vizitată până în 25 noiembrie.
-
Zilele Tranzit se desfășoară în Cluj până pe 21 noiembrie. Casa Tranzit este unul dintre cele mai longevive centre culturale din România și anul acesta sărbătoresc 26 de ani de activitate.
-
„Ultima iubire a lui Cezar” spune povestea a patru actori profesioniști și a unei economiste cu veleități artistice, care își trăiesc sau își joacă pasiunile, escapadele amoroase, ambițiile și decepțiile profesionale în spațiul fascinant al culiselor, în care linia de demarcație dintre teatru și viață se estompează treptat, cu consecințe tragi-comice. Spectacolul poate fi văzut în 29 noiembrie la Teatrul Național Cluj-Napoca.
-
Vanishing Point/Punctul de fugă este un demers artistic care cercetează experienţa îngrijirii din perspectiva celui aflat în rolul de îngrijitor, construit după o serie de ateliere cu îngrijitoare și îngrijitori din Cluj-Napoca. Această etapă a procesului se finalizează printr-o instalaţie cvasi-documentară, o mărturie a atelierelor, reconstruită ulterior în intenția de a comunica senzorial întâlnirea noastră cu declinările și intersecțiile infinite ale aspectelor care țin de acest subiect în data de 4 noiembrie la Centrul Coregrafic OM între orele 19-21 și o instalație stradală expusă pe Str. Ferdinand 22-25 în perioada 3-19 noiembrie.
-
Festivalurile UNTOLD, Electric Castle și Jazz in the Park au fost nominalizate la European Festival Awards. Votul public este deschis până în 30 noiembrie.