Dialogurile interculturale despre viața și cultura romilor fac parte din proiectul Jivipen, iar prin intermediul lor, Centrul Cultural Clujean își propune să puncteze importanța și necesitatea unui dialog cu comunitatea romă și diferitele sale expresii artistice și culturale.

Luni, 13 iulie, de la ora 19:00, actrițele Zita Moldovan și Nicoleta Ghiță vor discuta despre dificultățile, provocările dar și despre împlinirile și satisfacțiile constituirii și susținerii teatrului feminist rom Giuvlipen. Va fi o discuție amicală moderată de Alexandru Boguș, manager proiect Jivipen, într-un format ce își propune să ofere un spațiu de discuție atât de necesar despre viața și cultura romă contemporane. Ultima parte a discuției va fi dedicată întrebărilor publicului.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean. Cei interesați vor putea lăsa întrebări și comentarii pe parcursul transmisiei.

Următoarea ediție a „Întâlnirilor Jivipen” va avea loc în august iar invitată va fi actrița de teatru și dramaturga Alina Șerban, care ne va prezenta proiectele sale aflate în derulare dar va vorbi și despre lansarea din luna iunie a filmului Gipsy Queen în cinematografele germane.

Jivipen, care înseamnă „viață” în limba română, promovează cultura romă și susține expresiile contemporane ale vieții rome. Proiectul folosește cultura pentru a aborda subiecte precum istoria romilor și inegalitățile persistente și facilitează noi conexiuni între comunitățile de romi și non-romi din oraș.

Proiectul include Zilele Culturii Romilor, un eveniment anual care se desfășoară în cadrul Zilelor Clujului și sprijină artiștii romi emergenți, comisionând lucrările lor. Jivipen sprijină, de asemenea, muzeele clujene în efortul lor de a crea colecții și programe dedicate culturii rome. Taberele de vară pentru copiii romi, o serie de discuții dedicate subiectelor interculturale și un rezervor internațional Think & Act completează agenda Jivipen.

Giuvlipen înseamnă feminism în limba romani și este prima companie de teatru independent feminist rom din România. Temele spectacolelor sunt diverse, dar au ceva în comun: discuția deschisă despre subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. Fiecare spectacol își propune să revendice arta, istoria și identitatea culturală romă, prin povești spuse chiar artiștii și artistele rome. Giuvlipen a fost înființată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan.

Proiectul este realizat de Centrul Cultural Clujean, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Partener strategic: Banca Transilvania