Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Scientifica propune proiectul Lumen prin care ne dorim să contribuim la dezvoltarea unui spirit civic și de implicare a tinerilor din Cluj-Napoca în probleme care afecteaza întreaga comunitate, cum este și consumul de energie și efectul acestuia asupra societății și a schimbărilor climatice.

Până la finalul lunii decembrie 2021, 57 de liceeni clujeni elevi ai Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și ai Colegiului Național „Emil Racovită” vor participa la o serie de ateliere online în cadrul cărora vom căuta răspunsuri la întrebări foarte actuale pentru preocupările societății: De ce este important să înțelegem energia și sursele de energie? Este energia regenerabilă utilă? Vom reuși să găsim soluții durabile la provocările semnificative ale secolului 21?

Elevii vor putea să efectueze experimente practice, să folosească metode de cercetare științifică pentru a investiga subiecte care îi interesează și să ofere feedback cu privire la activitățile propuse. Procesul va fi unul constructiv care va avea ca finalitate prototiparea unor kit-uri educaționale potrivite pentru un mod de educare interactiv și relevant pentru problemele actuale ale societății.

Acest tip de interacțiune va fi rafinat și dezvoltat apoi în cadrul unui centru de resurse pentru educația STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) pe care Centrul Cultural Clujean îl va lansa la Cluj-Napoca la începutul anului 2021.

Scientifica este o organizație interdisciplinară care dezvoltă forme de educație alternativă la intersecția dintre stinta, artă și design. Proiectele Scientifica abordează teme actuale și încurajează publicul de toate vârstele să experimenteze și să exploreze.

Proiectul este implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România / Institutului Francez.

Parteneri: CSN (RO), Open Recognition (UK)

Susținător: Rondocarton